Peste 90% dintre români nu sunt interesaţi de asigurările private de pensie sau de sănătate – sondaj

Peste 90% dintre români susţin că nu sunt interesaţi de o asigurare privată de pensie sau de sănătate, reiese dintr-un sondaj de opinie efectuat de Centrul de Cercetări şi Studii Calitative şi Cantitative (CCSCC) în perioada 24 - 28 martie 2014 pe un eşantion reprezentativ pentru populaţia adultă a României.
Economica.net - lun, 31 mart. 2014, 13:17
Peste 90% dintre români nu sunt interesaţi de asigurările private de pensie sau de sănătate - sondaj

‘Marea majoritate a românilor sunt foarte puţin sau deloc interesaţi de a avea orice tip de asigurare. În privinţa celor care nu sunt obligatorii, 91,3% dintre cetăţeni se declară foarte puţin sau deloc interesaţi de a avea o asigurare privată de pensie, 90,4% de a deţine o asigurare privată de sănătate şi 88,7% de a avea o asigurare de viaţă. În pofida reformelor sistemelor de asigurări sociale ani şi a campaniilor de informare, numai 4% dintre români sunt foarte sau destul de interesaţi de a avea o asigurare pensie privată de pensie de tip pilon 3 şi numai 5% sunt foarte sau destul de interesaţi de a avea o asigurare privată de sănătate’, se menţionează într-un comunicat al Centrului de Cercetări.

În cazul asigurării locuinţei şi a bunurilor, peste 81% dintre români sunt foarte puţin sau deloc interesaţi de o poliţă obligatorie de asigurare, iar 88% sunt foarte puţin sau deloc interesaţi de o poliţă facultativă de asigurare. Pentru alţi 7,7% nu este cazul, deoarece nu deţin o locuinţă. În privinţa asigurărilor auto, 62,3% dintre români se declară puţin sau deloc interesaţi de a avea o asigurare CASCO, iar pentru 32,8% nu este cazul, deoarece nu deţin un autoturism, mai reiese din sondajul prezentat.

Printre criteriile de alegere a unei asigurări, pe primul loc se află preţul (pentru 22,5% dintre români), urmat în ordinea opţiunilor de renumele şi prestigiul companiei de asigurări (17,6%), cât de bine îl cunosc pe agentul de asigurări (7,1%), cât de apropiat este sediul sau oficiul companiei de asigurări (2,8%), reclama (1,9%), includerea în pachetul de beneficii salariale (0,6%) şi valoarea francizei (0,1%), potrivit sondajului.

În plus, românii sunt foarte rezervaţi în privinţa cumpărării de poliţe de asigurări prin telefon sau internet: 96% nu ar cumpăra poliţe prin aceste mijloace.

Potrivit sondajului, aproape jumătate (48%) dintre români deţin o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei, 30% au încheiat cel puţin o dată o asigurare de răspundere civilă auto (RCA), iar mai mult de unul din zece (12,1%) o asigurare de viaţă.

‘Printre alte tipuri de asigurări deţinute la un moment dat, se remarcă asigurarea medicală pentru călătorie în străinătate (8,2%), asigurarea privată de sănătate (6,6%), asigurarea auto tip CASCO (5,8%) şi asigurarea facultativă a locuinţei şi bunurilor (4,5%)’, se precizează în comunicat.

În privinţa asigurării obligatorii a locuinţei, Astra Asigurări a fost indicată de cei mai mulţi dintre respondenţi (44,6%) drept compania la care au această poliţă, urmată de Asirom (17%), Omniasig (9,3%), Generali România (7,6%), Allianz Ţiriac Asigurări (7,3%), Carpatica Asig (5,5%), Uniqa Asigurări (5,2%), Grouprama Asigurări (3,1%) şi altele (0,3%).

La asigurări auto RCA, lider de piaţă este Astra Asigurări (40,6%), iar pe poziţia secundă se află, la o distanţă apreciabilă, Asirom (13,7%). Alte companii semnificative pe segmentul de piaţă RCA sunt Allianz Ţiriac Asigurări (12,6%), Uniqa Asigurări (8,0%), Generali România (8,0%), Carpatica Asig (8,0%), Euroins România (3,4%), Omniasig (2,9%) şi altele (2,7%).

‘O parte semnificativă a populaţiei adulte a României (36%) poate indica denumirea a cel puţin unei companii de asigurări, iar mai puţin de o cincime (18,8%) a cel puţin două. Astra Asigurări este compania cu cea mai ridicată notorietate (36%), urmată de Allianz Ţiriac Asigurări (14%), Asirom (14%), Omniasig (10%), ING Asigurări (7%), Carpatica Asig (7%) şi Generali România (4%), BCR Asigurări de Viaţă (2,5%), Grouprama Asigurări (2%) şi Uniqa Asigurări (2%). Alte companii au fost indicate de 1,5% din respondenţi’, mai reiese din sondaj.

La finele primului trimestru al anului 2014, alte tipuri de asigurări pentru care românii deţin poliţe sunt asigurarea de viaţă, inclusiv că parte a unui credit (7,9%), asigurarea facultativă a locuinţei şi bunurilor (5,6%), asigurare auto tip CASCO (4,9%), asigurarea privată de sănătate (4,3%), asigurare privată de pensie sau pensia facultativă de tip pilon 3 (3,5%).

‘Peste jumătate dintre români sunt la curent cu dosarele Carpatica Asig şi Asirom, iar peste o treime cred că există şi alte companii cu probleme. Dintre ştirile şi dezbaterile din media legate de piaţa asigurărilor, majoritatea românilor (56%) se declară informaţi despre dosarul Astra Asig, iar 52% despre dosarul Carpatica Asig. O treime dintre români cred că există şi alte companii de asigurări cu probleme, în urma declaraţiilor pe această temă ale fostului preşedinte ASF, Dan Radu Ruşanu’, se mai arată în comunicat.

În privinţa notorietăţii situaţiei de la ASF şi a arestării lui Dan Radu Ruşanu, mai puţin de jumătate dintre români (48%) se declară informaţi despre dezbaterile din media cu privire la salariile de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi tot jumătate sunt la curent cu arestarea preventivă a fostului preşedinte al ASF.

Referitor la situaţia financiară a gospodăriilor lor, majoritatea românilor crede că în 2014 va fi la fel ca în 2013.

‘Peste 60% dintre cetăţeni cred că situaţia financiară a gospodăriei lor va rămâne neschimbată în 2014 faţă de anul precedent. Ponderea celor pesimişti şi a celor optimişti, când vine vorba de situaţia financiară a gospodăriei lor în 2014 este similară. Astfel, 19,2% dintre români cred că situaţia lor financiară va fi mai proastă în 2014 decât în 2013, iar 20,3% sunt convinşi că o vor duce mai bine decât anul trecut’, se subliniază în documentul citat.

Sondajul a fost realizat de Centrul de Cercetări şi Studii Cantitative şi Calitative pe un eşantion probabilist, multi-stadial, stratificat, cu un volum de 1.202 subiecţi, reprezentativ pentru populaţia adultă a României. La un grad de încredere de 95%, marja de eroare la nivelul întregului eşantion este de plus/minus 2,85%.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct prin care solicită introducerea unui nou investitor în acționariatul......
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ ...
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns ...
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume ...