Scăderea preţurilor locuinţelor din România s-a accentuat în acest an faţă de 2011 şi 2012, la 7%

Preţurile locuinţelor din România au scăzut cu aproape 7% în primele opt luni, consemnând astfel o reducere mai abruptă faţă de 2011 şi 2012, când a avut loc o încetinire a ritmului în care proprietarii au lăsat la preţ, Bucureştiul fiind pe primul loc în topul ieftinirilor, potrivit imobiliare.ro.
Economica.net - mar, 17 sept. 2013, 07:52
Scăderea preţurilor locuinţelor din România s-a accentuat în acest an faţă de 2011 şi 2012, la 7%

Conform indicelui Imobiliare.ro, în primele opt luni ale acestui an apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare în întreaga ţară s-au ieftinit cu 6,95%, de la 978 la 910 euro pe metru pătrat util. Spre comparaţie, în 2012 a fost consemnată o scădere anuală de 1,3%, iar în 2011 declinul a ajuns la 4%.

Deşi valabilă la nivel naţional, în marile oraşe există abateri de la tendinţă. Astfel, în Timişoara sau Constanţa pretenţiile proprietarilor sunt mai mari decât la începutul anului, în vreme ce la Cluj-Napoca este mai degrabă o stagnare.

„Interesant este însă că, cel puţin în ultima lună, chiar înainte de venirea toamnei, preţurile au revenit pe minus în majoritatea cazurilor – cu o singură excepţie (Timişoara, n.r.)”, se arată într-un comunicat al portalului imobiliar.

Capitala se situează pe primul loc în topul reducerilor consemnate de la începutul anului în marile oraşe. Apartamentele scoase la vânzare în Bucureşti s-au ieftinit cu 7,38% în acest interval, de la 1.138 la 1.054 de euro pe metru pătrat util. Valoarea actuală este cu 1,5% mai mică decât cea de la finele lunii iulie 2013. În luna august, apartamentele noi au ajuns la o valoare medie de 1.173 de euro pe metru pătrat, cu 1,8% mai puţin decât în luna precedentă. Scăderea a fost mai puţin accentuată pe segmentul apartamentelor vechi: cu un preţ mediu cerut de 1.000 de euro pe metru pătrat, acestea sunt cu 0,6% mai ieftine decât luna trecută.

Preţul mediu cerut pentru apartamentele aflate la vânzare în Braşov se situează acum la 814 euro pe metru pătrat, în scădere cu 5,01% faţă de nivelul de 857 de euro pe metru pătrat înregistrat la începutul lui 2013 şi cu 2,4% mai puţin decât în luna precedentă. În august, tendinţa de scădere a fost resimţită exclusiv pe segmentul apartamentelor vechi, care s-au ieftinit cu 2,7%, de la 822 la 800 de euro pe metru pătrat util. Apartamentele noi, pe de altă parte, au consemnat o creştere de 0,7%, de la 890, la 896 de euro pe metru pătrat util.

La polul opus, Timişoara a înregistrat cel mai mare avans al preţurilor în primele opt luni ale acestui an, de 2,16%, de la 785 la 802 euro pe metru pătrat util. Acest oraş este, totodată, singurul care face excepţie de la regula scăderilor de preţ consemnate în luna august. Preţul mediu solicitat pentru apartamentele disponibile spre vânzare în Timişoara a crescut cu 1,1%, de la 793 de euro pe metru pătrat în luna iulie. Cea mai mare creştere, de 5,9%, a fost consemnată de unităţile locative nou-construite, care au ajuns să coste 879 de euro pe metru pătrat util, faţă de 830 de euro pe metru pătrat în luna precedentă. Apartamentele vechi s-au apreciat într-o măsură mult mai mică, respectiv cu 0,1%, ajungând la o medie de 791 de euro pe metru pătrat.

Pe lista scumpirilor se înscrie şi Constanţa, cu un avans de 1,51% în primele opt luni din 2013 – de la 856 la 869 de euro pe metru pătrat util. În ultima lună însă, preţul mediu cerut de proprietari pentru apartamentele scoase la vânzare în Constanţa s-a diminuat cu 0,6% faţă de luna precedentă. Apartamentele noi din oraş s-au ieftinit cu 1,3%, de la 895 la 883 de euro pe metru pătrat. Proprietarii de locuinţe vechi au lăsat 0,5% la preţ şi cer acum 865 de euro pe metru pătrat.

Şi Cluj-Napoca s-a înscris pe un trend general ascendent al preţurilor în acest an, cu un plus de 0,89% până în august, de la 896, la 904 euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, apartamentele aflate la vânzare în Cluj-Napoca s-au ieftinit în ultima lună cu 1%, de la 913 euro pe metru pătrat util. Reduceri de preţ au fost consemnate doar de unităţile locative nou-construite, care au ajuns la o valoare medie de 830 de euro pe metru pătrat, cu 4,7% mai puţin faţă de valoarea valabilă la finele lunii iulie – 871 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, locuinţele vechi au înregistrat o creştere de 1,5%, de la 968 la 983 de euro pe metru pătrat.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...