Datoria și deficitul bugetar al României necesită un plan de acțiune credibil

Situația actuală a datoriei României prezintă o paralelă îngrijorătoare cu cea a Greciei în primele etape ale crizei datoriilor suverane din 2009-2012. Există însă și diferențe importante, cum ar fi nivelul mult mai scăzut al datoriei și momentul în care ne aflăm, întrucât suntem încă într-o fază suficient de timpurie pentru ca măsurile fiscale decisive să prevină adoptarea unor măsuri de austeritate drastice care ar conduce la dificultăți ale economiei. Cu toate acestea, contextul actual al datoriei țărilor la nivel mondial este mai dificil decât era acum 15 ani.
Bogdan Maioreanu - lun, 16 iun. 2025, 16:50
Datoria și deficitul bugetar al României necesită un plan de acțiune credibil

Criza fiscală din Grecia a început cu un model similar de creștere necontrolată a cheltuielilor. Deficitul bugetar al țării a explodat de la niveluri gestionabile, ajungând la peste 15 % din PIB în 2009. Raportul dintre datorie și PIB era de 115%, al doilea cel mai mare din UE, după Italia, cu 116%. Dezvăluirea neregulilor statistice și a subestimării deficitului de către guvernele anterioare a creat o combinație nefastă între o poziție fiscală nesustenabilă și o lipsă de credibilitate. Criza datoriei suverane a Greciei a dus la una dintre cele mai severe contracții economice din istoria modernă. Și totul a început cu un deficit bugetar nesustenabil.

Deși România este încă departe de acest scenariu, deficitul bugetar, care pare atât de dificil de redus, este îngrijorător, deoarece poate contribui la o creștere accentuată a datoriei publice. Datoria publică a României a ajuns la 56,3% din PIB în februarie 2025 și este însoțită de unul dintre cele mai mari deficite bugetare din UE, de 9,3% din PIB în 2024. Deși nivelul datoriei rămâne semnificativ sub nivelurile maxime înregistrate de Grecia în perioada crizei, proiecțiile actuale sugerează că traiectoria datoriei României ar putea ajunge la 63% din PIB până în 2026, în scenariile de referință, cu posibile creșteri până la 70% din PIB până în 2028, dacă nu se vor lua măsuri de corecție fiscală suficiente.

Există însă o diferență esențială: momentul în care ne aflăm. România are posibilitatea de a implementa măsuri corective și de a menține creșterea economică înainte de a atinge niveluri nesustenabile ale datoriei. Experiența Greciei constituie un avertisment clar că este esențial să se ia măsuri fiscale decisive din timp pentru a preveni un proces de ajustare mult mai sever ulterior.

Cu toate acestea, situația globală actuală este mai complexă decât era acum 15 ani. Deficitul generat de pandemie a dus la o creștere fără precedent a datoriei globale, care a depășit 323 de trilioane de dolari în 2024, transformând fundamental peisajul investițional și creând provocări și oportunități complexe care remodelează strategiile de portofoliu la nivel mondial.

Această datorie reprezintă aproximativ 326% din PIB-ul global și nu este doar o preocupare statistică. Este o forță sistemică care redefinește modul în care investitorii abordează riscul, randamentul și alocarea activelor pe toate piețele. În plus, inflația post pandemie a dus la o creștere a ratelor dobânzilor, iar datoria este dificil de gestionat chiar și pentru economii mature precum SUA sau Marea Britanie, plățile dobânzilor consumând o parte din ce în ce mai mare din bugetele naționale.

Investitorii asistă la o schimbare fundamentală, în care veștile economice pozitive sunt umbrite de îngrijorările crescânde cu privire la sustenabilitatea fiscală. Erodarea bonității suverane reprezintă probabil cea mai profundă provocare cu care se confruntă investitorii în prezent. În grupul G20 al economiilor dezvoltate, cel mai mare raport datorie – PIB aparține Japoniei, cu 235%, urmată de Singapore (173%), Italia (135%) și Statele Unite (124%). În Europa, țara cu cel mai mare raport datorie/PIB este Grecia (154%), urmată de Italia (135%) și Franța (113%). Zona euro se situează la 87%. Germania se situează la 63%. Dintre țările est-europene din UE, Ungaria se situează la 73%, Slovenia la 67%, Slovacia la 59% și Croația la 58%. Polonia se situează la un nivel similar cu România, cu 55%, dar cu un deficit bugetar mai mic. În comparație cu acestea, datoria României nu se află la un nivel foarte ridicat, problema noastra principala fiind însă deficitul bugetar, cel mai mare din UE și ratingul de țară.

Standard & Poor’s și Fitch au acordat României ratinguri de credit BBB-, cu perspectivă negativă. Ratingul de credit acordat de Moody’s a fost stabilit ultima dată la Baa3, tot cu perspectivă negativă. Acest lucru înseamnă că România se află la un singur nivel fragil deasupra categoriei „junk”, în care investițiile nu sunt recomandate. Toate cele trei agenții au recomandat reducerea deficitului bugetar și au avertizat asupra provocărilor legate de implementare, fără măsuri fiscale decisive și credibile.

La nivel global, investitorii sunt într-un proces de căutare a calității în toate clasele de active, căutând active cu fundamentele solide și expunere redusă la efectul de levier. Acesta este un alt motiv pentru care menținerea ratingului de credit al țării și evitarea căderii în categoria „junk” devine foarte importantă. În acest caz ipotetic al pierderii ratingului investițional, noul guvern ar putea avea dificultăți în găsirea creditorilor dispuși să cumpere datoria sa, plătind eventual dobânzi mult mai mari decât în prezent, ceea ce ar exercita presiuni suplimentare asupra bugetului, deoarece s-ar cheltui mai mulți bani pentru serviciul datoriei și refinanțare.

De aceea, dincolo de evitarea posibilei pierderi a finanțării UE, viitorul guvern al României ar trebui să abordeze provocările legate de deficit și datorie prin reforme guvernamentale și fiscale, un plan credibil și o strategie de implementare realistă. Declarațiile politice privind reducerea cheltuielilor inutile nu vor fi suficiente, deoarece piețele au învățat să fie sceptice față de astfel de promisiuni, mai ales având în vedere istoricul care arată incapacitatea guvernelor recente de a realiza reforme de reducere a costurilor.

Bogdan Maioreanu este analist și comentator de piață al eToro.

Despre eToro Group

eToro este o platformă de tranzacționare și investiții care le permite utilizatorilor să investească, să își împărtășească cunoștințele și să învețe. eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. În prezent, eToro este o comunitate globală cu peste 40 de milioane de utilizatori înregistrați în 75 de țări. Credem că există putere în schimbul de cunoștințe și că putem avea mai mult succes investind împreună. Așa că am creat o comunitate de investiții colaborativă, concepută pentru a vă oferi instrumentele de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta cunoștințele și veniturile. Pe platforma eToro, utilizatorii pot deține o gamă largă de active tradiționale și inovatoare și pot alege cum să investească: pot tranzacționa direct, pot investi într-un portofoliu sau pot copia alți investitori.

Atenționare privind exonerarea de răspundere

Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro și Economica.net nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a dispus măsuri urgente de sprijinire a populației din localitățile mureșene afectate de lipsa apei potabile, ca urmare a contaminării cu sare a râului Târnava Mică
Guvernul a dispus măsuri urgente de sprijinire a populației din localitățile mureșene afectate de lipsa apei potabile, ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a adoptat o hotărâre privind stabilirea responsabilităţilor necesare pentru identificarea şi implementarea unor soluţii tehnice care să......
Un cartonaș semnat de Michael Jordan a fost vândut la licitație pentru 2,5 milioane de dolari
Un cartonaș semnat de Michael Jordan a fost vândut la licitație pentru 2,5 milioane de dolari
Casa de licitaţii Joopiter, fondată de artistul Pharrell Williams, a vândut un cartonaş semnat de Michael Jordan, fosta ...
Ciprian Ciucu: PNL are un pariu cu istoria. Şi vor fi convulsii sociale. Şi va fi greu
Ciprian Ciucu: PNL are un pariu cu istoria. Şi vor fi convulsii sociale. Şi va fi greu
Prim-vicepreşedintele PNL Ciprian Ciucu, a afirmat, sâmbătă, că partidul din care face parte are un "pariu generaţional" ...
Salarii transparente la Bookster. Job de vară plătit cu venit de 3.500 de lei „în mână”
Salarii transparente la Bookster. Job de vară plătit cu venit de 3.500 de lei „în mână”
Bookster, platforma de închiriere de cărţi pentru corporatişti, face angajări. Postul vacant cu salariul transparent, ...