Veniturile bugetare au crescut cu 10,2% în ianuarie. Excedent bugetar de 0,23% din PIB

Execuţia bugetului general consolidat pe luna ianuarie 2014 s-a încheiat cu un excedent de 1,5 miliarde lei, respectiv 0,23% din PIB, faţă de un miliard lei, respectiv 0,17% din PIB, surplus înregistrat la aceeaşi dată a anului 2013, conform datelor operative publicate marţi de Ministerul Finanţelor Publice /MFP/.
Economica.net - mar, 25 feb. 2014, 19:03
Veniturile bugetare au crescut cu 10,2% în ianuarie. Excedent bugetar de 0,23% din PIB

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 17,6 miliarde lei, reprezentând 2,7% din PIB, au fost cu 10,2% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. S-au înregistrat creşteri semnificative faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la încasările din impozitul pe profit (+27%) şi TVA (+17,8% ), în timp ce la impozitul pe venit încasările s-au redus cu 13%.

Accizele au crescut cu 12,7% ca urmare a urmare a majorării accizei la bere şi ţigarete, precum şi a influenţei cursului de schimb luat în calcul la plata accizelor.

Încasările din contribuţiile de asigurări sociale au crescut cu 1,2%, datorită creşterii veniturilor salariale, ca urmare a majorării salariului minim de la 1 februarie 2013 şi respectiv 1 iulie 2013.

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la venituri nefiscale cu 14,8%. Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate au crescut cu 204% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

În bugetul general consolidat sunt înregistrate numai sumele rambursate de Uniunea Europeană aferente proiectelor ai căror beneficiari sunt instituţiile publice, nefiind incluse şi cele destinate sectorului privat.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 16,1 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 7,8% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, menţinându-se la acelaşi nivel respectiv 2,4% ca pondere în PIB. S-au înregistrat creşteri la cheltuielile de personal (+1,9%), ca urmare a plăţii obligaţiilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 34,9% (+740 milioane lei) faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Creşterea cu aproximativ 700 milioane lei se regăseşte la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, pe fondul plăţii arieratelor către furnizorii de medicamente, ca urmare a implementării Legii nr. 72/2013 prin care s-a transpus în legislaţia românească Directiva nr. 7/2011 privind combaterea întârzierilor în efectuarea plăţilor comerciale.

Potrivit MFP, s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul 2013, cu 161,5% la subvenţii, datorită plăţilor anticipate în luna ianuarie a sprijinului acordat fermierilor, în timp ce cheltuielile cu dobânzi s-au redus cu 14,4% datorită scăderii randamentelor la licitaţiile emisiunilor de obligaţiuni de tip benchmark.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 674,1 milioane lei, respectiv 0,1% din PIB.

 

Te-ar mai putea interesa și
Screeningul de fertilitate – Primul pas esențial spre o sarcină reușită
Screeningul de fertilitate – Primul pas esențial spre o sarcină reușită
Multe femei decid să amâne sarcina din cauza carierei sau din alte motive. Astfel, ele ajung la o anumită vârstă și încep să se gândească la posibilitatea de a avea un copil, dar nu știu......
2.300 de oameni și-au pierdut viața din cauze asociate căldurii în timpul valului de caniculă în 12 orașe europene
2.300 de oameni și-au pierdut viața din cauze asociate căldurii în timpul valului de caniculă în 12 orașe europene
Circa 2.300 de persoane și-au pierdut viața din cauze asociate căldurii în 12 orașe din Europa în timpul valului de ...
Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, spune că sunt necesare audituri la autoritățile care nu reușit să atragă mai mult de jumătate din finanțările pe Mediu
Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, spune că sunt necesare audituri la autoritățile care nu reușit să atragă mai mult ...
Ministra Mediului, Diana Buzoianu, susține că sunt necesare audituri la autoritățile care, pe componenta de Mediu, nu ...
Au căzut din stâlpii unei linii electrice de 220 kV a Transelectrica
Au căzut din stâlpii unei linii electrice de 220 kV a Transelectrica
Mai mulți stâlpi ai unei linii de înaltă tensiune de 220 kV între Reșița și Timișoara ar fi fost avariați, iar ...