Nu se face audit de siguranţă rutieră pe drumuri unde mor oameni, dar se face pe autostrăzi care nu există

Şosele din România, unde se întâmplă multe accidente soldate cu morţi, nu sunt verificate din punct de vedere al siguranţei rutiere. Pe de altă parte, se efectuează audit pentru sectoare de autostradă şi drumuri pe care constructorii încă nu au început lucrările sau care nici măcar nu au fost scoase la licitaţie.
Economica.net - joi, 18 aug. 2016, 21:06
Nu se face audit de siguranţă rutieră pe drumuri unde mor oameni, dar se face pe autostrăzi care nu există

Auditul de siguranţă rutieră, util pentru prevenirea accidentelor auto, nu se efectuează şi în două zone critice din România, unde mor tot mai mulţi oameni. Asta în condiţiile în care se poate spune că una dintre cauzele producerii accidentelor este infrastructura rutieră.

Numărul accidentelor auto pe DN1, între Sălişte şi limita cu judeţul Alba, a crescut semnificativ după închiderea circulaţiei pe lotul 3 al Autostrăzii Sibiu-Orăştie în septembrie 2015, potrivit membrilor unui forum de infrastructură care acuză Compania de Drumuri pentru situaţia creată.

Şi Poliţia confirmă afirmaţiile forumiştilor. Potrivit IPJ Sibiu, „începând cu data de 15.09.2015, având în vedere închiderea Autostrăzii A1, pe segmentul cuprins între oraşul Sălişte şi limita cu judeţul Alba, gradul de risc rutier înregistrat pe DN1, pe acest tronson, a revenit la cotele anilor anteriori (deschiderii autostrăzii-n.r), fiind produse 17 accidente de circulaţie, soldate cu decesul a 7 persoane şi rănirea altor 37 de persoane”, după cum scria luna trecută publicaţia locală Turnul Sfatului.

Pe de altă parte, în perioada în care a fost funcţională autostrada pe secţiunea Sălişte-Cunţa, niciun eveniment rutier mortal nu s-a semnalat pe acest tronson şi nici pe segmentul de drum național paralel.

Verificări asupra siguranţei rutiere nu se efectuează nici pentru joncţiunea dintre A1 şi A6. Membrii forumului de specialitate spun că aici se întâmplă accidente din cauză că de pe autostradă se iese pe o porţiune de 100-200 de metri de drum cu dublu sens.

„În momentul în care eşti pe joncţiunea dintre două autostrăzi, instinctul îţi spune că ai în continuare două benzi şi ca nu ai intrat pentru 100-200 m pe un drum cu dublu sens. Este foarte prost facută acea joncţiune! Chiar nu se poate face nimic? Nişte separatoare de sens similare cu calmatoarele de trafic, care până la urmă nu încurcă la nimic?, întreabă un forumist.

De ce nu se fac verificări?

Contactaţi de către ECONOMICA.NET, reprezentanţii Autorităţii Rutiere Române (ARR) au spus că pentru cele două zone nu au fost contractate servicii de audit de siguranţă rutieră.

„În cazul unui accident rutier soldat cu persoane decedate, înregistrat pe un drum public, organele de poliţie care anchetează cazul notifică în termen de 15 de zile Autoritatatea Rutieră Română – ARR, cu privire la accident. În aceste condiţii, deoarece Poliţia nu a notificat astfel de accidente, trebuie aflat de la administratorul drumului măsurile luate pentru prevenirea accidentelor”, a explicat pentru ECONOMICA.NET Aurelia Sărulescu, directorul general al ARR.

Administratorul acestor două zone este Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

De la începutul anului, aceasta a solicitat, în schimb, realizarea de audit pentru intersecţii şi noduri rutiere de pe primii 3 kilometri din autostrada Bucureşti-Ploieşti, loturile 1 şi 2 din autostrada Târgu Mureş-Ogra şi secţiunile care ar urma să fie lărgite la 4 benzi din Centura Capitalei. Adică drumuri aflate încă în proiect sau în construcţie.

Numărul contractelor de audit de siguranţă rutieră şi de evaluare de impact asupra siguranţei rutiere încheiate de administratori/investitori cu ARR în 2016 este de 62. Acestea se află în diferite faze de execuţie şi fac obiectul tuturor categoriilor de drumuri publice, a mai spus şefa ARR.

Scopul auditului de siguranţă rutieră constă în asigurarea şi creşterea gradului de siguranţă a circulaţiei pe drumurile publice, prevenirea pierderii de vieţi, a vătămării integrităţii corporale a persoanelor şi a pagubelor materiale produse în urma accidentelor de circulaţie.

Auditul de siguranţă rutieră se realizează pentru infrastructura rutieră aflată în proiectare, construcţie, reabilitare şi/sau modernizare, sau exploatare.

După întocmirea raportului, auditorul de siguranţă rutieră poate face recomandări pentru prevenirea accidentelor.

Reprezentanţii CNADNR nu au răspuns solicitării Economica.net până la momentul publicării acestui articol.

Te-ar mai putea interesa și
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea pet-urilor, a declarat, vineri, ministrul Mediului, Mircea Fechet,......
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane de lei în doi ani și jumătate
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane ...
MAMBricolaj Ghencea, cel mai nou magazin al rețelei care comercializează materiale și accesorii pentru mobilă, brand ...
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de ...
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
 Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunţat vineri Guvernul ...