Havrileţ, ANRE: Preţul gazelor ar putea creşte cu 1% pentru populaţie şi cu 2% pentru industrie, în 2014

Preţul final al gazelor ar putea creşte cu 1% pentru consumatorii casnici şi cu 2% pentru cei industriali de la 1 ianuarie, a declarat joi Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în cadrul unei conferinţe pe tema pieţei gazelor.
Economica.net - joi, 14 nov. 2013, 13:27
Havrileţ, ANRE: Preţul gazelor ar putea creşte cu 1% pentru populaţie şi cu 2% pentru industrie, în 2014

Calendarul de liberalizare agreat în 2012 cu FMI prevede o scumpire de 2% pentru consumatorii casnici şi de 4% pentru cei industriali de la 1 ianuarie 2014.

‘În acest moment, ne aşteptăm ca majorările să fie mai mici decât cele prevăzute în calendar. Estimăm în jur de 1% pentru casnici şi 2% pentru industrie. Singura constantă din prezent este preţul gazelor de producţie internă, iar restul sunt variabile, precum preţul de import, nivelul consumului sau condiţiile meteorologice’, a explicat şeful ANRE.

În prezent, preţul gazelor de import este 420 de dolari pe mia de metri cubi, adică 130 de lei pe MWh.

În acelaşi timp, preţul gazelor de producţie internă este de 49 de lei pe MWh pentru clienţii casnici şi de 68 de lei pe MWh pentru cei industriali. Gazele de producţie internă acoperă circa 75% din consumul de gaze al industriei şi 95% din cel al clienţilor casnici.

Havrileţ a adăugat că preţul gazelor de producţie internă pentru consumatorii industriali şi preţul de import vor atinge convergenţa la finele anului viitor în jurul valorii de 380 de dolari pe mia de metri cubi (119 lei pe MWh), ceea ce înseamnă că preţul gazelor autohtone se va dubla.

‘Paritatea dintre preţul de import şi cel de producţie internă este acum de 1 la 2. În 2014, preţul gazelor de import ar putea ajunge la 380 de dolari pe mia de metri cubi, iar gazele de producţie internă vor fi şi ele tot în jurul acestei valori’, a precizat Havrileţ.

El a subliniat faptul că preţul gazelor de import a scăzut odată cu majorarea celui de producţie internă, ca urmare a calendarului de liberalizare a pieţei.

‘S-a observat că, atunci când am crescut preţul de producţie internă, a scăzut preţul de import. La aceasta s-a adăugat scădea consumului, astfel că în vară am văzut şi preţuri de 370-380 de dolari pe mia de metri cubi la gazele de import. Din coşul format din gaze interne, gaze de import şi gaze din depozite, există posibilitatea formării unui preţ favorabil pentru marii consumatori’, a precizat Havrileţ.

Potrivit calendarului de liberalizare, la finele anului 2014, piaţa va fi complet dereglementată pentru consumatorii industriali.

Un articol din Legea energiei şi a gazelor prevede posibilitatea prelungirii cu un an, până la finele anului 2015, a perioadei de liberalizare a pieţei pentru consumatorii industriali, însă Havrileţ spune că nu se pune problema prelungirii termenului.

‘În acest moment nu avem nicio discuţie privind prelungirea calendarului pentru 2015’, a punctat şeful ANRE.

Întrebat dacă noua taxă pe construcţiile speciale se va refecta în tarifele finale, Havrileţ a răspuns că ANRE va evalua documentele pe care le vor prezenta în acest sens operatorii de distribuţie şi transport.

Te-ar mai putea interesa și
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a preluat de la Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) o serie de proiecte de infrastructură rutieră, în baza......
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri ...
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
 Autoritatea pentru concurenţă din Polonia (UOKiK) a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 ...
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct ...