Persoanele care se ocupă de achiziții publice vor trebui să urmeze cursuri de pregătire

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a anunțat că în următoarele zile va fi lansat un proiect, împreună cu Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) în baza căruia persoanele care se ocupă de achiziții publice vor trebui să urmeze cursuri de pregătire, urmate de examene.
Economica.net - vin, 20 sept. 2013, 12:14
Persoanele care se ocupă de achiziții publice vor trebui să urmeze cursuri de pregătire

„Vom pregăti la nivel local câteva mii de oameni pe achiziții publice și nu numai. Vom solicita desemnarea celor care sunt în compartimentele de achiziții, la consilii județene, municipalități, după care aceste persoane vor fi trecute prin două cicluri de pregătire. Va fi foarte dură partea de curs, cu verificări, cu examene foarte clare, cine trece de cele două module primește un document care să ateste că este capabil să înțeleagă fenomenul de achiziții publice, iar un al treilea modul se va referi la formatori”, a spus ministrul, în cadrul conferinței „Achizițiile publice în România”.

El a mai precizat că aceia care vor absolvi modulul de formatori vor avea obligația să pregătească un anumit număr de persoane din domeniul achizițiilor publice, la nivel de comune.

„Cine merge la acest curs știe foarte clar că primește exact informația pe care statul poate să o furnizeze, știe că primește informații de la specialiștii care lucrează în domeniu, nu tot felul de lectori făcuți peste noapte care îi intoxică pe cei care ascultă cu fel de fel de informații total nerelevante”, a precizat ministrul.

Teodorovici a adăugat că se dorește introducerea, deocamdată ca materie facultativă, a unor cursuri referitoare la achizițiile publice în anii terminali ai unor facultăți precum cea de Drept sau la ASE.

Pe de altă parte, în ce privește salarizarea bugetarilor care se ocupă de fonduri europene, ministrul a declarat că primul-ministru a cerut ca până la finele anului să fie găsite soluții în acest domeniu.

„Primul-ministru a promis foarte clar că până la final de an vom găsi o soluție—eu am această sarcină, să aduc pe masa primului-ministru și a Guvernului un set de propuneri, mai multe soluții—ca până la final de an să știm exact cum facem cu aceste persoane implicate în fonduri europene. Creștem baza, uniformizăm…”, a precizat Teodorovici.

El a mai apreciat că este nevoie și de o nouă abordare, astfel încât angajații din sistemul public să devină mai eficienți.

„Nu pot să înțeleg, atât timp cât ai intrat în această entitate publică, să spui că dai mai mult sau mai puțin sau stai mai mult sau mai puțin la serviciu, în funcție de cât primești. Nu pot să concep să fie predat un document de o calitate inferioară dacă un salariu este mai mic. Ești acolo, ai acceptat să fii acolo pe funcția și banii respectivi, lucrezi. (…) Hai să facem invers, pe obiective, nu mai primiți 75% la salariu, decât după ce realizați ce aveți de făcut. Și vă dau cu o lună mai târziu finanțarea respectivă, pentru că stau și mă rog de oameni să facă plățile la timp”, a declarat ministrul.

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump este gata să reînnoiască alianţa conservatoare cu premierul naţionalist al Ungariei Viktor Orban, a transmis candidatul republican în alegerile prezidenţiale din SUA într-un......
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi-a extins imperiul industrial din Europa prin preluarea unui pachet de 20% din acţiunile ...
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul „special ” pe clădiri rezidenţiale de mare valoare
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul ...
Persoana care are o clădire rezidenţială a cărei valoare impozabilă depăşeşte 2,5 milioane de lei va trebui să plătească ...
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Producătorul suedez de electrocasnice Electrolux a raportat vineri pierderi operaţionale semnificativ mai mari pentru primul ...