TVA 9%: totul despre ce se va întâmpla cu preţurile

Reducerea TVA la 9% la toate produsele alimentare, la băuturile nealcoolice şi la serviciile de alimentaţie publică, măsură care va intra în vigoare la 1 iunie, ar trebui să aducă alimente mai ieftine cu cel puţin 12,5% sau pachete turistice mai rezonabile la preţ, dar şi câştiguri mai mari pentru retaileri pe fondul creşterii apetitului de consum.
Economica.net - lun, 01 iun. 2015, 04:53
TVA 9%: totul despre ce se va întâmpla cu preţurile

Estimările analiştilor arată că reducerea TVA la 9% pentru toate alimentele împreună cu măsura privind reducerea preţului la medicamente de la 1 iunie vor avea un impact direct şi indirect asupra unei jumătăţi din coşul de consum al unei familii obişnuite.

De astăzi,  1 iunie, alimentele ar trebui să fie  mai ieftine cu cel puţin 12,5%, iar  pachetele turistice mai rezonabile la preţ. Şi câştigurile retailerilor ar trebui să fie mai mari pe fondul creşterii apetitului de consum.

Citeşte şi TVA 9%: Adevărul despre preţurile alimentelor – cea mai mare creştere din ultimii trei ani

             TVA 9%: Dispar preţurile psihologice tip .99 la produsele alimentare

Potrivit normelor metodologice de aplicare a cotei reduse de TVA, aceasta se va aplica la animale vii din specii domestice destinate consumului alimentar uman sau animal sau destinate producerii de alimente, carne şi organe comestibile, peşti şi crustacee, moluşte şi alte nevertebrate acvatice, cu excepţia peştilor ornamentali vii, lapte şi produse lactate, ouă de păsări, miere naturală, alte produse comestibile de origine animală, plante vii utilizate ca alimente destinate consumului uman sau animal, legume, plante, rădăcini şi tuberculi, alimentare, fructe comestibile.

De asemenea, pe lista produselor care vor beneficia de o cotă redusă de TVA se mai află cojile de citrice sau de pepeni, cafea, ceai, maţe şi mirodenii, cereale, cu excepţia celor destinate însămânţării, produse ale industriei morăritului, malţ, inulină, gluten de grâu, seminţe şi fructe oleaginoase, seminţe şi fructe diverse, plante industriale sau medicinale, paie, furaje, grăsimi şi uleiuri de origine animală sau vegetală grăsimi alimentare prelucrate, preparate din carne, din peşte sau din crustacee, din moluşte sau din alte nevertebrate acvatice.

De TVA 9% vor beneficia şi zaharurile şi produsele zaharoase, cacao şi preparatele din cacao, preparatele pe bază de cereale, de făină sau de lapte, produsele de patiserie, preparate din legume, din fructe sau din alte părţi de plante, băuturile de oţet, reziduurile şi deşeurile industriei alimentare, alimentele preparate pentru animale, gume răşini şi alte seve şi extractele vegetale care sunt utilizate ca ingrediente pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal ori pentru a completa sau înlocui alimentele destinate consumului, sare care este utilizată ca ingredient pentru prepararea alimentelor, produse chimice anorganice şi organice care sunt utilizate ca ingrediente.

Potrivit Hotărârii privind modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, cota redusă de TVA de 9% se aplică pe tot lanţul economic de la producţie până la vânzarea către consumatorul final de către toţi furnizorii, indiferent de calitatea acestora, respectiv producători sau comercianţi.

De exemplu, un producător agricol care vinde fructe către un comerciant va aplica cota de TVA de 9%. La rândul său, comerciantul vinde fructele cu cota de 9%, indiferent ce destinaţie ulterioară vor avea fructele livrate: alimente, materie primă pentru dulceaţă, compoturi sau producţia de alcool.

De asemenea, autorităţile estimează o diminuare a evaziunii fiscale în industria alimentară, cu cel puţin 30-40%, într-un anumit interval de timp. 

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin consideră că reducerea TVA la alimente va avea ca efect scăderea preţurilor, relansarea consumului şi o colectare mai bună la bugetul de stat. Scăderea TVA la alimente de la 24% la 9% va avea un impact bugetar de 5 miliarde de lei în acest an.

„Reducerea TVA va avea ca efect scăderea preţurilor, relansarea consumului şi o colectare mai bună la bugetul de stat. (…) Este calculat un deficit teoretic, pentru că eu nu cred că va exista un deficit de încasări la bugetul de stat de 2,5 miliarde de euro pentru 6 luni pe care le mai avem în acest an. Dacă vom relansa consumul, aşa cum sper eu, cu siguranţă încasările vor acoperi acest deficit, dacă nu cumva vor fi mult mai mari. Coroborate şi cu acele controale, sunt convins că, dacă reuşim să fiscalizăm o cantitate cât mai mare, vom avea venituri suplimentare la buget odată cu aplicarea acestei măsuri”, a spus Constantin.

Semnalul dat de guvernaţi a adus o reacţie şi din partea exportatorilor români care consideră că reducerea TVA la alimente poate constitui un stimulent în balanţa comercială cu produse agroalimentare, în special a celor cu grad superior de prelucrare oferite la export.

„Faptul că de doi ani, în 2013 şi 2014, România a reuşit după mai bine de două decenii să refacă balanţa comercială şi să intre pe excedent, e un lucru pozitiv, iar după măsura de ieri (n.r. 7 aprilie) este posibil ca excedentul de anul trecut, de 500 milioane euro al balanţei cu produse agroalimentare, să fie mărit atât în acest an, dar mai ales în anul următor”, a explicat Mihai Ionescu, secretar general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, aprecia că reducerea TVA la alimente, începând cu 1 iunie 2015, se poate traduce 100% în scăderea preţurilor dacă nu vor fi înţelegeri între comercianţi şi va exista transparenţă în privinţa preţurilor produselor vizate de decizie.

„Transmisia modificării TVA la nivelul preţurilor depinde de conjunctura economică şi de vizibilitatea produselor afectate. Dacă ai supraofertă, orice ar face negustorii, reducerea TVA, prin pârghiile pieţei, duce preţurile în jos. Dacă aşa ceva se întâmplă transmisia se poate duce la 100%. Numai dacă se obstrucţionează piaţa, se fac înţelegeri, carteluri, şi mecanismele pieţei nu mai funcţionează…(preţurile nu scad – n.r)”, a explicat recent Mugur Isărescu.

În data de 14 mai, Consiliul fiscal a avizat favorabil, dar cu unele rezerve, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii privind Codul Fiscal, care extinde sfera de aplicare a cotei reduse de TVA de 9% la alimente şi servicii de restaurant.

Principala sursă indicată de către Guvern pentru acoperirea golului de venituri generat de extinderea sferei de aplicare a cotei reduse de TVA de 9% este reprezentată de încasările suplimentare din îmbunătăţirea activităţii de colectare a taxelor şi impozitelor de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

‘Consiliul fiscal nu poate valida fără rezerve că impactul financiar al extinderii sferei de aplicare a cotei reduse de TVA începând cu 1 iunie 2015 a fost luat în calcul în prognoza veniturilor bugetare şi nu afectează ţintele bugetare anuale şi pe termen mediu. Din perspectiva impactului bugetar de runda întâi, nota de fundamentare asociată proiectului de ordonanţă de urgenţă estimează o pierdere de venituri bugetare de 2,44 miliarde lei în 2015 (corespunzătoare unei perioade de şase luni de execuţie în standarde cash), de 5,17 miliarde lei în 2016, de 5,51 miliarde lei în 2017, de 5,87 miliarde lei în 2018. Efectele de runda a doua generate de această măsură (provenite din creşterea economică suplimentară) sunt evaluate de Guvern la circa un miliard de lei în 2015 şi circa 1,8 miliarde lei în perioada 2016 – 2018’, precizau, într-un comunicat, reprezentanţii Consiliului fiscal.

Patronatele şi sindicatele din industria alimentară au văzut numai beneficii prin implementarea acestei măsuri, atât pentru business-ul lor cât şi pentru consumatori, mai ales că unele dintre ele se luptă de ani de zile cu evaziune de peste 40% din piaţă cum este situaţia din industria cărnii şi chiar de 50-60% din piaţă la legume fructe.

„De la 1 iunie preţul scade real prin reducerea TVA la 9% la orice fel de produs alimentar, nu numai la carne, lapte sau fructe. Până şi seminţele sunt prinse, alunele, dulciurile, tot, cu excepţia băuturilor alcoolice.(…) În primele zile după reducerea TVA se va vedea o scădere a preţurilor de 15%, dar pentru că toate cresc în România există posibilitatea ca din cele 15 procente să se piardă, până la sfârşitul anului, cel mult 5%. Va rămâne însă o scădere de preţuri de cel puţin 10%”, a spus, la începutul lunii aprilie, preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, la finalul unei întâlniri la Ministerul Agriculturii.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară „Sindalimenta”, Dragoş Frumosu, sublinia că evaziunea fiscală din industria alimentară s-ar putea diminua cu 30-40% după reducerea TVA la alimente la 9%, dar s-ar putea ajunge şi la aproape 70%, dacă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va continua controalele şi va înăspri amenzile.

Primul beneficiu al reducerii TVA la alimente, în opinia acestuia, este însă cel legat de ieftinirea alimentelor ţinând cont că în veniturile lunare ale unui român cheltuielile cu mâncarea se situează între 40 şi 60%.

„Oamenii ar putea să facă lunar o economie între 150 şi 300 de lei prin reducerea preţului la alimente. În felul acesta un pensionar îşi poate acoperi şi medicamentele, iar un salariat are posibilitatea să îşi mai cumpere şi altceva, nu neapărat mâncare. Eu cred că măsura de reducere a TVA conduce la reducerea preţului şi are efecte, în afara celui legat de nivelul de trai al populaţiei, şi asupra consumului, pentru că numai în urma acumulării de economii putem merge şi către consum. Nu în ultimul rând, vor creşte vânzările şi odată cu ele şi firmele vor avea un profit mai bun şi probabil vor fi şi salarii un pic mai bune pentru angajaţii din industria alimentară”, a explicat Frumosu.

Deşi marii retailerii, care deţin 70-80% din piaţa de comerţ din România, şi-au luat ‘angajamentul’ că efectele reducerii cotei TVA se vor vedea şi la raft, producătorii şi procesatorii de alimente au reclamat faptul că hipermarketurile au crescut preţurile imediat după anunţul scăderii TVA şi au solicitat autorităţilor să ţină zona comercială sub control, pentru că ei au tot felul de pârghii prin care „doar se fac că reduc preţul”.

Preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), Aurel Popescu, a semnalat că unele hipermarketuri încearcă să renegocieze taxele cu furnizorii pentru a suplini viitoarele reduceri de preţ, ca urmare a aplicării cotei reduse de TVA la alimente de la 1 iunie.

„Unele hipermarketuri încearcă să renegocieze taxele cu furnizorii, ceea ce e o şmecherie aici şi trebuie să nu o acceptăm. Adică ei se afişează că reduc preţul la raft cu 12% sau cu cât o fi din TVA, iar în schimb cer taxe suplimentare şi majorarea taxelor existente ca să suplinească această diferenţă. Deja avem două semnale foarte importante şi o să sesizăm Consiliul Concurenţei şi toate organele statului pentru că nu este posibil să facă aşa ceva. Ne vom bate serios pe tema aceasta”, a spus Aurel Popescu.

Reacţiile retailerilor nu au întârziat să apară, directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), Delia Nica, afirmând că nu a existat nicio creştere artificială a preţurilor produselor alimentare la raft după anunţul privind reducerea TVA la alimente, argumentând că orice majorare este dictată doar de dinamica unei pieţe concurenţiale.

În acest context, au fost invitaţi oficiali ai MADR şi ANPC să viziteze marile lanţuri de magazine din Bucureşti pentru a vedea cum se formează preţurile, care este situaţia la raft şi chiar să urmărească personal evoluţia unor preţuri la produsele alimentare de bază.

Nu în ultimul rând, retailerii au susţinut, cel puţin la nivel declarativ, demersul autorităţilor de a-i sancţiona pe cei care nu vor respecta „regula jocului” înainte de reducerea TVA la alimente la 9%, iar unele lanţuri de magazine au fost de acord, fie să afişeze două preţuri la raft, cu TVA 24 şi cu TVA 9%, fie „să le îngheţe”.

„Cora, Kaufland, Selgros şi Carrefour şi-au luat angajamentul de afişare la raft a preţului vechi/preţul nou, începând cu 1 iunie 2015, iar Billa, Metro, Profi, Auchan vor lua o decizie privind etichetarea la raft preţ vechi/ preţ nou, în zilele următoare. De asemenea, pentru îngheţarea preţurilor până la intrarea în vigoare a noii legislaţii cu privite la reducerea TVA la 9% şi încurajarea promovării produselor româneşti s-au angajat Carrefour, Auchan, iar Kaufland i-a în calcul această propunere”, se arată într-un raport întocmit de Ministerul Agriculturii şi prezentat Guvernului în data de 6 mai.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a precizat că instituţia pe care o conduce va căuta să identifice orice comportament ilegal şi orice înţelegere între agenţii economici, care ar putea împiedica scăderea preţurilor.

Chiriţoiu consideră că reducerea la 9% a TVA la alimente se va regăsi în preţul produselor la raft, deoarece în România există o concurenţă puternică la nivelul retailerilor, mult mai mare decât în alte state membre ale Uniunii Europene.

Cu doar câteva zile înainte de reducerea TVA la alimente şi după mai multe controale efectuate de autorităţi în luna mai şi rapoarte întocmite de MADR, Autoritatea naţională de concurenţă şi ANPC, în cele mai multe magazine din Bucureşti se pot vedea la raft multe produse care au deja afişate două preţuri – unul cu TVA 24%, altul cu 9%, însă deocamdată ele sunt vândute ca fiind la promoţie pentru că, oficial, măsura intră în vigoare pe 1 iunie.

Astfel, lanţul de supermarketuri Profi, a decis încă din 30 aprilie, să reducă anticipat TVA la alimente, la cel puţin 100 de produse alimentare, fiind totodată deschis efectuării unei unei analize din partea unui expert al Ministerului Agriculturii pe partea taxelor de intrare impuse producătorilor români.

Din 28 mai, cu doar patru zile înainte ca taxa să fie redusă, şi Carrefour România a anunţat că susţine, în avans, reducerea TVA la zeci de mii de produse, de la produse alimentare de bază (carne, lapte, ouă, legume fructe, peşte), până la produse de cofetărie şi patiserie, îngheţată, cafea, ceai, sucuri sau mâncare pentru animale.

Totodată, reprezentanţii Cora România afirmă că începând cu 1 iunie 2015, preţul la raft al tuturor produselor alimentare va scădea în consecinţă, afişând în toate magazinele sale atât preţul vechi, valabil pentru un TVA de 24%, cât şi pe cel nou, aferent unui TVA de 9%. De asemenea, reducerea de TVA va fi semnalizată prin panouri şi alte mijloace de comunicare prezente pe suprafaţa de vânzare care vor exemplifica, matematic, modul în care preţurile vor scădea, cu 12,09%, ca urmare a reducerii taxei pe valoare adăugată.

Dacă unele magazine vând deja produse care au două preţuri pe etichetă, altele au anunţat că la 1 iunie vor vinde alimente la preţ fix, fără zecimale şi aici este vorba de lanţul de supermarketuri Lidl, în timp ce grupul Auchan a anunţat că reduce preţurile anticipat cu 12 procente încă din 21 mai.

Chiar dacă estimările analiştilor nu sunt în totalitate optimiste în ceea ce priveşte efectul pe termen lung de ieftinire a alimentelor în urma cotei reduse de TVA, majoritatea românilor (87%) crede că vor scădea preţurile după reducerea TVA la alimente.

Analiştii consideră că semnalul dat de reducerea TVA va avea consecinţe pozitive în stimularea consumului, principalul motor al economiei, marii câştigători ai bătăliei preţurilor fiind retailerii, ale căror afaceri ar putea primi un impuls semnificativ estimat între 15 şi 20% numai în 2015

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...