Prima ofertă pentru deţinătorii punctelor de despăgubire ANRP: Un fond specializat oferă 50% din valoare, cu plata pe loc

Fondul de investiţii Alpha Quest anunţă derularea unei oferte publice de achiziţie a punctelor de despăgubire emise de ANRP în favoarea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist şi care nu au fost împroprietăriţi până acum, potrivit unui comunicat al Fondului. Fondul va cumpăra punctele la 50% din valoarea nominală şi pune la bătaie 200 de milioane de lei în acest scop.
Economica.net - mie, 08 feb. 2017, 11:02
Prima ofertă pentru deţinătorii punctelor de despăgubire ANRP: Un fond specializat oferă 50% din valoare, cu plata pe loc

„Alpha Quest va derula o ofertă publică de cumpărare de până la 400 milioane puncte de despăgubire emise de ANRP în perioada 8 Februarie–30 Aprilie 2017, la preţul de 0,5 RON/punct (50% din valoarea nominala), cu circa 20% peste preţul pieţei la acest moment, conform datelor noastre şi articolelor media. Oferta se adreseaza exclusiv deţinătorilor de drept ai punctelor şi nu vizează achiziţia de dosare sau drepturi litigioase”, se arată într-un comunicat al Alpha Quest.

Alpha Quest este un Fond de Investiţii înregistrat în Malta, reglementat de MFSA, atutoritatea financiară malteză, ce vizează plasamente alternative şi care în prezent se concentrează pe achiziţionarea punctelor de despăgubire emise de ANRP, şi nu are investitori români.

„Sistemul de restituire prin Puncte de Compensare a fost creat în 2013 după ce formele precedente de despăgubire (în special cu acţiuni ale Fondului Proprietatea) nu au satisfăcut cererile existente. De la 1 ianuarie 2017, deţinătorii punctelor ANRP pot decide să le valorifice în numerar, însa acestia nu pot converti mai mult de 20% din totalul punctelor pe care le au, iar valoarea unui titlu de plată nu poate să fie mai mica de 20.000 lei. Deşi teoretic deţinătorii de puncte ANRP ar putea să îşi primească integral banii in 5 ani (20% pe an), realistic vorbind acest lucru este puţin probabil, având în vedere că restituirile trebuie să fie prinse în bugetul de stat anual, neexistand nicio garanţie că Guvernul îşi va „permite” în fiecare an să facă restituirile”, se arată în comunicatul Alpha Quest.

Citeşte şi: Afacerea anului 2017: tranzacţiile cu puncte de despăgubire ANRP. Investitori specializaţi pregătesc deja banii

Până in prezent, s-au emis circa 2.2 miliarde de Puncte (cu o valoare nominala de 1 RON/punct) ceea ce implică o „capitalizare” de circa 500 milioane de euro. Aceste puncte se vând prin tranzacţii notariale la discount-uri de circa 60-80% faţă de valoarea nominal, spun cei de la Alpha Quest, fons care spune că este singurul şi cel mai mare comparator institutional de puncte.

„Scopul nostru este de a aduce transparentizare şi profesionalizare şi în piaţa punctelor de despăgubire, astfel încât deţinătorii să ia decizii informate asupra drepturilor câştigate după numeroşi ani de aşteptare” a declarat Ovidiu Fer, reprezentantul AlphaQuest.

Potrivit acestuia, cei care aleg să vândă către firma sa acum punctele au trei avantaje.

„În primul rând, se elimină riscul amânării plăţilor. Deşi prima tranşă va fi platită anul acesta, pentru următorii ani, sumele trebuie incluse in Bugetul de Stat. Astfel, daca anul acesta, prima tranşă de despăgubit înseamnă circa 440 mil RON, de la anul aceasta poate creşte semnificativ (pe masura ce noi puncte se alocă), iar Bugetul pare a fi in pericol să nu poata suporta sumele în continuă creştere. Legea 165/2013 a suferit deja numeroase modificări, inclusiv privind valoarea tranşelor, astfel că încrederea că s-a ajuns la o forma definitivă a procesului restituirilor este foare redusă.

În al doilea rand, prin oferta derulata de Fondul Alpha Quest orice deţinător îşi poate vinde punctele la vedere, eliminând riscul intermediarilor şi a comisioanelor.

În al treilea rând, se înlătură riscul de preţuri disciminatorii şi negocieri la colţ de stradă. Până acum, în piaţă se aruncau preţuri diferenţiate în funcţie de cantitate, puterea de negociere a fiecărui deţinator sau în funcţie chiar de localitatea de unde proveneau. Prin publicarea unui preţ standard, vânzătorii au posibilitatea de valorificare printr-un proces de tranzacţionare fără echivoc”, spune Fer.

Te-ar mai putea interesa și
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Conflictul actual din Ucraina arată ce s-ar fi putut întâmpla Estoniei dacă nu ar fi devenit membră a NATO acum 20 de ani, a afirmat vineri ministrul de externe eston Margus Tsahkna, relatează......
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului ...
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metrorex informează că va fi restricționată circulația în Pasajul Băneasa pentru lucrări topografice la viitoarea ...