De unde vin cei mai mulţi bani în imobiliarele din Europa Centrală şi de Est şi cine a ales România

5,8 miliarde de euro este volumul investiţional estimat pentru acest an pe piaţa spaţiilor de birouri în Europa Centrală şi de Est (Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria şi România), se arată într-un raport realizat de Skanska, CBRE, Dentons și PwC. Per total, previziunile comerciale pentru piaţa imobiliarelor susţin că volumul investiţiilor de anul acesta ar putea depăși 12 miliarde de euro. 
Andrada Ghira - Dum, 14 oct. 2018, 03:43
De unde vin cei mai mulţi bani în imobiliarele din Europa Centrală şi de Est şi cine a ales România

Pieţele din ţările din Europa Centrală şi de Est s-au maturizat atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere legal. 

Structurile tranzacționale similare sau modelate după standardele vestice sunt familiare și confortabile pentru investitori. Asta oferă un mediu tranzacțional ușor de înțeles, care se supune unor legi care oferă în general același nivel de securitate ca cel acceptat de investitori în jurisdicții mai mature, precum Germania, Olanda și altele asemnătoare. 

În regiune vin investitori din toată lumea, încă cei mai mulţi sunt din SUA, Europa de Vest, Israel și Africa de Sud. 

Companiile din SUA au investit peste un miliard de euro în prima jumătate a acestui an în ţările din Europa Centrală şi de Est, arată datele CBRE, citate de raport. 

Pe locul doi se află investitorii originari din Republica Cehă, care au investit 726,5 milioane de euro. Aceştia sunt urmaţi de fondurile din Africa de Sud, care au trimis peste o jumătate de miliarde de euro în imobiliarele din regiune. 

În România primelor şase luni, cele mai mari tranzacţii au fost realizate de fonduri de investiţii din Africa de Sud. 

Prima tranzacţie anuţată a fost cea de achiziţie a centrului comercial Militari. Sud-africanii de la MAS REI, împreună cu Prime Kapital, companie fondată de foşti executivi din cadrul NEPI, au plătit 95 de milioane de euro pe centrul comercial. 

Înainte de sfârşitul primei jumătăţi din acest an, Lion’s Head Investments, un joint-venture dintre cea mai veche firmă de asigurări de viaţă din Africa de Sud și cea mai mare companie imobiliară din Bulgaria, au finalizat achiziţia proiectului de birouri Oregon Park din nordul Bucureştiului. 

Tranzacţia de 175 de milioane de euro prevede achiziţia primelor două clădiri deja finalizate şi închiriate aproape în totalitate, dar şi cea de-a treia clădire, aflată în construcţie, şi al cărei termen de livrare este prevăzut pentru anul viitor. În total, proiectul va avea 70.000 de mp suprafaţă închiriabilă.  

Ce fonduri din Africa de Sud mai sunt prezente în România

Primul fond de investiţii din Africa de Sud care şi-a făcut intrarea pe piaţa din România este NEPI, care treptat a ajuns să fie cel mai mare proprietar de spaţii comerciale din România. Anul trecut, NEPI a finalizat fuziunea cu un alt fond de investiţii sud-african: Rockcastle.

De asemenea, cel mare grup imobiliar listat pe Bursa de la Johannesburg, Growthpoint Properties, a cumpărat la sfârşitul lui 2016 aproape 27% din gigantul Globalworth, creat de omul de afaceri Ioannis Papalekas. Sud-africanii au plătit 186 de milioane de euro pentru acţiunile deţinute în compania listată pe Bursa de la Londra.

Anul trecut, şi fondul de investiţii Atterbury a primit undă verde de la Consiliul Concurenţei pentru a prelua 50% din firmele prin care au fost construite mallurile Iulius de către antreprenorul român Iulian Dascălu, dar şi jumătate prin proiectul Openville din Timişoara.

Te-ar mai putea interesa și
Topul ONU al celor mai inovatoare economii din lume. România urcă patru poziţii
Topul ONU al celor mai inovatoare economii din lume. România urcă patru poziţii
Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale ( The World Intellectual Property Organization – WIPO), o agenţie specializată a ONU, a publicat topul celor mai inovatoare economii din lume....
Se reîntorc creditele în valută: CEC Bank a dat liber la creditele ipotecare în euro
Se reîntorc creditele în valută: CEC Bank a dat liber la creditele ipotecare în euro
Încet dar sigur, creditele ipotecare şi cele de nevoi personale garantate cu ipotecă se reîntorc în oferta băncilor ...
Noua tulpină britanică a SARS-COV-2 este deja răspunzătoare pentru 46% din cazurile de îmbolnăvire din Germania
Noua tulpină britanică a SARS-COV-2 este deja răspunzătoare pentru 46% din cazurile de îmbolnăvire din Germania
Varianta de SARS-CoV-2 detectată prima oară în Marea Britanie, mutaţia B.1.1.7, reprezintă deja 46 % dintre cazurile ...
Un milion de persoane au ajuns anul trecut în Italia sub pragul de sărăcie din cauza pandemiei
Un milion de persoane au ajuns anul trecut în Italia sub pragul de sărăcie din cauza pandemiei
Pandemia de COVID-19 a trimis sub pragul de sărăcie încă un milion de persoane în Italia anul trecut, relevă o anchetă ...