Ghinea își contrazice șeful și anunță că 1,9 miliarde de euro din PNRR vor intra în țară în acest an

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, susţine că 1,9 miliarde de euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) vor intra în ţară în acest an, în octombrie sau noiembrie, iar plăţile pentru proiecte "vor începe imediat", relatează Agerpres.
Ion Dobreanu - joi, 22 iul. 2021, 19:13
Ghinea își contrazice șeful și anunță că 1,9 miliarde de euro din PNRR vor intra în țară în acest an

„PSD iar bate câmpii despre PNRR. 1,9 miliarde de euro vor intra din PNRR în ţară în acest an. Prefinanţarea de 1,9 miliarde va intra în ţară imediat după aprobare, în octombrie – noiembrie. Plăţile vor începe imediat, unele pentru proiecte deja în derulare iar cele mai multe, pentru proiecte care sunt acum în pregătire”, a transmis joi Cristian Ghinea.

Mesajul ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene vine în contextul unor declaraţii postate pe Facebook de social-democraţi conform cărora România nu va primi, în acest an, „niciun euro” din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

„Zero euro din PNRR în 2021! PSD a avut dreptate! România nu va primi niciun euro din PNRR în acest an! România nu se poate baza pentru finanţarea deficitului uriaş pe avansul de 1,3 miliarde de euro din PNRR”, afirmă social-democraţii, într-un mesaj postat, joi, pe Facebook.

Potrivit PSD, România va pierde un an pentru contractarea proiectelor.

„Autostrada Moldovei devine un vis spulberat de incompetenţa guvernanţilor păstoriţi de Florin Cîţu! Şi mai grav, întreg capitolul Energie – coordonat de liberalul Virgil Popescu – trebuie refăcut. Comisia Europeană a respins categoric atribuirea directă a sutelor de milioane de euro către sponsorii de partid ai puterii. Vicepremierul Dan Barna, şeful lui Cristian Ghinea – principalul responsabil pentru eşecurile repetate privind PNRR-ul – a fost nevoit să accepte evidenţa şi să dea dreptate PSD. Este de-a dreptul criminal că România e nevoită să împrumute alte miliarde de euro şi să plătească dobânzi grele pentru a suplini absenţa avansului din PNRR! Domnilor guvernanţi, sunteţi vinovaţi de subminarea economiei naţionale!”, transmit social-democraţii.

Dan Barna a declarat și el că banii vor intra în țară la anul

Social-democrații nu sunt însă singurii care susțin că banii cuveniți României din PNRR nu vor începe să ajungă în țară în acest an. Chiar șeful de partid al lui Ghinea, Dan Barna, a declarat acum două zile că Planul Național de Redresare și Reziliență va fi aprobat de Comisia Europeană în luna septembrie, iar primii bani vor ajunge în țară la începutul lui 2022, fiind vorba de câteva zeci de milioane de euro și nu de aproape 2 miliarde.

„Lucrurile sunt exact aşa cum e normal să fie. Acum o săptămână, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, colegul meu Cristian Ghinea, a fost la Bruxelles, s-au clarificat marea parte a detaliilor şi pe partea de reformă şi pe partea de investiţii. În septembrie vom avea aprobat programul şi cred că de la începutul anului vor veni primele zeci de milioane în ţară pe proiectele aflate în desfăşurare”, a afirmat Dan Barna pe 20 iulie la TVR 1.

Ghinea a anunțat și la jumătatea lunii iunie același program pe care-l susține și acum. Că PNRR-ul României va fi aprobat în septembrie, iar primii bani vor intra în țară în octombrie sau noiembrie.

Citește și: https://www.economica.net/dan-barna-pnrr-va-fi-aprobat-in-septembrie-iar-primii-bani-vor-ajunge-in-romamia-la-inceputul-lui-2022_523066.html

„În octombrie, după aprobarea de către Comisie, care va fi în cursul lunii septembrie, nu ştim la ce dată, urmează încă o lună pe regulament pentru aprobarea în Consiliu, deci cândva în luna octombrie putem să primim prefinanţarea. Sau noiembrie. (…) Prefinanţarea înseamnă prefinanţarea din granturi, intră imediat în ţară 1,3 miliarde. Prefinanţarea din împrumuturi o vom lua anul viitor pentru că (…) atârnă pe buget. Deci, în funcţie de cum facem bugetul anului viitor, tragem şi prefinanţarea din împrumuturi, dar putem acum să începem toate proiectele din granturi”, a spus Ghinea pe 14 iunie la Palatul Parlamentului.

Până acum, Comisia Europeană a aprobat PNRR-urile unui număr de 14, state, cele mai multe fiind din vestul Europei. Printre acestea se numără: Franța, Spania, Portugalia, Italia, Suedia și Germania, dar și Slovacia, Lituania, Letonia și Grecia.

Citește și: https://www.economica.net/ghinea-primii-bani-din-pnrr-ar-putea-ajunge-in-romania-in-octombrie-sau-noiembrie_516778.html

Te-ar mai putea interesa și
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Operatorul de stații de încărcare pentru mașini electrice Eldrive România a comandat peste 300 de stații MOON Power de la importatorul Porsche România....
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland România lansează E-Mobility, proiectul prin care posesorii Kaufland Card cu mașini electrice au posibilitatea ...
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat într-o conferință de presă că PUZ-urile sectoarelor 2 și 4 ...
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale ...