Rus: Situaţia de la TAROM impune un proces de restructurare extrem de solid. Falimentul nu se află printre opţiuni

Situaţia de la TAROM impune un proces de restructurare extrem de solid, în condiţiile în care compania continuă să înregistreze pierderi, iar falimentul nu se află printre opţiunile noastre, a declarat ministrul Transporturilor, Ioan Rus, într-un interviu acordat Agerpres.
Economica.net - Dum, 15 feb. 2015, 12:03
Rus: Situaţia de la TAROM impune un proces de restructurare extrem de solid. Falimentul nu se află printre opţiuni

‘TAROM este într-o situaţie în care obligatoriu va trebui un proces de restructurare extrem de solid. Am avut discuţii cu mai multe firme mari care să ne asiste în interiorul unui astfel de program de restructurare şi de reaşezare a acestei companii pe variante existenţiale viabile. TAROM înregistrează pierderi în acest moment. Ce s-a întâmplat în jurul nostru cu compania similară bulgară, cu compania similară ungurească etc. – falimentul adică – nu mi se pare soluţia pe care noi să o acceptăm’, a spus Rus.

Potrivit ministrului, autorităţile în domeniu şi specialişti vor iniţia curând discuţii cu reprezentanţii TAROM referitor la acest proces de restructurare, exemplul avut în vedere fiind compania poloneză LOT Polish Airlines, scrie Agerpres.

‘Asistaţi de specialişti, vom începe foarte curând o discuţie solidă cu reprezentanţii TAROM vizavi de ceea ce înseamnă un program de reaşezare pe noi baze a acestei companii, astfel încât ea să existe. Aşa cum avem model maghiar sau bulgăresc care au dispărut din piaţă, avem şi modelul polonez, compania LOT, care, în loc să intre în faliment, a intrat într-un program de restructurare cu care există în piaţă. Aceea este varianta pe care vom încerca să ne ducem. Sper să înţeleagă toată lumea că ăsta este singurul drum adevărat, prin ‘toată lumea’ înţelegând de la managerul general până la ultimul dintre salariaţii companiei, chiar dacă unele măsuri, probabil, nu vor fi extrem de plăcute’, a precizat şeful de la Transporturi.

Întrebat dacă această restructurare presupune şi disponibilizări de personal, Ioan Rus e evitat să răspundă, afirmând doar că sunt multe variante de luat în discuţie şi cât de curând va fi aleasă una dintre ele.

‘În acest moment, nu mă refer la nimic. Am spus restructurare şi, împreună cu cei care ne vor asista şi care au experienţă, pentru că sunt multe variante de luat în discuţie, ne vom opri asupra uneia dintre ele şi noi în foarte scurt timp’, a afirmat el.

Ministrul Transporturilor aprecia, la finele lunii noiembrie, că nevoia de restructurare la TAROM este iminentă, iar rezultatele economico-financiare la 31 decembrie vor fundamenta o poziţie a Ministerului Transporturilor, în calitate de proprietar, cu privire la ceea ce trebuie făcut în cazul acestei companii astfel încât ea să funcţioneze.

Deşi a admis că pierderile istorice ale TAROM s-au redus, şeful de la Transporturi a apreciat că în acest moment managementul operatorului aerian ‘nu este cel mai fericit’, iar ‘o parte dintre sindicate sunt în contrasens cu o bună evoluţie a unei societăţi comerciale’.

Ministrul Transporturilor a arătat că TAROM a realizat la 9 luni venituri din serviciile de transport aerian cu 5% peste perioada similară din 2013 şi sunt estimate venituri din acest tip de transport cu 6% peste 2013 până la finele lui decembrie. De asemenea, compania a transportat 1,7 milioane de pasageri, în primele 9 luni din 2014, cu 3% mai mult faţă de perioada similară din anul trecut, iar numărul total de curse va fi cu 4% mai mare anul acesta comparativ cu 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...