1EUR = 4.8730 RON | Bucureşti 23 º

Finanţe şi bănci

ROBOR a fost mai mare în februarie, deşi a fost calculat după noua metodă propusă de Guvern. Executivul spune că aşa vor scădea ratele la bancă

Proiectul de modificare al OUG 114 stabileşte că dobânda viitoarelor credite în lei cu dobândă variabilă se va calcula pe baza unui indice nou, nu de clasicul ROBOR. Indicele în funcţie de care se vor lega de acum încolo dobânzile la credite se va calcula în funcţie de tranzacţiile efective de pe piaţa bancară şi nu pe baza cotaţiilor impuse de cele câteva bănci care participă la stabilirea zilnică a ROBOR. Calculele BNR arată clar că dobânda medie a tranzacţiilor efective de pe interbancar din ultimele trei luni poate fi uneori mai mare decât ROBOR la 3 luni stabilit prin cotaţii. Astfel, în luna februarie, valoarea acestei medii a ROBOR pe tranzacţii efective a fost de 3,38% faţă de ROBOR la 3 luni stabilit pe baza cotaţiilor interbancare de 3,17%.

Ministrul Finanţelor a anunţat că modelul de calcul al indicelui ROBOR de care se vor lega de acum încolo dobânzile la credite se va calcula în funcţie de tranzacţiile efective de pe piaţa bancară şi nu pe baza cotaţiilor impuse de cele câteva bănci care participă la stabilirea zilnică a ROBOR. Proiectul de OUG publiucat de Ministerul Finanţelor pe 26 martie 2019 arată că, "pentru creditele acordate în monedă națională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referință pentru credite acordate în lei cu dobândă variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Băncii Naționale a României și reprezintă rata de dobândă calculată ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacțiilor de pe piața interbancară. Indicele de referință se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor". De asemenea, textul ordonanţei spune că fiecare creditor poate reduce marja şi/sau aplica un nivel mai redus al indicelui de referinţă, având dreptul ca, pe parcursul derulării contractului, să revină la valoarea marjei menţionate în contract la data încheierii acestuia şi/sau la nivelul indicelui de referinţă.

Decizia urmăreşte o scădere a ratelor la credite pentru populaţie şi se bazează pe faptul că tranzacţiile efective interbancare sunt pe termen mult mai scurt, de o zi, o săptămână sau o lună şi, în consecinţă, dobânzile aferente unor credite rambursate într-un termen mai scurt sunt mult mai mici. Astfel, în trecut, aveam dobânzi overnight (dobânzi practicate la împrumuturile de pe o zi pe alta) de 1,5% şi Robor la 3 luni cotat de piaţa interbancară era de 2,3%-2,4%.

Trebuie însă subliniat că nu întotdeauna dobânzile la tranzacţiile efective făcute de bănci între ele sunt la costuri mai mici decât media cotaţiilor utilizată la ora actuală în calculul dobânzilor. Când lichidităţile scad pe piaţa interbancară, banii se scumpesc şi dobânzile cresc, inclusiv cele pe termen foarte scurt. Calculele BNR arată că în luna ianuarie, media dobânzilor ROBOR pentru tranzacţiile efective pe trei luni a fost de 2,24%, în timp ce cotaţiile RBOR la trei luni, luate în calcul la stabilirea ratei dobânzii la credite au fost de 2,97%. Dacă situaţia ar fi tot timpul la fel, soluţia propusă de Eugen Teodorovici ar fi una ideală pentru consumatorii de împrumuturi bancare. Piaţa şi istoria economică au demonstrat însă că acest lucru este imposibil: mai devreme sau mai târziu orice indice îl va depăşi/surclasa pe celălalt.

Astfel, de aproximativ o lună, băncile comerciale au început să se împrumute între ele, în anumite perioade, la o dobândă cu mult peste rata Lombard (de 3,5%). De exemplu, săptămâna aceasta este perioada de constituire a rezervei minime obligatorii a băncilor comerciale la BNR (în genere, băncile trebuie să demonstreze fizic, cu bani cash, că au acel procent de rezervă din totalul creditelor acordate în visteria BNR). În plus, este luna martie, lună de plăţi trimestriale (mai consistente decât cele lunare) ale companiilor către buget. Banii sunt dintr-o dată scumpi, lichidităţile reduse pe piaţa interbancară, motiv pentru care bănci mari din sistem se plâng că sunt nevoite să facă împrumuturi overnight la dobânzi de peste 4%, faţă de 3,5% cât este rata Lombard. Tranzacţiiile pentru constituirea rezervei şi cele pentru plăţile către buget sunt tranzacţii efective pe piaţa interbancară, iar dobânda la care se realizează ele, chiar dacă doar în anumite zile ale lunii, va contribui la constituirea mediei dobânzilor tranzacţiilor interbancare pentru credite.

În plus, calculele BNR arată negru pe alb că, în luna februarie 2019, media dobânzilor ROBOR pentru tranzacţiile efective pe trei luni a fost de 3,38%, faţă de o medie a cotaţiilor ROBOR la 3 luni de 3,17%. În concluzie, există luni în care acest nou indicator poate fi mai mare decât cel folosit în prezent, fără ca cineva să aibă vreo intenţie de manipulare a pieţei. Bineînţeles, dacă luna viitoare sau în următoarele luni vom avea exces de lichiditate în piaţă, toate dobânzile de pe interbancar vor scădea, cele pe termen scurt şi foarte scurt care fac media tranzacţiilor efective între bănci, cu atât mai mult. Şi atunci, pentru scurt timp, decizia de modificare a metodei de calcul a ROBOR se va dovedi o formulă foarte bună pentru creditele populaţiei. Aşa cum, de altfel, a fost şi ROBOR clasic la 3 şi 6 luni care pe ordonanţa 50 a înlocuit dobânda variabilă a băncii.

În schimb, aplicarea noii metode de calcul pentru creditele vechi s-ar putea să se dovedească a fi neinspirată. Refinanţarea unui credit, renegocierea unui contract de credit şi modificarea unor condiţii iniţiale cu unele mai noi (să nu uităm că de la 1 ianuarie 2019 BNR a modificat modul de calcul al gradului de îndatorare al împrumutatului) s-ar putea să aducă costuri mai mari şi condiţii mai aspre pentru vechiul împrumutat. În plus, renegocierea înseamnă modificarea a mii de contracte de credit. Eugene Fama, câştigător al Premiului Nobel pentru Economie a spus "Totul converge în timp către valoarea medie, cea care reflecta performanța pieței!Indiferent ce vei sa faci!". Din fericire, textul proiectului de OUG spune că noul indice de referinţă va fi folosit doar pentru creditele noi.

Principala modificare a OUG 114 va fi, pentru sectorul bancar, decuplarea ROBOR de partea de taxare a activelor financiare. ROBOR va fi înlocuit cu un nou mod de calcul şi anume tranzacţiile interbancare. "Propunerea noastră va fi - dar discuţiile continuă şi zilele acestea, până la şedinţa de Guvern - ca, după apariţia ordonanţei de urgenţă, peste o lună sau ceva de genul ăsta, să se treacă la această abordare", a spus ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO