Ministrul Finanţelor: Vom discuta cu băncile pentru a scădea sau chiar pentru a elimina costurile de refinanţare

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a afirmat, vineri, la Dâmboviţa, că se va întâlni săptămâna viitoare cu reprezentanţii băncilor pentru a găsi o modalitate de a scădea sau chiar de a elimina costurile de refinanţare a creditelor aflate în derulare.
Economica.net - vin, 03 mai 2019, 11:48
Ministrul Finanţelor: Vom discuta cu băncile pentru a scădea sau chiar pentru a elimina costurile de refinanţare

„Vom avea săptămâna viitoare o întâlnire cu Asociaţia Română a Băncilor, pentru a vedea care sunt primele efecte ale OUG 19/2019, acest nou indice de referinţă, şi să vedem exact cum putem să acţionăm şi pe zona contractelor în derulare. În zona cererilor de refinanţare, să analizăm să vedem dacă putem să eliminăm anumite costuri pe care românii le au la momentul refinanţării şi aici mă refer la costuri legate de cadastru, la cele notariale, adică cheltuieli şi de partea statului, şi de partea băncilor şi să găsim un numitor comun pentru ca românii să plătească mai puţin sau deloc atunci când vor face refinanţarea creditelor în derulare”, a spus ministrul.

Când jurnaliştii i-au menţionat că unele bănci şi-au majorat deja marjele, după apariţia noului indice de referinţă, mai mic decât ROBOR-ul, Teodorovici a răspuns că acestea trebuie să fie un partener pentru români, persoane fizice şi persoane juridice şi că este „foarte curios dacă băncile au înţeles ceea ce am făcut în prima parte a acestui an”.

„Eu am un mesaj foarte clar. Acum se poate vedea dacă băncile cu adevărat vor să fie un partener pentru români, persoane fizice şi persoane juridice. Şi sunt foarte curios dacă băncile au înţeles ceea ce am făcut în prima parte a acestui an. Sper să fi înţeles”, a susţinut ministrul de resort.

Totodată, referitor la declaraţiile reprezentanţilor Băncii Naţionale a României (BNR), potrivit cărora dobânzile sunt direct proporţionale cu inflaţia, iar acest indicator a fost în creştere în ultimii ani, ministrul a afirmat că băncile pot acoperi respectivele costuri suplimentare.

„Sunt convins că băncile au suficiente resurse pentru a acoperi şi aceste posibile costuri. Repet: băncile, în percepţia mea, dacă doresc să fie cu adevărat un partener în economia din România, au şi un stimulent legal să facă acest lucru, trebuie să finanţeze, să o facă la un cost rezonabil, să spunem, fie că vorbim de business, fie că vorbim de persoane fizice. Ştiţi foarte bine că acesta a fost şi scopul ordonanţei noastre, de a stimula finanţarea reală a economiei”, a susţinut oficialul guvernamental.

Teodorovici a subliniat că noul indice de referinţă se va aplica şi Programului Prima Casă. „Va fi posibil, cu prevederi legale în acest sens”, a arătat acesta, fără a oferi însă detalii.

Joi, Banca Naţională a României (BNR) a publicat noul indice referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, care este de 2,36% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018.

Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că şi acest indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor va fi influenţat de inflaţie.

„Nu are cum să fie altfel. Orice indice care stabileşte o dobândă ţine cont de inflaţie. De inflaţie, când e vorba de credite, nu poate fugi nimeni. Inflaţia va stabili întotdeauna costul creditului, pentru că apare o dorinţă. Dorinţă care spune aşa: să avem credite cu dobânzi ca afară. Ca să avem credite cu dobânzi ca afară ar însemna să avem inflaţie ca afară şi în acelaşi timp condiţii economice ca afară. În anii cu inflaţie negativă am avut credite cu dobânzi mai bune decât în Cehia, Polonia şi Ungaria pentru că inflaţia era sub zero. Când a crescut inflaţia peste zero, a crescut şi ROBOR-ul”, a explicat Vasilescu.

 

Te-ar mai putea interesa și
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
Pentru HAI Aluminium, parteneriatul cu Wiren reprezintă tranziția către un consum independent, din surse de energie sustenabilă. Nevoia de soluții eficiente a devenit iminentă pentru a putea......
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software, furnizor de sisteme informatice de business din Cluj-Napoca, a încheiat anul 2023 cu venituri cu 30,7% mai ...
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 de IT-iști, majoritatea români
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 ...
Retailerul olandezo-belgian Ahold Delhaize, care operează pe plan local lanțul Mega Image și care a cumpărat Profi Rom ...
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...