ESMA: Reorienarea jucătorilor de pe bursa londoneză spre bursele din UE tinde să aibă un caracter permanent

Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) crede că reorientarea post-Brexit a tranzacţionării de acţiuni din Marea Britanie către blocul comunitar reprezintă o modificare permanentă, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Economica.net - joi, 11 feb. 2021, 17:54
ESMA: Reorienarea jucătorilor de pe bursa londoneză spre bursele din UE tinde să aibă un caracter permanent

Bursa de valori de la Amsterdam a devansat-o pe cea de la Londra în luna ianuarie, devenind cel mai important centru european de tranzacţionare a acţiunilor, în contextul în care Brexitul a forţat investitorii din Uniunea Europeană să folosească platforme din interiorul blocului comunitar. Potrivit cifrelor comunicate joi de platforma Cboe Europe exchange, care operează în ambele oraşe, valoarea medie a tranzacţiilor efectuate zilnic la bursa de la Amsterdam a fost de 9,2 miliarde de euro în luna ianuarie, faţă de 8,6 miliarde de euro la bursa de la Londra.

„Aş crede că aceasta va fi o modificare permanentă în ceea ce priveşte mutarea tranzacţionării din Marea Britanie în Uniunea Europeană. Am văzut că partea cea mai mare a tranzacţiilor s-a dus spre Amsterdam”, a afirmat Steven Maijoor, preşedintele ESMA, la o conferinţă online.

„Cifrele sunt semnificative şi, în acelaşi timp, realizăm că unele din aceste tranzacţii sunt realizate prin intermediul subsidiarelor britanice, dar am văzut de asemenea că o creştere a tranzacţionării în Europa nu este legată de locurile de tranzacţionare din Londra”, a explicat şeful ESMA.

Acesta a apreciat că recenta creştere a tranzacţionării acţiunilor online de către investitorii de retail reprezintă un motiv de îngrijorare pentru ESMA pentru că valorile de pe pieţele financiare nu corespund „situaţiei economice sumbre” provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19).

Organismele de reglementare din întreaga lume au analizat cu atenţie tranzacţiile de pe pieţele financiare pentru a identifica sursa care, în ultimele zile, a provocat creşterea explozivă a cotaţiilor anumitor acţiuni.

„Urmărim cu atenţie aceste noi evoluţii şi analizăm dacă este nevoie de noi acţiuni de supervizare”, a declarat săptămâna trecută preşedintele Autorităţii Europene pentru Valori Mobiliare şi Pieţe.

Maijoor a precizat că informaţiile colectate până acum, în Franţa, arată că achiziţiile de acţiuni de tip blue chips ale investitorilor de retail au crescut de patru ori începând din luna martie a anului trecut, iar volumele totale s-au triplat. De asemenea, cifrele furnizate de autoritatea de reglementare din Belgia sugerează că sporirea activităţii de investiţii este concentrată în rândul tinerilor investitori, a adăugat Maijoor.

„Există riscul ca o mare parte din noua activitate să fie una speculativă, în condiţiile în care investitorii de retail încearcă să profite de pe urma volatilităţii de pe piaţă”, a spus Maijoor. „La fel de îngrijorătoare este posibilitatea ca aceşti investitori să se fi orientat spre tranzacţiile intraday ca o modalitate de a-şi ocupa timpul în perioada carantinei”, a adăugat preşedintele ESMA.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...