Sindicatele din petrochimie încep mâine protestele. Cer amânarea liberalizării tarifelor la gaze

Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie începe joi o serie de proteste, pentru a atrage atenţia că dacă nu va fi suspendat timp de un an ordinul privind liberalizarea tarifelor la gazele naturale, industria chimică va fi distrusă şi cei 8.000 de salariaţi vor fi disponibilizaţi.
Economica.net - mie, 05 iun. 2013, 11:49
Sindicatele din petrochimie încep mâine protestele. Cer amânarea liberalizării tarifelor la gaze

Vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa”, Liviu Apostoiu, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că liberalizarea preţului la gaze şi energie electrică, aşa cum a fost impusă Guvernului de către Fondul Monetar Internaţional, este în măsură să aducă prejudicii imense economiei naţionale şi să determine cumulat pierderea în cascadă a locurilor de muncă şi o avalanşă de scumpiri.

„Beneficiarii măsurilor FMI sunt numai companiile multinaţionale, furnizorii de electricitate şi gaze, care distrug, susţinute de politica economică şi financiară, industria românească. (…) Liberalizarea preţurilor la gaze naturale şi energie electrică este o măsură arbitrară, lipsită de temei economic real. Nu există un preţ unic european al energiei, fiecare ţară făcându-şi propria politică economică, tocmai cu scopul principal al găsirii unui echilibru şi al protejării locurilor de muncă din economia proprie. Guvernul trebuie, şi are posibilitatea, să amâne această liberalizare, pentru că este imposibil să plătim energia la acelaşi preţ ca cei din Vest”, a spus Apostoiu.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie, Achille Duţu, a spus că Fondul Monetar Internaţional a primit o scrisoare privind consecinţele liberalizării preţului la gaze, iar din răspunsul transmis „se vede clar că nu cunosc realitatea din România”.

Duţu a precizat că FMI s-a referit la „subvenţii costisitoare”, deşi la nivel de gaze naţionale nu este vorba de nicio subvenţie.

În scrisoarea adresată FMI de către Confederaţia Patronală din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România (CONPIROM) se arăta că, prin aplicarea Hotărârii 22 din 22 ianuarie 2013, preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă a crescut în primele trei luni ale acestui an cu aproximativ 21 la sută pentru consumatorii industriali şi ritmul de creştere se va menţine la peste 12 la sută trimestrial.

„Consumatorii industriali vor ajunge să plătească în luna octombrie 2014 un preţ la gazele naturale din producţia internă cu 160 la sută mai mare faţă de luna ianuarie 2013. Este un ritm de creştere de neconceput într-o perioadă atât de scurtă pentru orice producător industrial, din orice ţară”, se arăta în scrisoarea trimisă FMI.

Achille Duţu a precizat că dacă Guvernul va aplica cerinţele FMI, va lovi „în mii de familii”, dar şi în capitalul autohton. El a mai spus că trei sferturi dintre salariaţii din industria chimică din Bacău au fost deja anunţaţi că vor fi concediaţi, preavize de concediere fiind trimise şi celor din Făgăraş.

Liderul sindical a declarat că la nivel naţional mai sunt aproximativ 8.000 de angajaţi în acest domeniu şi, dacă Guvernul nu va găsi o soluţie, toţi vor pleca acasă.

În acest context, Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie anunţă pichetarea prefecturilor din Slobozia (vineri), Piatra Neamţ (joi), Alexandria, Bacău şi Braşov (joi şi vineri). Pichetările în cele două zile vor avea loc între orele 9.00 şi 13.00.

De asemenea, în zilele de 11 şi 12 iunie, sindicaliştii vor picheta sediul Guvernului, între orele 10.00 şi 13.00.

Revendicările sindicaliştilor vizează adoptarea unei hotărâri pentru suspendarea creşeterii preţurilor la gaze naturale, acordarea de plăţi compensatorii pentru salariaţii din industria chimică şi modificarea Legii gazelor naturale.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ministrul Agriculturii: România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii; ar afecta grav fermierii
Ministrul Agriculturii: România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii; ar afecta ...
România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii iar aceste preocupări stranii ...
Ministerul Muncii: Vârsta de pensionare nu va fi majorată, iar stagiul complet de cotizare nu va fi modificat
Ministerul Muncii: Vârsta de pensionare nu va fi majorată, iar stagiul complet de cotizare nu va fi modificat
Proiectul legislativ de reformă a legii pensiilor nu va majora vârsta de pensionare şi nu va modifica durata actuală ...
Opt retaileri online, printre care şi eMAG, cer UE să regândească definiţia „utilizatorului final activ”
Opt retaileri online, printre care şi eMAG, cer UE să regândească definiţia „utilizatorului final activ”
Un grup de opt companii cu afaceri online au cerut miercuri guvernelor din Uniunea Europeană să regândească ceea ce poate ...