De ce marile magazine nu vând legume româneşti: „Imaginaţi-vă cum fiecare mic producător vine cu maşina lui la depozit”

Retailerii moderni şi producătorii agricoli din România sunt de ani buni cantonaţi în aceeaşi situaţie paradoxală: ambele tabere îşi doresc şi au beneficii colaborând, dar acest lucru nu se întâmplă. Veriga lipsă se numeşte logistica, care nu poate exista dacă fermierii nu încep să se asocieze. 
Economica.net - joi, 21 mai 2015, 21:00
De ce marile magazine nu vând legume româneşti:

„Noi ne dorim să cumpărăm de la producătorii români, dar nu putem, pentru că nu există infrastructura necesară”, este cel mai simplu răspuns la întrebarea de ce nu găsim legume şi fructe româneşti în magazinele moderne din România. Declaraţia aparţine lui Călin Costinaş, Deputy General manager Profi Rom Food, compania deţinută de fondul de investiţii polonez Enterprise Investors care operează aproximativ 300 de supermarketuri Profi la nivel naţional şi care a ajuns să importe sub 4% din produsele alimentare şi non alimentare prezente în magazinele sale.

Pe categoria de legume şi fructe, importurile anuale reprezintă aproximativ 30% din vânzări, depinzând foarte mult de sezon.”Gândiţi-vă cum ar fi ca, în loc de un tir cu legume, fiecare mic producător să vină cu maşina lui (la depozitul Profi n.red) Ar însemna să primim 30 de maşini mici pentru fiecare tir, în condiţiile în care în depozitul nostru de legume şi fructe recepţionăm zilnic 10-15 tiruri. Producătorii ar trebui să se asocieze pentru că altfel nu sunt competitivi. În alte ţări, există forme asociative astfel încât producătorul se ocupă doar de producţie, iar de sortare, calibrare,ambalare se ocupă forma asociativă”, explică managerul Profi.

Citeşte şi Ministerul Agriculturii vrea să-i convingă pe fermieri să constituie cooperative: „Acesta este viitorul”

Retailerul care a mers la piaţă

Oficialul Profi povesteşte cum retailerul a încercat să cumpere anumite legume chiar din piaţă, prin negocierea directă cu producătorul. Nu a reuşit însă pentru că aveau nevoie de produse ambalate, iar producătorul nu a putut face asta. „Nu aveau lădiţe în care să pună marfa”, spune Costinaş despre modul în care a eşuat această tentativă de a se aproviziona. 

Totodată, acesta spune că unii producători ajung greu în relaţie cu retailerii pentru că nu ştiu să lucreze cu computerul. „Mulţi dintre producători nu ştiu cum să ne trimită o ofertă. Atunci când le sugerăm să ne trimită un email se blochează şi renunţă”, mai povesteşte Costinaş, potrivit căruia cei care nu se vor asocia vor ieşi de pe piaţă.  

Totodată, acesta reclamă inexistenţa unor depozite bine dotate de unde ar trebui să plece marfa către retaileri. „Am putea cumpăra cartofi din România tot anul, lucru care nu se întâmplă. Dacă i-am lua din depozitele în care se ţin acum nu i-ar mai cumpăra nimeni, pentru că se stafidesc”, mai explică oficialul Profi.

„Bursa” românească de legume şi fructe

Profi negociază preţurile la legume şi fructe de 2-3 ori pe săptămână, sistemul de selecţie a furnizorului fiind cu totul electronic. „Am încercat să eliminăm complet decizia umană. Sistemul este creat astfel încât să fie selectat cel mai bun preţ (dintre ofertele la acelaşi nivel calitativ impus de retailer n.red). În acest caz, producătorii trebuie doar să trimită un email cu oferta lor”, explică Costinaş.

În momentul de faţă, pe segmentul de legume şi fructe, retailerul lucrează cu peste 100 de furnizori români, care aprovizionează 3 plantforme ale companiei situate în Bucureşti, Timişoara şi Cluj. 

Diferenţe de preţ între magazine

Având în vedere că fiecare platformă logistică lucrează cu anumiţi producători români şi preţurile pot diferi de la o zonă la alta, în medie,  cu până la 5%, mai spune reprezentatul companiei. „Preţurile diferă în funcţie de magazin pentru că noi, de la producători, cumpărăm la preţuri diferite”, explică Costinaş.  Întrebat care sumt marjele companiei la vânzarea de legume şi fructe româneşti, acesta a afirmat că nu se face profit pe acest segment, dar este extrem de important pentru că atrage clienţi în magazine. „Noi nu privim profitabilitatea fiecărui produs în parte. Preţurile sunt date de piaţă şi am îvăţat foarte mult de la cei care vînd în pieţe”, mai spune acesta.

În ceea ce priveşte taxele impuse de retaileri producătorilor, acesta susţine că mare parte din acestea sunt necesare pentru a acoperi costurile logistice ale magazinelor. 

Mai mulţi producători agricoli, furnizori ai marilor reţele de magazine, au precizat că sunt nevoiţi să plătească magazinelor  taxe foarte mari pentru a-şi putea desface produsele. În unele cazuri, producătorii susţin că aceste taxe ajung până la 90% din preţul final al alimentului din magazin.

Citeşte şi Adrian Porumboiu: „Retailerii au adaosuri de peste 90%. Cine impozitează taxele de raft?”

Referitor la marfa care se alterează, acesta spune că ajunge în grădinile zoologice şi că retailerul suportă costurile.” La legume şi fructe perisabilitatea ar trebui să fie undeva la 5%, dar sunt şi legume, predcum salata, în cazul căreia gradul de perisabilitate poate ajunge la 20%”, explică managerul Profi.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate Bulgariei şi......
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul de la marginea Bucureştiului
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul ...
Consilierii generali vor dezbate în şedinţa de luni un proiect de hotărâre prin care solicită scoaterea definitivă ...
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
Pentru HAI Aluminium, parteneriatul cu Wiren reprezintă tranziția către un consum independent, din surse de energie sustenabilă. ...
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software, furnizor de sisteme informatice de business din Cluj-Napoca, a încheiat anul 2023 cu venituri cu 30,7% mai ...