Irak: Forţele de securitate au nevoie de trei luni pentru a elimina Statul Islamic

Premierul irakian Haider al-Abadi a dat asigurări marţi că forţele de securitate au nevoie de 'trei luni pentru a elimina' gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) împotriva căreia armata irakiană luptă la Mosul şi care continuă să comită atentate în ţară, relatează AFP.
Economica.net - mar, 27 dec. 2016, 19:24
Irak: Forţele de securitate au nevoie de trei luni pentru a elimina Statul Islamic

‘Informaţiile disponibile arată că Irakul are nevoie de trei luni pentru a elimina Daech (acronimul arab al SI)’, a declarat Haider al-Abadi în cursul unei conferinţe de presă transmise de televiziune.

Acest obiectiv ambiţios contrastează cu dificultăţile întâmpinate de forţele armate, susţinute de coaliţia internaţională antijihadistă, pentru a elimina SI din Mosul, ultimul său bastion irakian pe care îl deţine din iunie 2014.

În noiembrie, şeful guvernului irakian a promis că al doilea oraş din Irak va fi cucerit ‘înainte de sfâşitul anului’, un obiectiv ce pare depăşit în prezent.

Forţele guvernamentale se confruntă cu o puternică rezistenţă a jihadiştilor şi responsabili militari estimează că luptele ar putea fi de durată.

De la declanşarea ofensivei la 17 octombrie, forţele irakiene de elită au recucerit mai multe cartiere din estul oraşului Mosul şi se apropie de Tigru, fluviul care traversează oraşul, dar jihadiştii continuă să ocupe în totalitate cartierele din vest.

Mai mult decât atât, în cazul se confruntă cu o rezistenţă acerbă la Mosul, grupul extremist sunnit continuă de asemenea să comită atentate în zone din care a fost îndepărtat de către forţele armate .

Săptămâna trecută, 23 de persoane au fost ucise într-un atentat revendicat la de către SI la Gogjali, o localitate situată la periferia de est de oraşului Mosul pe care armata irakiană a cucerit-o la începutul lunii noiembrie după mai mult de doi ani de ocupaţie a jihadiştilor.

SI revendică de asemenea în mod constant atentate comise şi în alte regiuni ale Irakului, ca Fallujah, oraş cu majoritate sunnită, în apropiere de Bagdad.

Te-ar mai putea interesa și
România are cele mai multe exploataţii viticole din UE, dar şi cele mai mici
România are cele mai multe exploataţii viticole din UE, dar şi cele mai mici
România avea în 2020 un număr de 844.015 exploataţii viticole, adică echivalentul a 37,9% din cele 2,2 milioane de exploataţii viticole care existau în întreaga Uniune Europeană, arată......
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste trei miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste trei miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 3,061 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 1,55%, în această săptămână, ...
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
În micul sat Pereni din Republica Moldova, Nicolae Tronciu şi-a lansat propria sa marcă de vin, în urmă cu patru ani, ...
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – răspunsurile MS
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – ...
Ministerul Sănătăţii a publicat o serie de întrebări şi răspunsuri despre variola maimuţei, furnizate de Organizaţia ...