Sindicatele din petrochimie încep mâine protestele. Cer amânarea liberalizării tarifelor la gaze

Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie începe joi o serie de proteste, pentru a atrage atenţia că dacă nu va fi suspendat timp de un an ordinul privind liberalizarea tarifelor la gazele naturale, industria chimică va fi distrusă şi cei 8.000 de salariaţi vor fi disponibilizaţi.
Economica.net - mie, 05 iun. 2013, 11:49
Sindicatele din petrochimie încep mâine protestele. Cer amânarea liberalizării tarifelor la gaze

Vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa”, Liviu Apostoiu, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că liberalizarea preţului la gaze şi energie electrică, aşa cum a fost impusă Guvernului de către Fondul Monetar Internaţional, este în măsură să aducă prejudicii imense economiei naţionale şi să determine cumulat pierderea în cascadă a locurilor de muncă şi o avalanşă de scumpiri.

„Beneficiarii măsurilor FMI sunt numai companiile multinaţionale, furnizorii de electricitate şi gaze, care distrug, susţinute de politica economică şi financiară, industria românească. (…) Liberalizarea preţurilor la gaze naturale şi energie electrică este o măsură arbitrară, lipsită de temei economic real. Nu există un preţ unic european al energiei, fiecare ţară făcându-şi propria politică economică, tocmai cu scopul principal al găsirii unui echilibru şi al protejării locurilor de muncă din economia proprie. Guvernul trebuie, şi are posibilitatea, să amâne această liberalizare, pentru că este imposibil să plătim energia la acelaşi preţ ca cei din Vest”, a spus Apostoiu.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie, Achille Duţu, a spus că Fondul Monetar Internaţional a primit o scrisoare privind consecinţele liberalizării preţului la gaze, iar din răspunsul transmis „se vede clar că nu cunosc realitatea din România”.

Duţu a precizat că FMI s-a referit la „subvenţii costisitoare”, deşi la nivel de gaze naţionale nu este vorba de nicio subvenţie.

În scrisoarea adresată FMI de către Confederaţia Patronală din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România (CONPIROM) se arăta că, prin aplicarea Hotărârii 22 din 22 ianuarie 2013, preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă a crescut în primele trei luni ale acestui an cu aproximativ 21 la sută pentru consumatorii industriali şi ritmul de creştere se va menţine la peste 12 la sută trimestrial.

„Consumatorii industriali vor ajunge să plătească în luna octombrie 2014 un preţ la gazele naturale din producţia internă cu 160 la sută mai mare faţă de luna ianuarie 2013. Este un ritm de creştere de neconceput într-o perioadă atât de scurtă pentru orice producător industrial, din orice ţară”, se arăta în scrisoarea trimisă FMI.

Achille Duţu a precizat că dacă Guvernul va aplica cerinţele FMI, va lovi „în mii de familii”, dar şi în capitalul autohton. El a mai spus că trei sferturi dintre salariaţii din industria chimică din Bacău au fost deja anunţaţi că vor fi concediaţi, preavize de concediere fiind trimise şi celor din Făgăraş.

Liderul sindical a declarat că la nivel naţional mai sunt aproximativ 8.000 de angajaţi în acest domeniu şi, dacă Guvernul nu va găsi o soluţie, toţi vor pleca acasă.

În acest context, Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie anunţă pichetarea prefecturilor din Slobozia (vineri), Piatra Neamţ (joi), Alexandria, Bacău şi Braşov (joi şi vineri). Pichetările în cele două zile vor avea loc între orele 9.00 şi 13.00.

De asemenea, în zilele de 11 şi 12 iunie, sindicaliştii vor picheta sediul Guvernului, între orele 10.00 şi 13.00.

Revendicările sindicaliştilor vizează adoptarea unei hotărâri pentru suspendarea creşeterii preţurilor la gaze naturale, acordarea de plăţi compensatorii pentru salariaţii din industria chimică şi modificarea Legii gazelor naturale.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...