ESMA: Reorienarea jucătorilor de pe bursa londoneză spre bursele din UE tinde să aibă un caracter permanent

Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) crede că reorientarea post-Brexit a tranzacţionării de acţiuni din Marea Britanie către blocul comunitar reprezintă o modificare permanentă, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Economica.net - joi, 11 feb. 2021, 17:54
ESMA: Reorienarea jucătorilor de pe bursa londoneză spre bursele din UE tinde să aibă un caracter permanent

Bursa de valori de la Amsterdam a devansat-o pe cea de la Londra în luna ianuarie, devenind cel mai important centru european de tranzacţionare a acţiunilor, în contextul în care Brexitul a forţat investitorii din Uniunea Europeană să folosească platforme din interiorul blocului comunitar. Potrivit cifrelor comunicate joi de platforma Cboe Europe exchange, care operează în ambele oraşe, valoarea medie a tranzacţiilor efectuate zilnic la bursa de la Amsterdam a fost de 9,2 miliarde de euro în luna ianuarie, faţă de 8,6 miliarde de euro la bursa de la Londra.

„Aş crede că aceasta va fi o modificare permanentă în ceea ce priveşte mutarea tranzacţionării din Marea Britanie în Uniunea Europeană. Am văzut că partea cea mai mare a tranzacţiilor s-a dus spre Amsterdam”, a afirmat Steven Maijoor, preşedintele ESMA, la o conferinţă online.

„Cifrele sunt semnificative şi, în acelaşi timp, realizăm că unele din aceste tranzacţii sunt realizate prin intermediul subsidiarelor britanice, dar am văzut de asemenea că o creştere a tranzacţionării în Europa nu este legată de locurile de tranzacţionare din Londra”, a explicat şeful ESMA.

Acesta a apreciat că recenta creştere a tranzacţionării acţiunilor online de către investitorii de retail reprezintă un motiv de îngrijorare pentru ESMA pentru că valorile de pe pieţele financiare nu corespund „situaţiei economice sumbre” provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19).

Organismele de reglementare din întreaga lume au analizat cu atenţie tranzacţiile de pe pieţele financiare pentru a identifica sursa care, în ultimele zile, a provocat creşterea explozivă a cotaţiilor anumitor acţiuni.

„Urmărim cu atenţie aceste noi evoluţii şi analizăm dacă este nevoie de noi acţiuni de supervizare”, a declarat săptămâna trecută preşedintele Autorităţii Europene pentru Valori Mobiliare şi Pieţe.

Maijoor a precizat că informaţiile colectate până acum, în Franţa, arată că achiziţiile de acţiuni de tip blue chips ale investitorilor de retail au crescut de patru ori începând din luna martie a anului trecut, iar volumele totale s-au triplat. De asemenea, cifrele furnizate de autoritatea de reglementare din Belgia sugerează că sporirea activităţii de investiţii este concentrată în rândul tinerilor investitori, a adăugat Maijoor.

„Există riscul ca o mare parte din noua activitate să fie una speculativă, în condiţiile în care investitorii de retail încearcă să profite de pe urma volatilităţii de pe piaţă”, a spus Maijoor. „La fel de îngrijorătoare este posibilitatea ca aceşti investitori să se fi orientat spre tranzacţiile intraday ca o modalitate de a-şi ocupa timpul în perioada carantinei”, a adăugat preşedintele ESMA.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Niculescu, Ministerul Energiei: Cooperarea între ţările europene este esenţială pentru siguranţa energetică
Niculescu, Ministerul Energiei: Cooperarea între ţările europene este esenţială pentru siguranţa energetică
Europa se confruntă cu o criză fără precedent a preţurilor, iar lecţia pe care trebuie să o învăţăm este că, ...
Speedweel demarează construcția primelor apartamente din proiectul PALTIM din Timișoara, o investiție totală de 65 de milioane de euro
Speedweel demarează construcția primelor apartamente din proiectul PALTIM din Timișoara, o investiție totală de 65 de ...
Dezvoltatorul cu acționari belgieni lansează vânzările pentru prima clădire rezidențială din proiectul PALTIM, cu ...
Criza Covid-19 loveşte din plin Ucraina: Record de noi infectări şi decese
Criza Covid-19 loveşte din plin Ucraina: Record de noi infectări şi decese
Ucraina a consemnat vineri a doua zi succesivă cu bilanţuri record ale infectărilor cu coronavirus şi deceselor, a comunicat ...