Mario Draghi: BCE este pregătită să adopte noi măsuri neconvenţionale de politică monetară

Banca Centrală Europeană (BCE) va menţine scăzută rata dobânzii şi este pregătită să adopte noi măsuri neconvenţionale de politică monetară dacă inflaţia se menţine redusă, a declarat miercuri preşedintele BCE, Mario Draghi, într-un discurs rostit la Roma, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 12 nov. 2014, 17:01
Mario Draghi: BCE este pregătită să adopte noi măsuri neconvenţionale de politică monetară

Combinarea de către BCE a ratei dobânzii extrem de scăzute cu expansiunea bilanţului a creat ‘un grad fără precedent de relaxare monetară’, a afirmat Mario Draghi.

Acesta a adăugat că BCE ‘va adopta noi măsuri neconvenţionale de politică monetară dacă aşteptările privind inflaţia pe termen mediu se înrăutăţesc sau dacă măsurile adoptate deja se vor dovedi insuficiente’.

Oficialul BCE a subliniat că rata dobânzii în zona euro este acum ‘mai scăzută decât a fost vreodată şi este, de asemenea, mai scăzută decât în SUA, cu care este adesea comparată zona euro’, dar numai politica monetară nu poate relansa economia, ci şi băncile trebuie să depună eforturi mai mari pentru a sprijini creditarea. De asemenea, guvernele trebuie să încurajeze investiţiile şi să facă reformele structurale pentru a îmbunătăţi competitivitatea şi a reduce şomajul, a apreciat Mario Draghi.

‘Este clar că sunt necesare ambele tipuri de politici – de partea cererii şi a ofertei’, a subliniat şeful BCE, adăugând că investiţiile private în zona euro au scăzut cu 15% din 2007, iar investiţiile publice cu 12%.

‘Lecţia învăţată în 2012 a fost că în zona euro criza de încredere a fost provocată şi de incertitudinile privind viitorul euro, care s-au dovedit a fi nefondate’, a afirmat Draghi.

Recent, BCE a decis să reducă dobânda de bază la un nou minim record, 0,05%, în încercarea de a stimula economia şi de a evita pericolul deflaţiei.

Potrivit celor mai recente date Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut uşor în luna octombrie 2014, până la 0,4%, de la 0,3% în luna septembrie 2014, cel mai redus nivel din ultimii cinci ani. În pofida creşterii din luna octombrie, inflaţia anuală în zona euro rămâne mult sub obiectivul de 2% fixat de Banca Centrală Europeană. Pentru a accelera creşterea preţurilor, BCE a redus costul creditului la un nivel apropiat de zero şi, de asemenea, a început să cumpere active.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...