Metroul de Otopeni: Ministerul Transporturilor a trimis în Ajunul Crăciunului cererea de finanţare către Comisia Europeană

Duminică, 24 decembrie 2017, Ministerul Transporturilor a aprobat şi transmis la Comisia Europeană Cererea de Finanțare pentru proiectul major “Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă – Otopeni (Magistrala 6. 1 Mai – Otopeni)”, a anunţat miercuri instituţia.
Economica.net - mie, 27 dec. 2017, 11:32
Metroul de Otopeni: Ministerul Transporturilor a trimis în Ajunul Crăciunului cererea de finanţare către Comisia Europeană

Obiectul cererii de finanțare „Legătura rețelei de metrou cu Aeroportul Internațional Henri Coandă – Otopeni (Magistrala 6. 1 Mai – Otopeni)” este reprezentat de asigurarea unei conexiuni directe între București şi Otopeni, respectiv între Gara de Nord București şi Aeroportul Internaţional Henri Coandă, prin construirea unei noi linii de metrou cu o lungime de 14,2 km şi 12 staţii de metrou.

Valoarea totală a proiectului este de 1,39 miliarde de euro, potrivit Ministerului Transproturilor. Obţinerea finanţării europene este crucială pentru implementarea celui mai matur proiect al Metrorex, spun specialişti din piaţă.

Ministrul Transporturilor Felix Stroe anunţa în deschiderea şedinţei de guvern de săptămâna trecută că va depune pe 27 decembrie aplicaţia de finanţare pentru Magistrala 6 de metrou.

„În ultimele două luni de zile am rescris o aplicaţie, aplicaţia de metrou M6 (magistrala 6 spre Otopeni – n.r.). Suntem în măsură să anunţăm astăzi că pe data de 27 vom depune această aplicaţie în valoare de 1,327 miliarde de euro fără TVA şi că avem tot aranjamentul financiar pentru magistrala M6”, preciza săptămâna trecută Felix Stroe.
 
Tot atunci, ministrul Transporturilor îl asigura pe premierul Mihai Tudose că metroul de Otopeni va fi gata până la Campionatul Europeam de Fotbal din 2020.

Magistrala 6 de metrou, 1 Mai – Otopeni, este cel mai avansat proiect al Metrorex, cu indicatorii tehnico-economici aprobaţi în Guvern anul trecut şi exproprierile declanşate anul acesta.

De asemenea, are realizată proiectarea preliminară iar pe 30 octombrie a primit Acordul de Mediu.

Magistrala 6 realizează extinderea reţelei actuale de metrou din staţia 1 Mai până la Aeroportul Internaţional ‘Henri Coandă’ Bucureşti. Noul tronson va permite legarea directă între Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni, fără transbordarea călătorilor prin schimbarea peroanelor şi a trenurilor.

Linia nouă de metrou va avea un traseu de 14,2 km şi va cuprinde 12 staţii, cu următoarele denumiri: Staţia 1 Mai (existentă), Pajura, Expoziţiei, Piaţa Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Bratianu, Aeroport Otopeni.

Pentru pregătirea şi implementarea proiectului a fost semnat un acord de împrumut (martie 2010), între Ministerul Finanţelor Publice şi Agenţia Japoneză de Cooperare Internaţională (JICA), în valoare de 41,87 miliarde Yeni (circa 320 de milioane de euro). Valoarea împrumutului asigură finanţarea serviciilor de consultanţă, proiectare, supervizare lucrări şi parţial valoarea lucrărilor pentru execuţia structurii de rezistenţă (33%).

Termenul estimat de începere a lucrărilor este a doua jumătate a anului 2018, iar durata de execuţie este de 48 de luni. Proiectul este inclus în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă Bucureşti – Ilfov şi are un cost estimat la 1,3 miliarde de euro.

Felix Stroe s-a făcut remarcat încă de la prima şedinţă de Guvern la care a participat cu declaraţia că la Ministerul Transporturilor se va lucra 30 de zile pe lună.

„La Ministerul Transporturilor se continuă ceea ce s-a făcut până astăzi. Se măreşte ritmul. Se va lucra 30 de zile pe lună – cât e nevoie, în fiecare zi – fără sărbători, astfel încât să dăm veşti bune românilor, să vadă cu ochii lor că ceea ce e scris în programul de guvernare se înfăptuieşte”, declara în octombrie Felix Stroe.

Premierul Mihai Tudose i-a replicat atunci să facă totuşi o dispensă pentru februarie.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...