E oficial: ROBOR dispare. Noua metodă de calcul pentru ratele creditelor bancare – DOCUMENT

Guvernul a aprobat în ședința de guvern de astăzi, modificările și completările Ministerului Finanțelor Publice referitoare la Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2018. Schimbările vizează înlocuirea actualului indicator ROBOR din componenţa dobânzii la creditele cu dobândă variabilă pentru populaţie cu un alt indicator. Noul indicator va fi calculat pe baza tranzacțiilor interbancare efective care va fi publicat pe site-ul BNR. Termenul de implementare al noului indicator este 2 mai 2019. Iată documentul obţinut de la surse guvernamentale de ECONOMICA.NET.
Economica.net - vin, 29 mart. 2019, 08:27
E oficial: ROBOR dispare. Noua metodă de calcul pentru ratele creditelor bancare - DOCUMENT

„Prin modificările aduse s-a respectat politica Guvernului de a scădea costul creditării populației, creșterea creditării companiilor românești de către sectorul bancar, precum și încurajarea economisirii prin acordarea de dobânzi mai atractive. Scopul principal al acestor măsuri este pe de o parte, acela ca românii să plătească rate mai mici la credite – apropiate de cele din UE dar și să se înlăture dublul standard.

Băncile vor credita economia reală pentru investiții, ceea ce va genera creștere economică și crearea de noi locuri de muncă.

Principalele modificări aduse O.U.G. 114/2018 sunt:

Referitoare la indicele de referință ROBOR, stabilit pentru creditele cu dobândă variabilă acordate în lei :
– Îndicele de referință ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare. Indicatorul propus are în vedere rata de dobândă calculată ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacțiilor de pe piața interbancară și care se publică, pentru fiecare zi lucrătoare, pe site-ul BNR. Indicatorul respectiv va fi calculat la finalul fiecărui trimestru ca media aritmetică a ratelor de dobândă zilnice astfel determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica pentru trimestrul următor datelor calculate.

– Începând cu 2 mai 2019, noul indice de referință se aplică exclusiv creditelor nou acordate populației, precum și refinanțării creditelor aflate în derulare. La cererile formulate de consumatori pentru refinanțarea creditelor în derulare sau pentru modificarea contractelor în derulare, instituțiile bancare răspund în termen de maxim 60 de zile de la data solicitării formulate de aceștia.

Referitoare la taxa pe active financiare :
– Se ajustează mecanismul prin restrângerea bazei de impozitare a activelor financiare, stabilirea unor cote diferențiate de impozitare, în funcție de cota de piață deținută de instituția bancară, dar și instituirea unor mecanisme de reducere a taxei pe active, în funcție de modul în care instituțiile bancare contribuie la îndeplinirea obiectivelor de creștere a soldului creditelor acordate sectorului neguvernamental (societăților nefinanciare și gospodăriilor populației) și reducerea marjelor de dobândă (la depozite și la credite).

Totodată, taxa datorată de instituțiile bancare poate fi redusă cu până la 100%, prin aplicarea unei reduceri cu până 50% pentru fiecare criterii :
– creșterea soldului de credite acordate sectorului real (societăți nefinanciare și populație)

– diminuarea marjei de dobândă, determinată ca diferență între rata medie a dobânzii la depozitele atrase și cea a creditelor acordate în lei societăților nefinanciare și populației.

Taxa este anuală, plătită semestrial de către instituțiile bancare și reprezintă produsul dintre baza de impozitare și cota de taxare, iar suma rezultată se reduce conform celor două criterii de ajustare.
Taxa pe active nu se plătește dacă:
– instituțiile bancare înregistrează pierdere contabilă la sfârșitul semestrului, respectiv la sfârșitul anului pentru care se datorează taxa;

– instituțiile bancare, pentru care Banca Națională a României a impus restricții de creditare, pentru perioada în care operează restricția.

– dacă a îndeplinit 100% ținta de creștere a creditării, sau

– dacă a îndeplinit 100% ținta de diminuare a marjei de dobândă, sau

– dacă nivelul procentual agregat al creșterii creditării și al diminuării marjei de dobândă este cel puțin 100%„.


 

ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat pe baza tranzacțiilor interbancare care se publică pe site-ul BNR. Se aplică doar creditelor noui contractate de populație şi clienţilor care cer refinanţarea unor credite.

Ministrul de Finanţe a declarat că, prin noua formulă care înlocuieşte ROBOR, nu vor mai exista discuţii privind manipularea indicelui.

Teodorovici, a anunţat, vineri, la finalul şedinţei de Guvern, că, indicele ROBOR va fi înlocuit din 2 mai, în contractele de credit în lei cu dobânda variabilă, cu un indicator calculat pe baza tranzacţiilor interbancare, iar noul indice se aplică atât creditelor noi, cât şi refinanţării creditelor aflate în derulare.

Teodorovici a anunţat că noul indice va fi calculat la finalul fiecărui trimestru.

”Proiectul prevede înlocuirea indicelui ROBOR din formula de calcul din contractele de credit în lei cu rate variabile cu indicatori calculaţi exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare. Indicatorul propus are în vedere rata de dobândă calculată ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa interbancară, care se publică pentru fiecare zi lucrătoare, pe site-ul Băncii Naţionale a României (BNR). Indicatorul respectiv va fi calculat la finalul fiecărui trimestru, ca media aritmetică a ratelor de dobândă zilnice, astfel determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica pentru trimestrul următor datelor calculate”, a spus ministrul.

Totodată, noul indice se aplică din 2 mai, iar clienţii vor putea decide dacă vor sau nu să facă o solicitare de refinanţare.

”Începând cu data de 2 mai 2019, noul indice se aplică exclusiv creditelor noi acordate populaţiei, precum şi refinanţării creditelor aflate în derulare. Va fi decizia fiecărui client, care are un împrumut în lei, să facă sau nu o solicitare de refinanţare”, a spus ministrul.

Teodorovici a subliniat că, la cererile formulate pentru refinanţarea creditelor în derulare sau pentru modificarea contractelor în derulare, instituţiile bancare trebuie să răspundă în maximum 60 de zile de la data formulării.

Taxa pe activele băncilor

Taxa se va reduce de la 1,2% pe an din activele financiare la 0,2% pentru băncile cu o cotă de piață de sub 1% și la 0,4% pentru cele cu o cotă de piață de peste 1%, a declarat ministrul Finanțelor Eugen Teorodovici. Cele mai multe active sunt concentrate la băncile cu o cotă de piață de peste 1%, astfel că rata de impozitare va fi în jurul a 0,37-0,38% pe an.

Taxa pe activele financiare nete ale băncilor va fi o taxă anuală plătită semestrial, iar în 2019 primul termen de plată este 25 august, a anunţat vineri ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, la Palatul Victoria.

Ministrul Finanţelor a precizat că modificările Ordonanţei 114 au acceptul Băncii Naţionale a României, iar Banca Centrală Europeană a fost informată cu privire la acest subiect.

„Obiectivul Guvernului e să scadă costul creditelor românilor și să încurajeze economisirea. În consens cu părțile implicate, azi modificăm: OUG 114, OUG 50/2010 și OUG 52/2016. ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat pe baza tranzacțiilor interbancare care se publică pe site-ul BNR. Se aplică doar creditelor contractate de populație. În ceea ce privește taxa anuală pe active financiare datorată de instituțiile bancare se ajustează mecanismul prin restrângerea bazei de impozitare pe activele financiare, reducerea până la 0 a taxei în funcție de creditele acordate sectorului nefinanaciar și ajustarea dobânzilor la credite și depozite. Taxa va fi calculată de fiecare instituție bancară cu regularizarea. Termenul de regularizare a acesteia este 25 august”, a declarat premierul Dăncilă înainte de şedinţa de Guvern.

Ştirea se actualizează.

Te-ar mai putea interesa și
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile proprii, menținând prețul motorinei....
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...