Se schimbă iar sistemul pentru RCA mai ieftin. Formula de alocare BAAR pentru asigurații cu risc ridicat, șanse mari de modificare. Efecte pentru toți șoferii

Modalitatea în care asigurații cu risc ridicat (acei șoferi care merg la BAAR pentru a solicita un preț mai mic pentru că ofertele din piață depășesc o anumită limită impusă prin lege) sunt alocați firmelor care vând RCA în România se va schimba în următoarea perioadă, susțin surse din diferite zone legate de domeniu. Acești clienți nedoriți de firmele de asigurare, al căror număr va sări cu siguranță de 100.000 anul acesta, sunt împărțiți în mod egal între firme. Unul dintre membrii BAAR, care nu a intrat încă pe piață, a contestat sistemul, generând discuții de amploare în lumea specialiștilor.
Şerban Buşcu - mie, 07 feb. 2024, 22:09
Se schimbă iar sistemul pentru RCA mai ieftin. Formula de alocare BAAR pentru asigurații cu risc ridicat, șanse mari de modificare. Efecte pentru toți șoferii

Schimbarea modalității de calcul a prețului RCA pentru asigurații cu risc ridicat din categoria transportatorilor de marfă cu camioane de peste 16 tone generează discuții care vor duce, foarte probabil, la alte modificări în funcționarea Biroului Asigurătorilor de Autovehicule (BAAR), reiese din discuțiile pe care Economica le-a purtat cu surse din mai multe zone implicate.

Pe scurt, după ce formula de alocare a fost stabilită în așa fel încât prețul la care transportatorii de marfă cumpără RCA să fie de 9.000 de lei (cu circa 25% mai mic decât tarifele anterioare recomandate de BAAR și cu cel puțin 35% sub cele mai bune oferte din piață), Eazy Asigurări, firma patronului Superbet, Sacha Dragic, a contestat sistemul de alocare, într-un material adresat BAAR prin avocați. Acest gest nu i-a lăsat fără reacție nici pe cei de la BAAR nici pe responsabilii din autorități, motiv pentru care se analizează posibilitatea de a schimba sistemul, cu precizarea că această schimbare nu ar reprezenta o derogare pentru Eazy ci schimbarea sistemului pentru toate societățile care vor debuta pe piața RCA în viitor sau, posibil chiar și pentru cei care activează deja în piață.

Pentru asigurați, o excludere a debutanților de la alocarea asiguraților cu risc ridicat, sau diminuarea procentului de alocare, ar trebui să însemne costuri mai mici cu RCA, întrucât dacă are obligații reduse, orice firmă care vinde RCA și-ar putea permite să o facă la prețuri mai mici. Acest lucru nu este sigur însă și ține de strategia fiecărei firme în parte.

Citește și: Confirmare. ASF și BAAR schimbă formula pentru RCA cumpărat de transportatori. Prețul scade și cu 25%. Ce alte măsuri pregătește Autoritatea pentru stabilizare pieței

Vom intra în detalii ceva mai jos, însă, în esență, Eazy Asigurări susține că sistemul este anticoncurențial, deoarece pentru un debutant pe piața RCA efortul de a susține plata daunelor pentru categorii de clienți care cumpără la prețuri sub cele din piață este mult mai mare decât pentru o firmă care deja activează, încasând prime substanțiale. Pe de altă parte, cel puțin până la finalul lui martie debutanții în piață au un avantaj față de ceilalți, în condițiile în care pot vinde la ce preț doresc. Având în vedere că HG care fixează maxime pentru RCA spune că prețurile maxime sunt la nivelul tarfifelor de vânzare din 28 februarie 2023, pentru fiecare societate în parte, în cazul Eazy, de exemplu, plafonul nu se poate aplica. Aceasta se întâmplă din simplu motiv că pe 28 februarie 2023 Eazy Asigurări nu vindea.

Eazy Asigurări, firma patronului Superbet pregătită să debuteze pe piață, spune că sistemul BAAR este neconcurențial și afectează societățile noi

Citește și: Firma patronului Superbet, Sacha Dragic, gata să înceapă vânzarea de RCA online pe Emag, Olx sau Autovit. Fostul director al Asirom va conduce Eazy Asigurări

Amintim că sistemul asiguratului cu risc ridicat a fost creat pentru a proteja consumatorii în perioade cu fluctuații mari de preț, cum am avut în ultimii ani, ca urmare a ieșirii din piață a City Insurance și mai apoi Euroins. El se aplică tuturor șoferilor și tipurilor de vehicule.  Pentru a beneficia de prețuri mai bune, se poate adresa BAAR orice asigurat care a încercat să cumpere RCA, iar cele mai bune trei oferte primite au depășit cu cel puțin 36% tariful de referință pentru categoria de asigurat la care se încadrează.

AICI puteți vedea care este tariful de referință în funcție de vârsta pe care o aveți și capacitatea cilindrică a vehiculului.

AICI sunt toate detaliile despre când și cum puteți accesa sistemul asiguratului cu risc ridicat.

După ce BAAR și ASF au făcut modificările amintite mai sus, pentru transportatorii care operează camioane de peste 16 tone,  este de așteptat ca majoritatea camioanelor din România să vină la BAAR pentru o asigurare mai ieftină pentru că, la actualul nivel al tarifului de referință ofertele din piață depășesc în cele mai multe situații limita de la care se intră în categoria asiguratului cu risc ridicat.

Citește și: EXCLUSIV Protestul transportatorilor. Cât costă cu adevărat RCA și ce nu a spus nimeni până acum: Peste jumătate din firmele de asigurări refuză să vândă RCA pentru camioane

Problema este că nicio firmă de asigurare (Eazy nu e deloc un caz special, din acest punct de vedere) nu dorește să aibă asigurați alocați de BAAR din motivul evident că aceștia din urmă vin la un preț mic, pe care asigurătorii îl consideră insuficient pentru a acoperi daunele și a face profit, din moment ce nu l-au oferit pe piața liberă. Pentru cei care debutează în România, problema este și mai mare, având în vedere că sunt nevoiți să își asume plata unor daune mai mari decât încasările (partea din polițe alocată de BAAR) chiar înainte de a începe să vândă suficient cât să își creeze rezerve și capital. Acesta este, de altfel, principalul argument adus de Eazy, prin intermediul avocaților săi, care au încercat să motiveze atât economic cât și juridic cererea lor.

 

Axeria Iard și Hellas Direct nu au beneficiat de tratament special și au luat camioane din plin. Una dintre ele e deja în top RCA

Este de menționat că o derogare specială pentru Eazy ar fi un demers inacceptabil pentru ceilalți membrii BAAR și, în final, neacoperit din punct de vedere legal. Astfel că soluțiile sunt căutate pentru întreaga piață, sau cel puțin pentru toate firmele care urmează să debuteze în România. Pe lângă Eazy, care este aproape gata să intre, mai există intenții, unele însoțite de demersuri concrete, altele doar la nivel de prospecție, și din partea altor firme, din Bulgaria, Polonia, Franța sau Germania.

Soluția la care nu cred că se vor opune nici autoritățile este stabilirea pentru nou intrați a  unui plafon maxim pentru numărul total cumulat de asigurați cu risc ridicat, cu aplicare timp de câteva luni, sau acordarea unei perioade de grație pe termen mai scurt decât soluția cu plafonul maxim.

În același timp, schimbarea sistemului, aparent la cererea Eazy Asigurări, ar deranja alte firme care vând RCA, mai ales pe cele care au debutat pe piața din România după ce actualul sistem de alocare a fost implementat. Este vorba aici despre Hellas Direct și Axeria, societăți care au ajuns să aibă cote notabile pe RCA (Axeria pare că merge spre 15% și se află  în top 3 vânzători de RCA), deși au luat ” din plin” asigurări cu risc ridicat, în principal camioane.

Având în vedere că pe piața locală sunt 8 societăți care vând RCA, fiecare a luat circa 12,5% din asigurații cu risc ridicat, ceea ce, în actualele condiții înseamnă, de facto,  8-10% din întreaga piață de RCA pentru camioane, având în vedere că transportatorii sunt îndemnați să meargă la BAAR, unde prețul asigurării este de 9.000 de lei. Este un procent semnificativ pentru întreg portofoliul de RCA al Hellas și Axeria (specializate pe persoane fizice care conduc automobile preferabil cu capacitate cilndrică mică), cu atât mai mult pentru cel de camioane.

Subiectul nu ar fi avut nicio relevanță dacă ponderea asiguraților cu risc ridicat, pe fiecare segment, ar fi fost nesemnificativă, adică sub 5%. Dar noi avem acum o accesare excesivă pe un anumit segment de asigurați, motiv pentru care o astfel de schimbare devine justificată și obiectivă. 

Așa cum arătam cu altă ocazie, Axeria nu prea cotează la solicitările brokerilor pentru asigurări RCA de camioane peste 16 tone, în timp Hellas cotează la niveluri la care să fie sigură că nu vinde (chiar și peste 200.000 de lei la camion).  Legea nu obligă firmele de asigurare să coteze efectiv.

În acest context, în interiorul BAAR și  în general în breasla asigurătorilor se pune problema de ce ar beneficia Eazy de un tratament de care nu au beneficiat alții aflați în aceeași situație, fapt care ar putea fi un impediment pentru adoptarea unei schimbări la nivelul BAAR.

 

Cum arăta vechiul sistem de alocare pentru asiguratul cu risc ridicat, cum a fost  schimbat de frica falimentului Euroins și ce modificări se preconizează. ASF pare deschis la schimbare, dar cheia s-ar putea să fie la Consiliul Concurenței

Totuși, din discuțiile pe care le-am avut cu mai mulți specialiști din diverse zone legate de RCA, o schimbare se va face, iar această schimbare nu va viza doar Eazy Asigurări. Un argument în plus în acest sens este că, mai ales după schimbarea formulei, se așteaptă ca la BAAR să apeleze mai mulți asigurați, ceea ce înseamnă riscuri în plus față de perioada când debutau Axeria sau HD Insurance.

Posibilitățile de schimbare analizate se învârt în jurul a două idei: revenirea la vechiul sistem sau introducerea unor cote reduse pentru cei care debutează pe piața RCA, această a doua variantă având șanse mai mari. Procedura ar trebui să fie una similară celei de la modificarea recentă a formulei pentru tariful recomandat, adică cineva propune organismelor din conducere din BAAR, membrii votează și, dacă se aprobă, merg cu modificarea la ASF, pentru avizare.

„Subiectul nu este despre Eazy Asigurări, ci despre orice asigurător nou. Nu este nici despre un anumit segment de asigurați din categoria celor cu risc ridicat, ci despre toți asigurații cu risc ridicat. Subiectul nu ar fi avut nicio relevanță dacă ponderea asiguraților cu risc ridicat, pe fecare segment, ar fi fost nesemnificativă, adică sub 5%. Dar noi avem acum o accesare excesivă pe un anumit segment de asigurați, motiv pentru care o astfel de schimbare devine justificată și obiectivă. Ar fi optim ca BAAR să modifice regulie astfel încât noi membrii să beneficieze de o procedură diferită, la cererea lor, pentru o perioadă limitată (câteva luni). Cred că soluția la care nu se vor opune nici autoritățile este stabilirea pentru nou intrați a  unui plafon maxim pentru numărul total cumulat de asigurați cu risc ridicat, cu aplicare timp de câteva luni, sau acordarea unei perioade de grație, pe termen mai scurt decât soluția cu plafonul maxim”, explică, pentru Economica, o sursă avizată, care cunoaște discuțiile actuale.

Amintim că, inițial, alocarea asiguraților cu risc ridicat se făcea în funcție de cota de piață a fiecărui jucător. În momentul în care sistemul a început să fie „aglomerat” de camioane (după falimentul City Insurance, care domina copios acest segment, vânzând la prețuri care azi cu greu pot fi imaginate) a apărut temerea că noul lider de atunci, Euroins, va avea probleme și mai mari decât oricum avea, în condițiile în care controla spre 35% din piață, deci ar fi luat și 35% din camioanele care veneau la BAAR. Pentru Euroins, care și așa s-a demonstrat că avea un deficit de capital de solvabilitate uriaș, ar fi fost o povară greu de dus, mai ales că firma nu obișnuia să joace pe piața transportatorilor. Așa s-a luat decizia ca alocarea să se facă în mod egal. Astăzi, revenirea la vechiul sistem ar suna logic și ar rezolva inclusiv problema noilor veniți (neavând cotă câteva luni, nu vor lua nici asigurai cu risc ridicat), însă riscul ca firmele din vârful clasamentelor RCA să ia prea mult rămâne, pentru că în ciuda diversificării (astăzi avem 3-4 societăți cu cote cu două cifre sau în jur), concentrarea rămâne încă una importantă.

În legătură cu soluția care va fi aleasă, spun sursele citate, un cuvânt de spus va avea și Consiliul Concurenței, care va fi contactat pe acest subiect de către cei de la BAAR.

Te-ar mai putea interesa și
Taiwanul raportează reluarea acțiunilor ofensive chineze, la o zi după ce secretarul american Antony Blinken a părăsit Beijingul
Taiwanul raportează reluarea acțiunilor ofensive chineze, la o zi după ce secretarul american Antony Blinken a părăsit ...
Taiwanul a raportat sâmbătă o reluare a activităţii militare chineze în apropierea insulei, 12 avioane trecând linia mediană sensibilă a strâmtorii Taiwan, la o zi după ce secretarul de......
Guvernul american a înființat comitet consulativ privind folosirea sigură a inteligenței artificiale
Guvernul american a înființat comitet consulativ privind folosirea sigură a inteligenței artificiale
Directorii OpenAI, Microsoft şi Google se numără printre cei mai importanţi membri ai unui nou consiliu federal înfiinţat ...
Scenaristul Aaron Sorkin pregătește un nou film cu privire la rolul Facebook în atacul asupra Capitolului din 6 ianuarie 2021
Scenaristul Aaron Sorkin pregătește un nou film cu privire la rolul Facebook în atacul asupra Capitolului din 6 ianuarie ...
Aaron Sorkin, scenaristul premiat cu Oscar pentru "The Social Network", pregăteşte un nou film care va explora responsabilitatea ...
Ion Sterian (Transgaz): Companiile româneşti ar trebui să iasă în lume. Au început să apară oportunități. Îmi doresc să mergem în Africa alături de companiile din Turcia
Ion Sterian (Transgaz): Companiile româneşti ar trebui să iasă în lume. Au început să apară oportunități. Îmi ...
Companiile româneşti ar trebui să iasă în lume, pentru că au început să apară multe oportunităţi, ca de exemplu ...