Record negativ: suntem pe locul doi în lume în privinţa crizei de personal calificat – studiu ManpowerGroup

81% dintre angajatorii din România întâmpină dificultăţi în ocuparea posturilor vacante, potrivit ediţiei 2018 a studiului ManpowerGroup privind deficitul de talente, sondaj realizat pe un eşantion reprezentativ de 625 de angajatori din ţara noastră. România se situează pe locul doi în lume în privinţa ponderii angajatorilor care se confruntă cu deficitul de personal calificat, fiind depăşită doar de Japonia, unde 89% dintre angajatori au probleme în privinţa ocupării posturilor vacante. La nivel global, ponderea angajatorilor afectați de criza de angajaţi calificaţi este de 45%, cea mai ridicată din istoria de 12 ani a studiului global.
Economica.net - mie, 27 iun. 2018, 09:28
Record negativ: suntem pe locul doi în lume în privinţa crizei de personal calificat - studiu ManpowerGroup

Dificultățile de ocupare a posturilor vacante sunt mai acute decât anul trecut: ponderea angajatorilor români care se confruntă cu criza de personal calificat este cu 9 puncte procentuale peste cea raportată în ediția 2016/2017 a studiului privind deficitul de talente.

Criza de personal calificat afectează 9 din 10 organizații mari, cu peste 250 de angajați, dar doar 67% dintre organizațiile cu mai puțin de 10 angajați.

36% dintre angajatori spun că le este mai greu să angajeze oameni decât în 2016, în vreme ce 56% dintre companiile din ţara noastră consideră că le e la fel de greu să recruteze oameni ca în 2016. Numai 6% dintre angajatori susţin că le este mai ușor să găsească oameni decât în trecut, potrivit studiului ManpowerGroup privind deficitul de talente. 

Potrivit angajatorilor, principalele cauze ale dificultăților în a găsi suficient personal calificat sunt numărul insuficient de candidați disponibili pe piață (41%), lipsa de cunoștințe profesionale specifice postului, așa-numitele hard skills (22% dintre angajatori), și lipsa experienței necesare pentru postul vizat (16%). Doar 15% dintre angajatori spun că nu găsesc suficienţi oameni pentru că vor salarii mai mari decât sunt companiile dispuse să ofere. 

Meseriaşii şi inginerii – cel mai greu de găsit pe piaţa românească

Meseriașii (mai ales electricieni, sudori și mecanici) și inginerii (mai ales ingineri chimiști, ingineri civili și ingineri mecanici) ocupă primele două locuri în topul poziţiilor pentru care angajatorii găsesc greu personalul necesar, urmați fiind de șoferi, îndeosebi șoferi de camioane, curierat, mașini-unelte și transport în comun.

Pe locurile patru și cinci în topul poziţiilor pentru care angajatorii găsesc greu suficienţi angajaţi se află reprezentații de vânzări și personalul IT, mai ales experții în securitate cibernetică, administratorii de rețea și personalul de suport tehnic.

Sunt greu de găsit și cercetători, manageri de proiect sau avocați (locul şapte), dar și manageri și directori (locul opt).

În top intră personalul medical (pe locul nouă). 

Majoritatea locurilor de muncă pentru care cererea de personal este în creștere necesită un nivel mediu de specializare și educație post-liceală, nu neapărat studii universitare, mai arată studiul citat. 

Studiul ManpowerGroup privind deficitul de talente, cea mai amplă cercetare globală de acest tip privind capitalul uman, a fost realizat prin intervievarea a 39.195 de angajatori din 43 de țări și teritorii. Analiza datelor a fost realizată de compania Reputation Leaders.

ManpowerGroup este prezent în România de 15 ani, prin brandurile Manpower, Experis, Proservia și ManpowerGroup Solutions.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ministrul Agriculturii: România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii; ar afecta grav fermierii
Ministrul Agriculturii: România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii; ar afecta ...
România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii iar aceste preocupări stranii ...
Ministerul Muncii: Vârsta de pensionare nu va fi majorată, iar stagiul complet de cotizare nu va fi modificat
Ministerul Muncii: Vârsta de pensionare nu va fi majorată, iar stagiul complet de cotizare nu va fi modificat
Proiectul legislativ de reformă a legii pensiilor nu va majora vârsta de pensionare şi nu va modifica durata actuală ...
Opt retaileri online, printre care şi eMAG, cer UE să regândească definiţia „utilizatorului final activ”
Opt retaileri online, printre care şi eMAG, cer UE să regândească definiţia „utilizatorului final activ”
Un grup de opt companii cu afaceri online au cerut miercuri guvernelor din Uniunea Europeană să regândească ceea ce poate ...