Reprezentanţi ai CGMB susţin reducerea costurilor gigacaloriei, nu majorarea tarifului

Reprezentanţi ai CGMB declară că susţin reducerea costurilor gigacaloriei şi nu majorarea tarifului, aşa cum apare într-un proiect de hotărâre supus dezbaterii publice pe pagina de internet a Primăriei Capitalei.
Economica.net - mar, 26 aug. 2014, 11:44
Reprezentanţi ai CGMB susţin reducerea costurilor gigacaloriei, nu majorarea tarifului

Viceprimarul Dan Darabont (PSD) a explicat că majorarea este propusă de conducerea RADET şi că acest lucru ‘nu se poate face’ şi fără acordul ELCEN, producătorul de energie.

‘Nu se poate lua această decizie strategică fără să se ţină cont de faptul că municipalitatea este în proces de formare a noii societăţii împreună cu producătorul de energie ELCEN şi care ar avea un cuvânt serios de spus aici, că ei produc energia, RADET doar o transportă. Nu mi se pare o afirmaţie serioasă, oricum, la consumator trebuie să se ţină cont că preţul este subvenţionat. Primarul general a declarat că la populaţie nu va fi nicio schimbare. Repet, mi se pare impropriu ca RADET să vorbească despre scumpire, dacă nu produce energia, ci o transportă’, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, Dan Darabont, precizând că procesul de unificare a RADET cu ELCEN este pe final.

Majoritatea politică PDL-PNL din cadrul CGMB intenţionează să respingă proiectul de hotărâre supus dezbaterii publice care prevede majorarea tarifului la gigacalorie către populaţie, a declarat , la rândul său, Silviu Văduva, liderul grupului PDL.

Acesta a arătat că măsura nu este una benefică şi nu e menită să rezolve problemele Bucureştiului.

‘Majoritatea din CGMB realizată din PDL şi PNL se va opune acestei măsuri de majorare a preţului la gigacalorie. Sorin Oprescu anunţa cu emfază acum un an că se va ajunge ca bucureştenii să nu mai plătească căldura, iar acum, după doi ani, ne anunţă că scumpeşte gigacaloria. În primăvară a mai făcut o greşeală şi a scumpit gigacaloria pentru agenţii economici, băgând în faliment zeci sau sute de firme. Acum va scumpi din nou gigacaloria, din cauza prostului management, pentru toată lumea care beneficiază de încălzire centralizată. Până acum nu a luat nicio măsură managerială în RADET (n.r. Oprescu). Trebuia de mult ca RADET să fie restructurată şi să aibă un management nou. El a anunţat doar o fuziune între ELCEN şi RADET, care nu s-a întâmplat în fapt. De doi ani, nu a făcut nimic la această societate pentru ca ea să fie competitivă pe piaţă şi era inevitabil să se ajungă la această situaţie (de majorare a de tarifului – n.r.)’, a explicat Văduva.

Consilierul municipal liberal Gabriel Tănase a susţinut necesitatea introducerii unor măsuri de reducere a costurilor şi nu creşterea tarifului la gigacalorie.

‘Trebuie să găsim resurse pentru a subvenţiona sau scădea cheltuielile. Pe noi, primarul nu ne-a anunţat nimic, nu ştiu de unde a reieşit să modifice tariful’, a precizat Tănase.

Pe site-ul PMB se află în dezbatere publică proiectul de hotărâre care prevede majorarea tarifului pentru transportul şi distribuţia energiei termice în Capitală cu 10,7% pentru consumatori casnici şi cu 21,41% pentru cei non-casnici. Astfel, tariful ar urma să crească de la 106,24 lei la 117,61 lei pe gigacalorie, pentru consumatorii casnici, şi de la 106,24 lei pe gigacalorie la 128 lei pe gigacalorie, pentru consumatorii non-casnici.

Potrivit reprezentanţilor PMB, de la 1 ianuarie, prin deciziile Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) din 27 noiembrie 2013, preţul de producere al energiei termice a crescut la toţi cei trei producători care deservesc Capitala.

În Bucureşti, energia termică este produsă de ELCEN, CET Griviţa şi Vest-Energo şi furnizată de Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET).

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...