EXCLUSIV Pensia de serviciu din Serviciile Secrete crește, în medie, la 5.200 de lei brut lunar în 2019

Pensiile de serviciu din Serviciile Secrete au costat peste 637 de milioane de lei în anul 2019, cu circa 2% mai mult decât în 2018, reiese din informaţiile comunicate exclusiv pentru Economica.net de SRI. Pensiile de serviciu din Serviciile Secrete se plătesc doar de la bugetul de stat. În medie, pensia de serviciu din Serviciile Secrete se apropie de 5.200 de lei brut lunar, în creștere nesemnificativă față de nivelul anului 2018, rezultă dintr-o analiză exclusivă făcută de Economica.net, pe baza datelor pe care le-am primit de la SRI.
Cristina Şomănescu - mie, 04 mart. 2020, 20:23
EXCLUSIV Pensia de serviciu din Serviciile Secrete crește, în medie, la 5.200 de lei brut lunar în 2019

Pensiile de serviciu plătite de Casa de Pensii Sectorială a SRI au costat bugetul de stat 637,14 milioane de lei în anul 2019, cu doar 2,39% mai mult decât în anul 2018, reiese din analiza făcută de Economica.net pe baza datelor primite, în exclusivitate, de la SRI.

  • Sumele plătite de Casa de Pensii a SRI, pentru pensiile de serviciu acordate în 2019 și în 2018, includ și drepturile restante achitate în anii antemenționați.

Pensia de serviciu medie din Serviciile Secrete se apropie de 5.200 de lei brut lunar în 2019 și este cu nici 2% mai mare decât în anul 2018, reiese din analiza făcută de Economica.net, pe baza informațiilor primite, în exclusivitate, de la SRI.

Casa de Pensii Sectorială a SRI a achitat pensii de serviciu pentru 10.429 de oameni în decembrie 2019, cu 118 oameni în plus față de nivelul aceleiași luni din anul 2018, arată datele trimise pentru Economica.net de SRI.

Pensiile din SRI sunt administrate şi plătite de Casa de Pensii Sectorială a SRI.

Pensiile de serviciu din Serviciile Secrete sunt plătite doar din bugetul de stat, și nu în funcție de contributivitate. 

Pensiile de serviciu ale profesioniştilor din Serviciile Secrete din România se plătesc doar din bugetul de stat, în acord cu dispoziţiile Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare.

Algoritmul de stabilire a pensiilor de serviciu din Serviciile Secrete, mai avantajos decât pentru majoritatea românilor.

Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă profesioniştii din SRI şi alte Servicii Secrete care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

  • au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă.
  • au vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.

Pensiile de serviciu din Serviciile Secrete reprezintă 65% din media soldelor/salariilor lunare brute care au fost realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea beneficiarului.

Pentru militarii cu vechime cumulată de cel puţin 25 de ani, cuantumul pensiei de serviciu se determină în procent de 65% din baza de calcul. Baza de calcul este media soldelor/salariilor lunare brute care au fost realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii sau recalculării dreptului de pensie. Pentru fiecare an care depăşeşte 25 de ani de vechime cumulată, se adaugă câte 1% din baza de calcul.

Pensia stabilită, recalculată şi actualizată în condiţiile Legii nr. 223 din 2015, cu modificările şi completările ulterioare, nu poate fi mai mare decât 85% din baza de calcul.

Pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete, corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei, ne-au explicat oficialii SRI.

Pensia de serviciu netă reprezintă pensia în cuantum brut, din care se deduce impozitul pe venit. Cota de impozit în cazul pensiilor militare este de 10%, iar venitul impozabil lunar se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei.

Algoritmul de stabilire a cuantumului pensiei de serviciu din Serviciile Secrete, prezentat mai sus, precum şi vechimea care-i califică să obţină pensie sunt mai avantajoase decât cele prevăzute de actele normative pentru cei mai mulţi români, plătiţi doar în baza stagiului de cotizare realizat la sistemul public de pensii.

Cum se obține valoare netă a pensiei din pensia brută

Din pensia brută se scade valoarea de 2.000 de lei care e neimpozabilă. Asupra rezultatului obţinut se aplică impozit pe venit de 10%. Valoarea obţinută se scade din cuantumul brut al pensiei. Rezultatul obţinut e pensia netă.

De exemplu, o pensie brută de 5.200 de lei înseamnă o pensie netă de 4.880 de lei. Cum am obţinut acest rezultat:

  • 5.200 de lei minus 2.000 de lei (valoarea neimpozabilă a pensiei, conform legii) egal 3.200 de lei.
  • 10% din 3.200 de lei înseamnă 320 de lei.
  • 5.200 de lei (pensia brută) minus 320 de lei egal 4.880 de lei – cuantumul net al pensiei din exemplul nostru.

Economica.net nu face judecăţi de valoare cu privire la oportunitatea și moralitatea acordării pensiilor de serviciu.

Te-ar mai putea interesa și
Autovit demarează o campanie dedicată mașinilor noi care implică „peste 100 de dealeri”
Autovit demarează o campanie dedicată mașinilor noi care implică „peste 100 de dealeri”
Autovit, platformă online din România dedicată vânzării și cumpărării de mașini, demarează o campanie prin care pune la dispoziția potențialilor clienți „peste 1200 de autoturisme cu......
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 109 miliarde de dolari în primul trimestru
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 109 miliarde de dolari în primul trimestru
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare din lume în condiţiile în care deţine active de peste 1.600 ...
Ţările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei, spune Borrell
Ţările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei, spune Borrell
Ţările Uniunii Europene trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ...
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 10,8%, în perioada 1 ianuarie -29 februarie 2024, faţă ...