Mișcări de trupe pe piaţa birourilor. Luxoft prelungeşte pe 5.600 mp în Hermes Business Campus, iar UP România preînchiriază 2.400 mp în U Center

Proprietarii de clădiri de birouri, ca și companiile care închiriază spații în aceste clădiri vor trebui să se adapteze la noua realitate adusă de coronavirus, care vine și cu un nou mod de lucru, care va presupune un mix între munca de la birou și cea de la distanță, de acasă sau din alte spații. De aceea nu e deloc de mirare că în primul trimestru al anului închirierile noi au scăzut la jumătate. Momentan, însă cerere există și pare a se normaliza, cât de cât, ultimele tranzacții confirmate de închiriere sunt renegocierea și prelungirea contractului dintre Luxoft și Atenor pentru un spațiu de 5.600 mp în Hermes Business Park și preînchirierea a 2.400 mp de către UP România în U Center, proiect office dezvoltat de Forte Partners.
Răzvan Zamfir - lun, 14 sept. 2020, 19:04
Mișcări de trupe pe piaţa birourilor. Luxoft prelungeşte pe 5.600 mp în Hermes Business Campus, iar UP România preînchiriază 2.400 mp în U Center

Compania de tehniologie Luxoft România are circa 2.000 de salariați și va activa și în anii următori în Hermes Business Campus, proiect office din Pipera, dezvoltat de Atenor. Hermes Business Campus a fost refinanțat luna trecută cu 80 de milioane de euro, și e din nou pe piață pentru vânzare. Potrivit surselor Economica.net, prețul solicitat de Atenor e de circa 150 de milioane de euro.

De asemenea, emitentul de carduri de vacanță, vouchere de vacanță, tichete, carduri de masă etc. UP România a preînchiriat 2.400 mp în proiectul de birouri U Center din zona Tineretului, dezvoltat de Forte Partners. Programat pentru livrare în trimestrul doi al anului viitor, U Center va avea circa 33.000 mp închiriabili.

Forte Partners mai dezvoltă, pe terenuri cumpărate de la Telekom România, proiectele Milo Offices de 19.700 mp și Tandem de 9.700 mp. Cele două proiecte vor fi livrate pe piață în trimestrul patru al acestui an, Tandem și în treimestrul unu al anului 2022, Milo Offices.

”Biroul viitorului va pune accent pe promovarea interacțiunii sociale și a colaborării. Ne așteptăm la un nou mod de lucru, care va presupune un mix între munca de la birou și cea de la distanță, de acasă sau din alte spații. Cel mai probabil, angajații vor prefera să desfășoare remote acele activități care presupun lucrul concentrat și să meargă în birou pentru lucrul colaborativ – întâlniri cu clienții, sesiuni de brainstorming, întâlniri de proiect și așa mai departe. În acest context, credem că biroul va trece printr-un proces de redefinire, iar accentul va fi pus pe calitatea spațiului și pe experiența angajaților, promovând identitatea și cultura spațiului”, explică Daniela Popescu, Associate Director Office Advisory în cadrul Colliers International România.

Majoritatea proprietarilor de spații de birouri mizează pe o piață stabilă, cu chirii în stagnare, însă 30% se așteaptă mai degrabă să fie nevoie să scadă chiriile până la sfârșitul acestui an sau cel târziu în primele trei luni ale anului viitor, conform unui studiu recent al Colliers International, desfășurat în rândul a 60 de proprietari de birouri care au portofolii diversificate de spații, atât în București, cât și în orașele regionale.

Ofertele comerciale mai bune ar putea preveni creșterea ratei de neocupare în rândul chiriașilor care ar putea întâmpina dificultăți în contextul actual. Mai mult de jumătate din proprietari spun că au resimțit efecte ale epidemiei de Covid-19 și 39% se așteaptă ca rata de neocupare să crească într-o oarecare măsură în următoarele 12-15 luni, în timp ce 35% sunt mai optimiști și mizează pe rate stabile de ocupare.

Companiile adoptă o atitudine de tipul ”wait & see” 

”Proprietarii și chiriașii au nevoie de mai mult timp pentru a înțelege impactul economic generat de Covid-19 înainte de a lua o decizie de renegociere sau reînnoire a contractului de închiriere, oricare ar fi aceea. În plus, multe companii depind de decizii din țările unde își au sediul central, unele grav afectate de Covid-19, ceea ce poate avea un impact asupra deciziei imediate. Pe de altă parte, din cauza distanțării sociale și a noilor norme aplicabile în spațiile de birouri, chiriașii trebuie să își estimeze cu atenție spațiul necesar, crescând media de la 8 metri pătrați la 15 metri pătrați per angajat, care pare să compenseze impactul generat de munca de acasă. În acest context, luarea unei decizii pare mai dificilă, și, pe fondul incertitudinilor existente, probabil că va duce la o amânare a deciziei, până cel mai devreme în toamnă”, precizează Sebastian Dragomir, Partner & Head of Office Advisory în cadrul Colliers International Romania.

În primele trei luni din acest an, volumul tranzacțiilor în piața office s-a situat la jumătate față de nivelul de peste 100.000 de metri pătrați tranzacționați în aceeași perioadă a anului trecut. Însă, cererea netă a urcat ușor, de la 25.000 de metri pătrați în primul trimestru din 2019, la 27.000 de metri pătrați anul acesta. În perioada stării de urgență, majoritatea companiilor s-au concentrat pe securizarea businessului și pe susținerea acestuia prin intermediul telemuncii.

În funcție de cum va evolua cererea, în perioada 2022 – 2023, proprietarii ar putea aduce în piață încă în jur de 200.000 metri pătrați în fiecare dintre cei doi ani, potrivit Colliers International.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...