Politicile BCE şi ale Băncii Japoniei fac un cadou de 500 mld. dolari companiilor americane şi asiatice – Bloomberg

Politicile de stimulare coordonate de preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, şi cel al Băncii Japoniei, Haruhiko Kuroda, reprezintă un cadou mai mult decât generos făcut companiilor americane, fiind posibil ca investitorii europeni şi asiatici să cumpere în acest an obligaţiuni emise de acestea în valoare de până la 500 de miliarde de dolari, cu 50% mai mult faţă de 2015, relatează Bloomberg.
Economica.net - joi, 24 mart. 2016, 10:55
Politicile BCE şi ale Băncii Japoniei fac un cadou de 500 mld. dolari companiilor americane şi asiatice - Bloomberg

Obligaţiuni de aproape 8.000 de miliarde de dolari la nivel global au randamente negative, ceea ce face ca managerii de fonduri să cumpere obligaţiuni emise de companiile americane, ale căror dobânzi sunt pozitive, scrie NEWS.ro.

“Draghi m-a obligat, ca investitor european, să caut plasamente în străinătate, care nu sunt denominate în euro. Potenţialul de câştig este mult mai bun în SUA”, a explicat James Tomlins, manager de fonduri la M&G Investments în Londra, companie care administrează active de circa 250 de miliarde de lire sterline.

Un număr de opt din 11 bănci regionale japoneze intervievate recent de Bloomberg au început sau analizează achiziţia de active mai riscante în afara pieţei locale.

Cererea din partea investitorilor asiatici şi europeni a contribuit deja la reducerea primelor de risc pentru obligaţiunile companiilor americane cu rating investment grade cu circa jumătate de punct procentual, de la jumătatea lunii februarie, potrivit datelor Bank of America Merrill Lynch.

Până la sfârşitul acestui an, primele de risc ar putea scădea cu aproximativ 1,5 puncte preocentuale, de la nivelul actual de 1,72%, a spus Hans Mikkelsen, director pentru cercetări la Bank of America Merrill Lynch.

Investitorii din Europa şi Asia ar putea cumpăra obligaţiuni emise de companii americane în valoare de până la 500 de miliarde de dolari, cu 50% mai mult comparativ cu 2015, estimează Mikkelsen.

Deciziile din ultima perioadă ale băncilor centrale din Europa şi Asia au făcut ca randamentele multor obligaţiuni să coboare de la aproape zero în teritoriu negativ.

“Trebuie să recurgem la obligaţiuni străine, americane sau europene, sau la produse alternative, pentru a satisface aşteptările de profit”, a declarat Yoshihiro Yamanaka, director general la banca regională japoneză Bank of Kyoto.

Obligaţiunile companiilor şi unele tipuri de obligaţiuni municipale sunt mai atractive pentru mulţi investitori pentru că oferă câştiguri mai mari după acoperirea costurilor de hedging valutar, a arătat Masato Mishina, director la Nikko Asset Management în Tokyo, companie care admistrează active de 163 de miliarde de dolari.

Un raport al Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite arată că aproximativ 32% din obligaţiunile emise de companiile americane, în valoare de circa 9.460 miliarde de dolari, erau deţinute de investitori străini în trimestrul patru al anului trecut, nivel care arată o creştere de 8% faţă de 2009.

Managerii de fonduri din Japonia se confruntă cu problema randamentelor scăzute de aproximativ 20 de ani, iar tendinţa s-a accentuat odată cu strategia dobânzilor negative anunţată de Banca Japoniei în ianuarie, pentru combaterea deflaţiei.

Europa a trecut pentru prima oară la dobânzi negative la jumătatea anului 2014, iar BCE a redus din nou dobânzile la şedinţa de politică monetară din această lună.

Te-ar mai putea interesa și
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile medicale, că această problemă trebuie "judecată cu precauţie",......
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ...
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...