1EUR = 4.8421 RON | Bucureşti 21 º

Finanţe şi bănci

PwC: O bancă poate plăti taxă zero dacă dă credite şi scade dobânzile la anumite niveluri

Proiectul de ordonanţă care vrea să modifice controversata  OUG 114 urmăreşte extinderea creditării mediului privat şi scăderea puternică a diferenţei dintre dobânzile plătite la depozite şi cele cerute la credite de către bănci, spun experţii PwC. Dacă urmăresc scopul Ordonanţei, băncile se pot alege cu taxă zero pe activele bancare nete.

28 mar, 2019 | | ECONOMICA.net

Proiectul de modificare a OUG 114 urmăreşte extinderea creditării mediului privat şi scăderea dobânzilor, iar, dacă o bancă îndeplineşte nişte condiţii poate avea taxă zero pe activele nete, a declarat azi, Diana Coroabă, partener PwC.

“ Propunerea de OUG urmăreşte creşterea intermedierii financiare şi scăderea marjei de dobândă.  Taxa poate fi redusă la zero. Dacă soldul creditelor creşte cu 8% într-un semestru, faţă de 31 ianuarie anul trecut, taxa se reduce cu 50%. Dacăcreşte cu mai puţin, poate scădea taxa, dar nu cu 50%, ci proporţional mai puţin. De asemenea, taxa poate fi scăzută funcţie de dobândă.

E vorba de rata dobânzii minus rata la depozite. Dacă diferenţa este de 4%, taxa se mai reduce cu 50% şi ajunge la zero. În acest moment nu există o asemenea marjă nicăieri în sistemul bancar. Iar, dacă dobânda scade cu 8% faţă de marja de anul trecut, taxa scade la zero”, a declarat Diana Coroabă.

Expertul PwC a adăugat că nu se poate încă prevede dacă noua Ordonanţă va stimula sau nu creditarea şi reducerea dobânzilor.

Între altele,  dacă o bancă are pierdere contabila nu trebuie să platească taxa.

De asemenea, taxa nu poate fi mai mare decât profitul contabil. Ea se va plăti după primul semestru, la 25 august. A doua plată anuală este o regularizare, pentru a doua parte a anului, care se face la 25 august anul urmator.

La sfârşitul anului trecut, Guvernul a decis, prin Ordonanţa de Urgenţă 114, impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%, contribuţie numită iniţial de autorităţi "taxă pe lăcomie". Acum există la Finanţe un proiect de modificare a acestei Ordonanţe, care prevede niveluri reduse de taxe. 0,4% din activele financiare nete pentru băncile cu o cotă de piaţă de peste 1% (majoritatea - 17 bănci) şi de 0,2% pentru restul.

 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO