Raport: România poate fi o ţară de tranzit pentru jihadişti. Cel puţin un român luptă alături de Statul Islamic

România poate fi o ţară de tranzit pentru jihadiştii care se întorc în Europa după ce au luptat alături de Statul Islamic în Siria sau Irak, iar unul sau mai mulţi români s-ar afla în prezent în cele două ţări din Orientul Mijlociu, unde s-au alăturat islamiştilor, se arată într-un raport al Centrului Internaţional Antiterorism de la Haga, care avertizează că aproape 1.300 de luptători ISIS se află deja pe continentul european, unde ar putea pregăti atentate.
Economica.net - lun, 04 apr. 2016, 12:12
Raport: România poate fi o ţară de tranzit pentru jihadişti. Cel puţin un român luptă alături de Statul Islamic

„Potrivit autorităţilor române, până în octombrie 2015, România nu a înregistrat niciun combatant din ţară. Însă (un raport – n.r.) referitor la numărul (jihadiştilor din ISIS – n.r.) din martie 2015 menţionează că unul sau mai mulţi combatanţi din România ar putea fi în Siria/Irak”, se arată în raportul publicat de experţii de la Haga.

În general puţini oameni din ţările din Europa de Est, care nu au comunităţi mari de imigranţi sau de musulmani, s-au alăturat ISIS.

Aproape 4.300 de combatanţi din UE s-au alăturat Statului Islamic în Siria şi Irak, iar circa 30% dintre ei s-au întors deja în ţările lor de origine. Alţi aproximativ 14% au fost ucişi.

Circa 17% dintre europenii care s-au alăturat Statului Islamic sunt femei.

„Nu există un profil clar al combatantului european. Datele sugerează că majoritatea provin din zone metropolitane şi că mulţi provin din aceleaşi cartiere”, se arată în studiu.

Pe de altă parte, autorii raportului subliniază că sănătatea mintală este un factor ce ar putea influenţa decizia cuiva de a se alătura unei grupări teroriste. Astfel, dintre cei aproximativ 140 de islamişti olandezi din ţările arabe, majoritatea figurează în bazele de date medicale sau ale poliţiei cu probleme de comportament sau mintale.

Centrul atrage atenţia şi că „procesul de radicalizare a combatanţilor străini este scurt şi implică, adesea, cercuri de prieteni care sunt radicalizate ca grup şi care decid că plece împreună în Siria şi Irak”.

Autorii raportului atrag atenţia că Franţa este ţara europeană de unde au plecat cei mai mulţi combatanţi în Siria şi Irak, pentru a se alătura Statului Islamic. Peste 900 de francezi au călătorit în ţările arabe pentru a lupta împreună cu teroriştii. „Numărul total al cetăţenilor şi rezidenţilor francezi implicaţi în reţele jihadiste, chiar dacă nu toţi au călătorit în Siria şi Irak, este estimat la aproape 2000”, se adaugă în studiu.

În termeni absoluţi, Franţa este urmată îndeaproape de Germania şi de Marea Britanie. Potrivit diverselor estimări obţinute de Centrul Internaţional Antiterorism, între 720 şi 760 de germani şi între 700 şi 760 de britanici şi-au părăsit ţările natale pentru a se alătura extremiştilor.

Pe de altă parte, Belgia a contribuit cu 516 luptători la Statul Islamic – ceea ce, proporţional cu populaţia sa, este îngrijorător.

Studiul a fost comandat de Centrul olandezcde Coordonare pentru Securitate şi Contraterorism şi analizează numărul şi caracteristicile europenilor din Statul Islamic, precum şi măsurile luate de statele membre UE pentru a contracara această ameninţare. Studiul se bazează „pe mai multe surse, inclusiv pe informaţii oferite direct de ministere, servicii de informaţii şi alte agenţii guvernamentale din 23 de state membre UE”.

Te-ar mai putea interesa și
Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită pentru 60 de zile
Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită pentru 60 de zile
Parlamentul a adoptat joi hotărârea privind prelungirea stării de urgenţă în Republica Moldova cu 60 de zile, începând cu 6 decembrie. Documentul a fost aprobat la propunerea Guvernului......
Un binecunoscut politician pro-rus a ajuns șeful Serviciului de Informații din Serbia
Un binecunoscut politician pro-rus a ajuns șeful Serviciului de Informații din Serbia
Guvernul sârb l-a numit joi pe Aleksandar Vulin, un apropiat pro-rus al preşedintelui Aleksandar Vucic, în funcţia de ...
12 persoane rănite de poliție în timpul protestelor declașate după moartea lui George Floyd vor primi despăgubiri de 50.000 de dolari fiecare
12 persoane rănite de poliție în timpul protestelor declașate după moartea lui George Floyd vor primi despăgubiri de ...
Oraşul Minneapolis va plăti câte 50.000 de dolari pentru fiecare dintre cele 12 persoane rănite de poliţie în timpul ...
Lavrov: Rusia e pregătită să reia dialogul cu Occidentul, dar nu se va reveni la „business as usual”
Lavrov: Rusia e pregătită să reia dialogul cu Occidentul, dar nu se va reveni la „business as usual”
Rusia ar fi pregătită să reia dialogul cu Statele Unite şi NATO pe tema garanţiilor de securitate, dar până acum Moscova ...