România pe acelaşi loc cu SUA la preferinţa de a nu deţine bani cash

Un studiu al ING Bank arată că, procentul persoanelor din România care preferă să nu deţină bani cash şi să lucreze doar prin instrumente de plată este de 38%. Procentul este printre cele mai mari din Europa (suntem întrecuţi doar de Polonia, Italia şi Turcia). În schimb, este identic cu cel din Statele Unite. În ciuda mijloacelor de plată din ce în ce mai sofisticate şi mai bine protejate, fără 40 de euro, bani lichizi în portofel, europenii se simt nişte oameni pierduţi.
Economica.net - sâm, 13 mai 2017, 21:09
România pe acelaşi loc cu SUA la preferinţa de a nu deţine bani cash

„Conform celui mai recent sondaj ING International Survey – O societate fără cash, realizat în perioada 7-27 februarie 2017, care a chestionat aproape 15.000 de persoane din 15 țări, unul din cinci europeni (21%) arareori poartă la el bancnote sau monede, în timp ce o treime (34%) ar alege să renunțe cu totul la cash dacă ar avea această opțiune”, se arată în studiul respectiv.

Ceea ce este inedit în studiul ING Bank este faptul că, multe ţări dezvoltate, cu infrastructuri de plată digitală sofisticate şi o cultură financiară dezvoltată, inclusiv a cardurilor nu se grăbesc să renunţe la cash. Astfel, potrivit studiului ING Bank, doar 21% dintre persoanele chestionate din Marea Britanie preferă să nu aibă bani lichizi, în timp de Olanda (23%), Austria (27%) şi Luxembrug (28%) se situează în imediata lor apropiere.

Pe de altă parte, în țările emergente precum Turcia, Polonia și România, unde tehnologia digitală de plăți nu este atât de avansată, apetitul pentru o viaţa fără cash este considerabil mai mare (42%, 40%, respectiv 38%). Acest lucru poate sugera că dezvoltarea tehnologică, dar și confortul pot fi factori importanți în preferinţele consumatorilor. Ce este interesant este faptul că, la nivel mondial, România are acelaşi procent al doritorilor de viaţă făr cash ca şi SUA, adică 38%.

La nivel european, studiul arată o scădere constantă în obiceiul de a utiliza bani lichizi, cu peste jumătate dintre respondenți (54%) folosind mai puțin cash în ultimele 12 luni și 78% dintre aceștia previzionând o scădere și mai mare în următorul an.

Cashul moare, dar nu se predă

Acum câteva decenii aproape toate cheltuielile se făceau folosind bani lichizi. Astăzi, noile metode de plată, precum cardurile contactless sau portofelele digitale, au determinat 50% dintre europeni să răspundă că s-ar simți relaxați fără bani lichizi cel puțin o săptămână și 29% sunt de părere că pot rezista pe un termen nedefinit.

Totodată, alternativele la plata cash au determinat 68% dintre respondenți să aleagă să cumpere de la magazine care acceptă doar plăți fără cash, în detrimentul celorlalte, dacă li se oferă această opțiune.

În realitate, însă, chiar și în țări cu o tehnologie avansată de plăți, majoritatea europenilor (88%) aleg tot bancnotele pentru plăți cotidiene mici, cu o valoare până la echivalentul a 10 euro, cum ar fi o cafea, o gustare sau cheltuieli de transport.

Mai bine de o jumătate dintre respondenți (57%) au în portofel echivalentul a 40 de euro și 82% au folosit bancnote în ultimele trei zile. În același timp, 55% dintre europeni cred că nivelul de securitate atunci când fac plăți digitale este „ridicat” sau „foarte ridicat”. Numai 11% consideră că este „scăzut” sau „foarte scăzut”.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...