Pilonul 2: „Suma plătită către administratori va creşte cu 12%, la 8,65 miliarde de lei, în 2019. Nu dorim desfiinţarea” – ministrul Muncii

Suma care va fi plătită, în 2019, către administratorii Pilonului II de pensii va fi de 8,65 miliarde de lei, în creştere de la 7,71 miliarde de lei, cât a fost în anul precedent, semn că nu intenţionăm să desfiinţăm acest Pilon, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi.
Economica.net - mie, 20 feb. 2019, 13:36
Pilonul 2:

„(…) în pofida a ceea ce spun unii clarvăzători care ne critică în continuu vreau să spun că suma care va fi plătită în 2019 către administratorii Pilonului II de pensii este de 8,65 miliarde de lei, faţă de 7,71 miliarde de lei, cât a fost în anul 2018. Iată că nu avem în intenţie să desfiinţăm Pilonul II de pensii, ba chiar în acest an va primi sume mai mari, aşa cum şi în 2018 a primit sume mai mari faţă de anul 2017. Din 2017 ni se tot spune că vrem să desfiinţăm Pilonul II, dar noi an de an achităm sume mai mari. Nu ne-am gândit la vreo desfiinţare, de altfel nici nu putem face acest lucru şi nici nu ni-l dorim. Singura noastră dorinţă este ca oamenii să fie informaţi de randamentul fondurilor, de randamentul pe care administratorii de pensii private îl aduce pensionarului sau viitorului pensionar”, a spus Budăi.

Conform datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), publicate la finele lunii ianuarie 2019, fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 47,6 miliarde de lei, la 31 decembrie 2018, în creştere cu 19,7% faţă de nivelul existent în luna similară a anului trecut.

Comparativ cu nivelul activelor din luna anterioară, de 48,18 miliarde de lei, în decembrie 2018 se constată o scădere de 1,2%.

Titlurile de stat deţin cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 30,35 miliarde de lei, respectiv 63,77%. Pe locul doi de află acţiunile, cu 8,3 miliarde de lei (17,45%), urmate de depozitele bancare, cu 3,91 miliarde de lei, respectiv 8,23% din totalul activelor.

Fondurile de pensii private obligatorii aveau 7,25 milioane de participanţi, iar de la începutul colectării în sistem au fost virate contribuţii pentru 7,118 milioane de participanţi.

La nivelul lunii octombrie 2018 au fost virate contribuţii pentru 4,107 milioane de participanţi, iar pentru 3,124 milioane nu au fost virate contribuţii.

Pe pilonul II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life Pensii, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital.

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: O direcţie importantă la care lucrăm este reducerea risipei din sistemul de sănătate. Este nevoie să legăm salarizarea de activitatea spitalului
Bolojan: O direcţie importantă la care lucrăm este reducerea risipei din sistemul de sănătate. Este nevoie să legăm ...
Premierul Ilie Bolojan a susţinut vineri că salarizarea personalului medical este nevoie să fie legată de activitatea spitalelor, subliniind că nu se mai poate continua cu risipa din domeniul......
Patronatul Concordia se repede să laude măsurile anunțate de Bolojan în viitoarele pachete de acțiuni fiscal-bugetare, pe care le consideră pași esențiali pentru eficientizarea administrației
Patronatul Concordia se repede să laude măsurile anunțate de Bolojan în viitoarele pachete de acțiuni fiscal-bugetare, ...
La scurt timp după ce prim-ministrul Ilie Bolojan a prezentat, într-o conferință de presă, măsurile fiscal-bugetare ...
Bolojan, răspuns la întrebarea dacă renunță la o parte din salariu: În general, nu fac gesturi populiste
Bolojan, răspuns la întrebarea dacă renunță la o parte din salariu: În general, nu fac gesturi populiste
Premierul Ilie Bolojan a declarat vineri, în contextul în care unul dintre miniştri a anunţat că renunţă la 20% din ...
Producția de furaje a Agroland a crescut cu 50% în trimestrul II din 2025, iar producția de ouă de consum cu 17%
Producția de furaje a Agroland a crescut cu 50% în trimestrul II din 2025, iar producția de ouă de consum cu 17%
Grupul antreprenorial Agroland, prezent pe piața de retail, agribusiness, producție alimentară și nutriție animală, ...