Metroul din Cluj ar putea fi lansat la licitație luna viitoare – Grindeanu

Primarul orașului Cluj - Napoca Emil Boc a spus că în februarie va lansa metroul la licitație, a declarat joi ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. El a apreciat că autoritățile de la Cluj s-au mișcat foarte repede în legătură cu derularea acestui proiect.
Anemona Andone - joi, 27 ian. 2022, 15:50
Metroul din Cluj ar putea fi lansat la licitație luna viitoare - Grindeanu

Grindeanu a amintit într-un interviu pentru DC News că miercuri a semnat protocol de colaborare pentru construcția metroului de la Cluj-Napoca și Florești. Astfel, primăriile celor două localități se vor ocupa de licitație și de implementarea contractului, iar Ministerul Transporturilor va finanța proiectul prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Traseul va avea 21 de km, cu 19 stații. Din estimările preliminare va transporta până la 164.000 de călători pe zi în anul 2030”, a scris vicepremierul Grindeanu pe pagina proprie de Facebook.

El a precizat că Ministerul Transporturilor va finanța prin PNRR acest proiect, cu o valoare totală estimată de două miliarde de euro.

Primăriile Cluj-Napoca și Florești se vor ocupa însă de licitația pentru proiectarea și execuția acestui proiect, dar și de implementarea contractului, a subliniat șeful Transporturilor.

Potrivit lui, lucrările de bază pentru primele nouă stații trebuie încheiate până în anul 2026.

Pe 21 ianuarie 2022, Comisia Tehnică de Urbanism și Amenajarea Teritoriului din cadrul Consiliului Județean Cluj a avizat favorabil Planul Urbanistic Zonal al viitorului Metrou de la Cluj.

Pe 28 decembrie 2021, Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții „Tren metropolitan Gilău – Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de metrou și tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea. Componenta 1. Magistrala I de metrou Cluj”.

Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) este de 10,11 miliarde de lei, iar finanțarea obiectivului de investiții se realizează din fonduri externe nerambursabile (inclusiv PNRR), de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, precum și de la bugetul local al UAT Municipiul Cluj-Napoca și al UAT Comuna Florești, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, precum şi din alte surse legal constituite, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...