Firea dă 60 de milioane de euro pe 500 de apartamente pentru medicii şi angajaţii din spitale, dublu faţă de cât a spus iniţial

După două licitaţii eşuate în această vară, Primăria Capitalei mai face o încercare pentru achiziţia a 500 de locuinţe pentru angajaţii din spitalele administrate de instituţie. Bugetul pentru achiziţie pentru o singură locuinţă este mai mult decât dublu faţă de ce a anunţat Gabriela Firea în primăvara acestui an. 
Andrada Ghira - mie, 10 oct. 2018, 18:42
Firea dă 60 de milioane de euro pe 500 de apartamente pentru medicii şi angajaţii din spitale, dublu faţă de cât a spus iniţial

Primăria Capitalei a lansat anunţul de invitaţie la procedura de achiziţionare a 500 de locuinţe pentru angajaţii din spitalele bucureştene, medici, asistente, dar şi pentru personal auxiliar. Dacă iniţial era vorba că vor primi locuinţe de serviciu medicii şi asistentele, programul a fost schimbat pentru ca şi personalul auxiliar să primeasă locuinţe. 

Valoarea estimată a achiziţiei este de 286,5 milioane lei, inclusiv TVA, adică aproape 61 de milioane de euro cu tot cu TVA.  

În primăvara acestui an, Gabriela Firea anunţa un buget de 15 milioane de euro pentru achiziţia a 300 de locuinţe într-o primă etapă.  Astfel, dacă iniţial bugetul mediu alocat pentru o locuinţă a fost de 50.000 de euro, acum valoarea medie de achizţie este de 120.000 de euro, cu tot cu TVA. 

Primăria vrea să cumpere: 

  • 200 de garsoniere 
  • 200 apartamente cu două camere
  • 100 apartamente cu trei camere 
  • locuri de parcare aferente unităţilor locative

Dezvoltatorii care vor să vândă apartamente Primăriei pot depune ofertă pentru un număr mai mare de unităţi, dar nu mai mic de 10, se arată în documentaţia de atribuire. 

Data limită pentru primirea ofertelor este 24 octombrie 2018, ora 10. Două ore mai târziu, la aceeaşi dată, vor fi deschise şi ofertele. 

Care sunt criteriile de atribuire 

Primăria a publicat şi care sunt criteriile de atribuire. Primul criteriu se referă la preţ, care nu trebuie să depăşească valoarea estimată de 6.496 lei/mp cu TVA (1.400 euro/mp cu TVA) , iar pentru locurile de parcare, preţurile nu trebuie să depăşească valaorea estimată de 30.000 de lei cu TVA (6.400 euro cu TVA). 

Pentru desemnarea ofertelor câştigătoare se vor selecta numeric cele care indeplinesc primul criteriu, în ordinea crescătoare a preţului ofertat/mp suprafaţă construită. 

Este pentru a treia oară când Primăria Buureşti încearcă achiziţia de locuinţe pentru personalul angajat din spitatele bucureştene. 

CITEŞTE ŞI Misiune imposibilă pentru Primăria Bucureşti: a doua încercare de a cumpăra locuinţe pentru medici a eşuat


Reacţia Primăriei

Primăria Municipiului Bucureşti trimis redacţiei câteva precizări, pe care le publicăm integral, mai jos: 

„Primăria Capitalei întenţionează să achiziţioneze 500 de garsoniere şi apartamente la preţul pieţei, conform legislaţiei în vigoare, pentru personalul din cele 19 spitale aflate în administrarea Primăriei.

Observăm cu stupoare că abordarea acestui articol este cel puţin ciudată, mai ales ca în ultimii ani se vorbeşte public de faptul că tot mai mulţi medici aleg să profeseze în străinătate, din cauza lipsei condiţiilor favorabile de muncă şi trai din România. De asemenea, deşi toată lumea deplânge situaţia medicilor români, care nu au condiţii de muncă moderne şi nici posibilitatea de a-şi asigura un trai decent, care să le permită să profeseze în ţară, orice masură benefică pentru aceştia este ‘pusă la zid’ şi prezentată în mod tendenţios, neavând ca scop informarea corectă a opiniei publice, ci doar denigrarea activităţii Primarului General.

Primăria Capitalei a luat măsuri concrete, atât de modernizare a celor 19 spitale aflate în administrare, precum şi de achiziţionare de locuinţe pentru personalul medical din aceste unităţi medicale. Subliniem faptul că aceste măsuri, care constituie premiere în România şi care sunt menite să îi determine pe medicii tineri să rămână în ţară pentru a le oferi românilor serivicii medicale de calitate, sunt prezentate de publicaţia dumneavoastră într-o manieră cel putin superficială, inducându-se ideea că fondurile publice sunt cheltuite într-un mod inadecvat de Primăria Capitalei.

Autorul articolului a ales să evidenţieze – fără o minimă documentare – preţul apartamentelor care vor fi achiziţionate – însă ‘uită’ să menţioneze că este vorba despre o estimare şi nu despre un preţ de achiziţie.

Concret, conform documentaţiei de atribuire, valoarea estimată pentru achiziţionarea a 500 de unităţi locative cu destinaţia de locuinţe de serviciu, precum şi locurile de parcare aferente acestora, este de 286.532.800 lei inclusiv TVA şi are la baza valoarea de piaţă a ofertelor de apartamente în Municipiul Bucureşti. Aceste informaţii sunt furnizate de raportul de analiză statistică a Bazei imobiliare de garanţii la nivelul semestrului I a acestui an, publicat în numărul 19 din iunie 2018 al revistei „Valoarea oriunde este ea”. Astfel, valoarea de piaţă (unitara medie) pentru apartamentele amplasate în Municipiul Bucuresti este de 1.407 euro/mp.

Mai mult decât atât, valoarea estimată reprezintă valoarea maximală, ceea ce înseamnă că apartamentele vor putea fi achiziţionate şi la preţuri mult mai mici faţă de estimarea prevazută în caietul de sarcini, care menţionează preţul maxim şi nu cel de achiziţie efectivă.

Mai mult decât atât, subliniem faptul că locuinţele care vor fi achiziţionate trebuie să ofere un minim de confort, astfel încât medicii tineri să aleagă să profeseze în Bucureşti, şi nu peste hotare.

În ceea ce priveşte faptul că, de această dată, a fost inclus şi personalul auxiliar pe lista angajaţilor din spitalele aflate în subordinea Primăriei Capitalei pentru a beneficia de locuinţe de serviciu, a fost luată această hotărâre întrucât s-a constatat necesitatea alocării de unităţi locative şi acestei categorii”. 


Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...