Fost şef ANRM: Scrisoarea în care Berceanu cerea transferul licenţei la Gabriel Resources a dispărut

Fostul preşedinte al ANRM în 1997-2000, Mihail Ianăş, a susţinut, miercuri, la Comisia Roşia Montană, că scrisoarea în original prin care fostul ministru al Industriilor Radu Berceanu a solicitat transferul licenţei de explorare de la Minvest Deva către Gabriel Resources ar fi dispărut.
Economica.net - mie, 09 oct. 2013, 19:20
Fost şef ANRM: Scrisoarea în care Berceanu cerea transferul licenţei la Gabriel Resources a dispărut

„Doamna care a urmat după mine, Stratulat, mi-a spus următorul lucru, eu nu pot să îl verific, că a dispărut această scrisoare în original şi nu se mai găseşte decât în copie, la cineva care a făcut controlul. Control a venit de la prim-ministru, Curtea de Conturi, Poliţia Economică şi diverse parchete. (…) Cineva a luat scrisoarea originală”, a arătat Mihail Ianăş.

Acesta a precizat că respectivele controale ale unor instituţii ale statului au fost făcute, câte trei-patru pe an, în perioada guvernării Năstase.

Ianăş a arătat că înainte de acordarea licenţei nu a avut nicio discuţie cu fostul ministru al Industriilor, Radu Berceanu, ci cu secretarul de stat Stăiculescu.

„Mi-a venit o scrisoare de la minister fără semnătura ministrului pentru transfer şi i-am dat-o înapoi, semnată de directorul general al Direcţiei Miniere de la momentul respectiv şi contrasemnată, s-ar putea, de secretarul de stat. Am solicitat, chiar prin scrisoare, să fie semnată de ministrul Industriilor şi mi-a venit scrisoarea semnată de ministrul Industriilor, chiar cu ştampilă”, a arătat el.

Afirmaţiile fostului şef al ANRM l-au făcut pe preşedintele comisiei, Darius Vâlcov, să exclame: „O scrisoare pierdută”.

„Scrisoare pierdută. Caragiale a fost român”, a replicat Mihail Ianăş.

Întrebat de un membru al comisiei dacă această scrisoare este semnată indescifrabil, aşa cum a susţinut în faţa comisiei ministrul Dan Şova, fostul director a răspuns negativ.

Preşedintele Comisiei Roşia Montană, Darius Vâlcov (PSD), a afirmat, la finalul şedinţei, că aceste informaţii vor trebui să ajungă la toate instituţiile statului.

„Am fost cu toţii prezenţi şi am văzut ce afirmaţii, din punctul meu de vedere, a făcut Mihail Ianăş şi aceste informaţii trebuie să ajungă la toate instituţiile statului. În momentul în care spui, ca fost preşedinte al ANRM, că s-a plecat pe o asociere ilegală cerută de ministrul de resort, în momentul acela cred că, dacă toţi ne facem în continuare că nu vedem şi nu auzim, cu toţii avem o problemă”, a spus Vâlcov.

Întrebat cât de mult vor influenţa aceste noi informaţii decizia pe care o va lua comisia, social-democratul a răspuns: „În momentul în care am intrat în această comisie credeam că sunt probleme doar de natura mediului, de patrimoniu cultural sau referitoare la partea socio-economică. De fapt, ne-am dat seama cu toţii că sunt foarte multe probleme de natură juridică, la modul în care această asociere a pornit între statul român sau reprezentantul statului român, Minvest, şi firma canadiană”.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...