Preţul creşterii puternice a eMAG: pierderi de 184 milioane lei în ultimii trei ani şi datorii triplate

Dante International, acţionarul eMAG, cel mai mare magazin online din România, a acumulat în ultimii trei ani, din 2013 până în 2015, pierderi în valoare totală de peste 184 de milioane de lei (aproximativ 40 de milioane de euro), iar datoriile companiei s-au triplat, de la 164 milioane lei în 2012 la aproape 550 milioane de lei la finele anului trecut.
Vlad Popescu - joi, 08 sept. 2016, 21:06
Preţul creşterii puternice a eMAG: pierderi de 184 milioane lei în ultimii trei ani şi datorii triplate

Compania a investit masiv în ultimii ani în extindere – acum este prezentă şi în Ungaria, Bulgaria şi Polonia – şi în tehnologie: mobile, platforma software, eMAG marketplace (unde firme partenere îşi pot vinde produsele pe eMAG.ro), distribuţie şi suport clienţi, au arătat reprezentanţii eMAG într-o conferinţă de presă care a avut loc săptămâna trecută, unde a fost prezent atât Iulian Stanciu, CEO eMAG, cât şi Bob van Dijk, CEO-ul Naspers.

Grupul sud-african de comerţ online Naspers a preluat în 2012 pachetul majoritar de acţiuni la Dante International şi deţine în prezent 76% din companie, restul acţiunilor revenindu-i lui Iulian Stanciu. Naspers mai deţine pe piaţa din România companii precum OLX, PayU, Autovit, Conversion, FashionDays şi Depanero. Pe plan internaţional, Naspers are acţiuni, printre altele, la mail.ru, cel mai mare jucător din online-ul rusesc, şi Tencent, una dintre cele mai mari companii de e-commerce din China.

Potrivit situaţiilor financiare ale Dante International, consultate de ECONOMICA.NET, ultimul an când Dante International a înregistrat profit este 2012, cu un rezultat net de 807 mii lei. Au urmat pierderi de 7 milioane lei în 2013, 58,32 milioane de lei în 2014, respectiv 119,29 milioane de lei anul trecut.

De remarcat şi creşterea puternică a datoriilor, la 549,28 milioane de lei în 2015, de la 281,4 milioane lei în 2014, respectiv 164,21 milioane lei în 2012.

Pe de altă parte, în perioada analizată, cifra de afaceri a companiei a crescut de peste două ori şi jumătate. Anul trecut, afacerile au ajuns la 1,7 miliarde lei (383 milioane de euro), în creştere cu 37% de la 1,24 miliarde lei în 2014. În 2012, afacerile companiei se ridicau la 685 milioane de lei. Numărul mediu de angajaţi a crescut de asemenea la 1.195, faţă de 350 în 2012.

De remarcat şi că, la finele anului trecut, Dante International avea în conturi 226,34 milioane de lei (50 milioane euro), faţă de 12 milioane de lei la sfârşitul lui 2014. De asemenea, compania avea de încasat aproximativ 90 de milioane de lei.

„Dacă vă uitaţi spre exmeplu la ratele de creştere ale eMAG, are sens să investim în viitor (…) Avem mai mult de câştigat dacă investim pentru a creşte puternic, fără să ne grăbim să scoatem profituri pe termen scurt. Pentru mine contează mai mult în ce stadiu al vieţii se află o anumită companie, cât de bine este administrată şi să facă marje bune de profit atunci când ajunge la maturitate”, a explicat, în conferinţa de săptămâna trecută, directorul general al Naspers, Bob van Dijk.

„Profitabilitatea nu este focusul nostru în acest moment, investim foarte mult. Avem un minus destul de mare având în vedere că, în modelul nostru, noi construim să spunem un shopping mall cu acoperire naţională, deschis non-stop şi foarte aproape de client. Pentru a construi acest mall noi folosim foarte multă tehnologie, tehnologia reprezintă «cărămizile». Dacă la un shopping mall tradiţional se face o construcţie pe care o amortizezi în 20, 40 de ani, aici toate costurile vin imediat. Toate costurile vin înainte, iar beneficiile vin după. Aici modelul este puţin diferit, tocmai de aici vine şi parteneriatul pe termen lung pe care îl avem cu Naspers şi misiunea pe care o avem pe termen lung. Noi ne uităm la planuri pe 10 ani, ne uităm cum va arăta piaţa în 10 ani. Avem investiţii foarte mari în tehnologie. Veţi vedea, începând cu anul acesta, creşteri foarte frumoase şi rezultate pe principiul scalării, adică pe nişte costuri deja făcute putem să creştem destul de mult, astfel încât procentual costurile încep să vină uşor uşor sun venituri, adică am putea să trecem pe profitabilitate. Anul acesta estimăm o creştere de 40-45% (a cifrei de afaceri – n.r.)”, a afirmat la rândul său CEO-ul eMAG, Iulian Stanciu.

Compania estimează că va ajunge anul viitor să proceseze un volum de comenzi de un miliard de euro, iar în 2018 cifra de afaceri ar putea ajunge la această valoare.

Potrivit lui Tudor Manea, director general al eMAG România, numărul produselor listate pe platforma eMAG Marketplace a depăşit un milion în luna iulie 2016, reprezentând 17.500 de branduri.

Aproximativ 10% din cele peste un milion de produse listate sunt vândute de eMAG, iar restul de către cei 1.600 de comercianţi prezenţi pe eMAG Marketplace. Conform lui Iulian Stanciu, eMAG vrea să dezvolte această plaformă, iar într-un an numărul comercianţilor să ajungă la 4.000. Tot Stanciu a precizat că ambiţiile eMAG nu sunt să ajungă de la unul la două milioane de produse listate pe site, ci la 10 milioane.

Grupul eMAG Are 2.900 de angajaţi, din care 2.400 în România, unde este localizat tot managementul grupului şi toată partea de tehnologie.

Te-ar mai putea interesa și
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei este de o "importanţă critică", a declarat luni preşedintele......
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Compania finlandeză Korkia și dezvoltatorul român de energie regenerabilă Econous Green Energy au încheiat un parteneriat ...
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Centrală a Greciei (BoG) a înrăutăţit luni previziunile privind evoluţia economiei, pentru a doua oară din decembrie, ...