Românii au plătit în plus 15 milioane de euro în facturile de curent. Cu sprijinul statului

Abia după un an de la liberalizarea pieţei, ANRE a decis să modifice legislaţia care să permită o ieftinire a abonamentului plătit în facturile de electricitate. Consumatorii români au plătit astfel în plus circa 15 milioane de euro
Mihai Nicuţ - mie, 30 iul. 2014, 21:00
Românii au plătit în plus 15 milioane de euro în facturile de curent. Cu sprijinul statului

Abia la un an de zile de la debutul calendarului de liberalizare a pieţei de energie electrică pentru consumatorii captivi, Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) a decis să schimbe legislaţia referitoare la modalitatea de calcul a abonamentului din factura de electricitate plătit de milioane de gospodării.

De la 1 iulie 2014, în facturile de electricitate ale consumatorilor care plătesc energia pe baza tarifului de tip monom cu rezervare (abonament), adică majoritatea gospodăriilor, apare o valoare mai mică a abonamentului. Astfel, acesta a scăzut de la 0,17 lei (fără TVA) pe zi, la 0,12 lei pe zi. O veste bună pentru consumatori, chiar dacă impactul final în facturi este destul de limitat: ieftinire de cinci bani pe zi, adică 1,5 lei pe lună, fără a lua în calcul TVA.

Cum se motivează această scădere: „Începând cu 1 iulie 2014, datorită prevederilor legislative în vigoare, factura de energie electrică va include Componenta de Piaţă Concurenţială (CPC) în procent de 30%, tarif calculat în condiţiile pieţei concurenţiale şi un nou mod de calcul al valorii componentei de rezervare/abonament, dacă aceasta se regăseşte în tariful ales de dvs.”.

Cu alte cuvinte, de la 1 iulie, ANRE a decis reducerea acestui tarif de rezervare. Banii vor rămâne la consumatori şi nu se vor mai duce la furnizorii de energie care alimentează populaţia în regim reglementat: Enel, E.On, CEZ şi Electrica.

Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, nu a putut fi contactat pentru a explica de ce s-a modificat abia acum legislaţia.

Potrivit unor surse din sectorul energetic consultate de ECONOMICA.NET, reglementatorul a decis abia acum să ajusteze valoarea abonamentului în funcţie de gradul de liberalizare a pieţei, deşi piaţa a început să fie liberalizată încă de acum un an.
În acest sens, în iunie a fost publicat Ordinul ANRE 57, unde scrie că „valoarea abonamentului din facturile emise clienţilor casnici care nu şi-au exprimat dreptul de eligibilitate se calculează ca produs dintre valoarea zilnică a abonamentului, procentul de achiziţia din piaţa reglementată corespunzător etapei de eliminare a tarifelor reglementate la clienţii casnici şi numărul de zile din perioada de facturare”.

Diferenţa faţă de vechea reglementare stă exact în introducerea ajustării cu procentul de achiziţie din piaţa reglementată. Piaţa a îmceput să fie liberalizată încă de acum un an, dar, pentru că această ajustare a abonamentului a fost făcută abia acum, consumatorii casnici români au plătit furnizorilor în plus zeci de milioane de euro.

Explicaţia pierderilor

De la 1 iulie 2014, piaţa de electricitate pentru consumatorii casnici este liberă în proporţie de 30%. Aşadar, pe baza noii reglementări emise de ANRE în iunie, valoarea acestui abonament este ponderată cu un procent de 70%. Astfel, cei 0,17 lei pe zi au devenit 0,12 lei pe zi.

Problema este însă că piaţa a început să fie liberalizată la 1 iulie 2013, acum un an. Atunci, gradul de liberalizare a fost stabilit la 10%, iar la 1 ianuarie 2014 procentul de liberalizare a ajuns la 20%. Însă, abonamentul a rămas tot 0,17 lei pe zi, fără a se pondera cu procentul de achiziţie din piaţa reglementată, adică 90% de la 1 iulie 2013 şi 80% la 1 ianuarie 2014. Adică facturile ar fi putut să fie reduse încă de acum un an, dar ANRE a decis să aplice acest mecanism abia de la 1 iulie 2014, când gradul de liberalizare a ajuns la 30%.

Dacă s-ar fi aplicat reglementarea la 1 iulie 2013, valoarea abonamentului ar fi fost redusă 1,7 bani pe zi, adică factura pe şase luni ar fi fost scăzută cu circa 3 lei pentru fiecare gospodărie. Pentru perioada 1 ianuarie 2014-1 iulie 2014, reducerea ar fi fost de 3,4 de bani pe zi, adică o economie la factură de 6 de lei pe şase luni. În total, o reducere la factură de 9 lei, pe un an.

Suma poate părea mică pentru fiecare gospodărie, dar impactul la nivel naţional nu este de neglijat. Potrivit datelor ANRE valabile pentru finalul lui 2013, în România existau 8,49 milioane de clienţi casnici, dintre care 1,06 milioane aveau tarif social. Or, aproape toţi cei 7,4 milioane de consumatori plătesc acest abonament în factură.

Într-un an, pentru că ANRE a decis să nu aplice acest sistem încă de la debutul liberalizării pieţei, sumele plătite în plus de consumatori furnizorilor de energie electrică se ridică la circa 66 de milioane de lei, adică 15 milioane de euro. Plus TVA.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. Câţiva ani trebuie să avem răbdare
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. ...
Cei 550 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres aflaţi în prezent în lucru, dar şi cele 300 de contracte de modernizare a căii ferate, vor avea un rol pozitiv în creşterea siguranţei......
BAT România lansează o nouă invitație pentru dezvoltarea de soluții inovatoare pentru sustenabilitate
BAT România lansează o nouă invitație pentru dezvoltarea de soluții inovatoare pentru sustenabilitate
Potrivit angajamentului asumat pentru o dezvoltare sustenabilă a afacerii sale, BAT continuă programul „Fii furnizor” ...
Ministrul Mediului despre Rabla Plus 2024: Se poate ca un PHEV să fie mai slab finanțat decât un mHEV, dar vorbim despre cazuri rare
Ministrul Mediului despre Rabla Plus 2024: Se poate ca un PHEV să fie mai slab finanțat decât un mHEV, dar vorbim despre ...
Prezent la uzina Ford Otosan din Craiova pentru a lansa ediția din 2024 a programului Rabla, ministrul Mediului, Mircea ...
BNS: Salariaţii Poştei Române organizează grevă de avertisment miercuri dimineaţa. Următorul pas va fi greva generală
BNS: Salariaţii Poştei Române organizează grevă de avertisment miercuri dimineaţa. Următorul pas va fi greva generală
Angajaţii Poştei Române vor intra în grevă de avertisment miercuri dimineaţa, timp de două ore, iar dacă situaţia ...