1EUR = 4.7432 RON | Bucureşti 25 º

Finanţe şi bănci

Prima tranzacţie cu titlurile de stat pentru populaţie a făcut-o un mare investitor. Valoarea a fost de 16 milioane de lei

Prima tranzacţie la Bursă a titlurilor de stat pentru populaţie a arătat cui a fost dedicată, de fapt, oferta publică. Un investitor a vândut, ieri, un pachet de 15.900 de titluri pentru mai mult de 15,9 de milioane de lei. De altfel, investitorii mari au cumpărat mai mult de jumătate din titlurile vândute de Ministerul Finanţelor (MFP) în oferta publică. Investitorii mari şi-au putut permite să parcheze cel puţin 50.000 de lei în conturile Trezoreriei Statului, prin achiziţia obligaţiunilor acesteia.

30 iun, 2015 | | ECONOMICA.net

Un investitor mare a vândut ieri 15.900 de titluri de stat, cumpărate cu 1.000 de lei bucata (valoarea nominală), în câştig cu 0,37%. Nu se înregistrase nici o tranzacţie vineri 26 iunie, în prima zi de prezenţă a titlurilor de stat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), sub simbolul bursier R1706A, după ce au fost vândute cugreu în oferta publică din 8-19 iunie.

Oferta s-a încheiat cu  un succes la limită, potrivit regulilor generale ale pieţei. Subscrierile au fost  doar cu 5% peste limita impusă de lege, de 60%, de la a cărei respectare oferta MFP a fost, de altfel, scutită.

Oficialii MFP s-au grăbit să recunoască indirect că oferta a fost structurată astfel încât să fie dedicată mai ales românilor bogaţi (preţ mare, de 1.000 de lei / titlu, scadenţe mici), astfel încât să nu aibă dureri de cap cu subscrierea titlurilor. Au promis că vor lua în considerare preţuri mai mici, scadenţe mai lungi şi o metodă mai clară şi mai accesibilă de stabilire a dobânzii.

Citeşte şi

De ce nu a reuşit Ministerul Finanţelor să vândă toate titlurile de stat pentru populaţie

Un numar de 1.236 persoane fizice au cumpărat 64.999 de obligaţiuni de stat, la o dobândă de 2,15% pe an şi cu o maturitate de doi ani, potrivit datelor disponibile.

Majoritatea covârşitoare a subscrierilor a provenit de la clienţii bogaţi ai băncilor intermediare:  64.686 de titluri au fost subscrise prin BCR, BRD-Societe Generale şi Raiffeisen Bank. În tranşa primară (cu maxim 50 de titluri / persoană) au fost subscrise 27.810 de titluri, iar în tranşa secundară (peste 50 titluri) au fost achiziţonate 37.189 de titluri.

Prima dobandă va fi platită pe 27 iunie 2016, iar a doua pe 26 iunie 2017, pentru investitorii care vor fi înregistraţi la datele de 22 iunie ale fiecărui an.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Iulian Enache

Vara neputinţei

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO