Estimări: Cu ce culturi avem șansa să dominăm clasamentul european agricol în 2021

În acest an agricol, România s-ar putea clasa pe prima poziție între producătorii europeni de floarea-soarelui și porumb. La soia am putea devansa Franța pentru a ajunge pe poziția a doua.
Alina Stanciu - sâm, 26 iun. 2021, 14:12
Estimări: Cu ce culturi avem șansa să dominăm clasamentul european agricol în 2021

Chiar dacă este un an agricol mult mai bun față de cel anterior, 2021 ar putea să nu aducă pentru România poziții mai bune în clasamentul producătorilor UE. Conform unui top realizat de Institutul Național de Statistică, anul trecut România era cel mai mare producător de floarea-soarelui – cu 24,8% din producția UE, al doilea producător de porumb boabe  cu 16% din producție și al treilea producător de soia boabe  cu 11,7% din producție.

Pentru 2021, experții Comisie Europene estimează că România va recolta în jur de 3,33 milioane de tone de floarea-soarelui de pe 1,23 mii de hectare, față de 2 milioane de tone cu un an în urmă de pe 1,17 mii de hectare, după cum indică datele INS. Există astfel șanse maxime ca fermierii români să rămînă lideri de piață în contextul în care Bulgaria, pe poziția a doua anul trecut, ar putea obține un total de 1,9 mii de tone.

Din punct de vedere al randamentelor medii, ultima analiză indică pentru România un plus de 28% față de 2020, până la 2,18 tone la hectar.

Am putea redeveni cel mai mare producător european de porumb

Pentru porumb, ultima prognoză indică o producție totală estimată la 16,19 milioane de tone, față de 10,15 milioane de tone în 2020 conform datelor INS pentru 2020. Aceasta ca urmare a unei suprafețe în plus cultivate ce va ajunge la aproximativ 2,6 mii de hectare și a unui randament mai bun de 5,6 tone la hectar față de 4,1 tone în 2020. Și Franța, principalul producător din UE al anului trecut, va avea o creștere a suprafeței și a producție, dar va ajunge, conform estimărilor DG Agri, la un total de 12,9-13,7 milioane de tone, adică sub cel a României.

În ceea ce privește cultura de soia (boabe), DG Agri estimează pentru România un total de 459,2 mii de tone, în plus față de 2020 când INS spune că producția a ajuns la 305.800 tone.

Dacă estimările sunt corecte, acest lucru înseamnă că vom devansa Franța pentru care instituția europeană estimează un total de 423,8 mii tone, față de 421.000 de tone în 2020.

Lider va rămâne Italia, care anul trecut a generat 38,6% din producția totală a UE și pentru care DG Agri estimează acum un total de 1,1 milioane de tone.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...