Anunțul ultimului an pentru milioane de români asigurați, majoritatea șoferi cu RCA! Rezultatele celui mai mare test din istorie (BSR): Euroins, liderul RCA, a fost aproape de soarta City Insurance, dar și-a revenit masiv pe o piață stabilizată. Cum stau celelalte firme de asigurare?

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a finalizat raportul cu concluziile celui mai mare mare test din istoria pieței locale de asigurări, Balance Sheet Review (BSR), un exercițiu realizat împreună cu Autoritatea europeană în domeniu, EIOPA. La nivelul lunii iunie 2020, momentul la care se referă datele analizate, piața nu respecta indicatorii de solvabilitate, din cauza deficitelor uriașe de capital (mai simplu spus lipsa banilor puși deoparte pentru a garanta plata daunelor) înregistrate de marii asigurători RCA, City Insurance și Euroins. Astăzi, după falimentul City Insurance, piața arată altfel, în condițiile în care Euroins și-a stabilizat indicatorii de solvabilitate și lichiditate, în urma mai multor acțiuni întreprinse de ASF.
Şerban Buşcu - joi, 06 ian. 2022, 15:48
Anunțul ultimului an pentru milioane de români asigurați, majoritatea șoferi cu RCA! Rezultatele celui mai mare test din istorie (BSR): Euroins, liderul RCA, a fost aproape de soarta City Insurance, dar și-a revenit masiv pe o piață stabilizată. Cum stau celelalte firme de asigurare?

UPDATE. În urma publicării raportului BSR, compania Euroins a emis un punct de vedere pe care îl redăm mai jos, integral:

Situația prezentantă astăzi în raportul Balance Sheet Review nu este de actualitate și se referă la o perioadă din trecut (Iunie 2020). În ultimele 18 luni, Euroins a implementat o serie de măsuri complexe, inclusiv noi contracte de reasigurare, cedări de active și mai multe majorări de capital. În prezent, compania respectă toți indicatorii prudențiali (SCR, MCR).

O confirmare a faptului că astăzi Euroins România este o companie stabilă, performantă, solvabilă, cu o poziție financiară mai bună decât oricând este implicarea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare în acționariatul companiei-mamă, cu un focus dedicat pe activitatea din România.

Ultimele 18 luni au însemnat pentru Euroins România un efort susţinut de repunere a businessului pe baze sănătoase. În conformitate cu strategia de reducere a expunerii în sectorul RCA, precum și de diversificarea portofoliului, Euroins România va continua și în perioada următoare să se concentreze pe o creștere sănătoasă și durabilă pe piața românească a asiguratorilor prin lansarea de noi produse şi intrarea pe noi segmente de piaţă, respectiv reevaluarea constantă a claselor de riscuri pentru îmbunătăţirea indicatorilor financiari şi ai performanţei economice a companiei.

Subliniem faptul că rezultatele prezentate astăzi – care se referă la o situație din vara anului 2020 – nu afectează astăzi dosarele de daune ale clienților și nici solvabilitatea companiei.

 

Trei companii de asigurare din România înregistrau deficite de capital și rezerve la momentul iunie 2020, relevă concluziile Balance Sheet Review (BSR), cel mai mare test din istoria pieței de asigurări din România, (cu circa 11 milioane de clienți, mai bine de jumătate din RCA).  Două dintre aceste firme, adică City Insurance și Euroins, au tras în jos întreaga piață prin dimensiunile  deficitelor de capital înregistrate. Astfel că, la 30 iunie, în ansamblu, piața asigurărilor nu respecta indicatorii de solvabilitate (MCR și SCR), deși majoritatea covârșitoare a firmelor nu aveau probleme în acest sens.

În termeni mai simpli, aceasta înseamnă că în iunie 2020, Euroins și City Insurance aveau găuri semnificative în rezervele cu care trebuie să garanteze plata daunelor, acest lucru fiind de altfel vizibil în întârzierile cu care plăteau, dacă plăteau. A treia firmă cu probleme era Asito Kapital, o societate de dimensiuni foarte mici.

Concret, arată raportul citat, la 30 iunie 2020, Euroins avea un deficit total de aproape 600 de milioane de lei, în timp ce gaura de la City Insurance se îndrepta către 700 de milioane de lei, conform datelor analizate de auditori independenți și centralizate de ASF. Dacă City Insurance nu a mai reușit să se redreseze ajungând în faliment inclusiv pe fondul unei fraude masive cu extrase de cont false, nu același lucru s-a întâmplat și cu Euroins.

AICI despre gaura uriașă de la City Insurance

În urma unor măsuri consecutive luate de ASF, Euroins a adus sume substanțiale în capital și și-a refăcut majoritatea indicatorilor, schimbând în același timp și echipa de conducere. În prezent, arată datele analizate de Economica, Euroins mai are nevoie de doar 100 de milioane de lei pentru a își restabili și indicatorul SCR, în condițiile în care indicatorul de solvabilitate minimă (MCR) a revenit deja în parametrii. În acest sens, compania se află deja sub un plan de măsuri, în urma unei decizii luate de ASF la jumătatea lunii decembrie 2021.

În perioada care a trecut între jumătatea lui 2020 (unde se oprește testul BSR) și finalul lui 2021, Euroins a adus 291, 5 milioane de lei în capital și a refăcut un contract de reasigurare astfel încât să transfere din riscurile asumate. ASF a impus refacerea contractului deoarece cel inițial, realizat cu o entitate din grupul Eurohold, care controlează Euroins, nu transfera riscuri, după cum a reieșit din analizele Autorității.

În aceeași perioadă, ASF a făcut mai multe controale la companie, ultimul dintre ele încă nefinalizat cu măsuri. Aceste măsuri urmează să fie luate în următoarea perioadă și vor consta, spun datele noastre, în noi sancțiuni. Euroins a fost vizată de două controale periodice și trei inopinate în perioada care a trecut de la jumătatea lui 2020. Acestor controale se adaugă o activitate de supraveghere mai intensă decât în mod obișnuit, în condițiile în care compania a avut întâlniri sptămânale cu cei de la ASF.

În consecință, arată datele noastre, în acest moment Euroins și-a achitat toate datoriile către celelalalte companii de asigurare (regrese din daune plătite pe CASCO de asigurători ai unor șoferi loviți de clienși de RCA ai Euroins), iar numărul dosarelor în rezervă a scăzut de la 61.000 la sub 30.000, conform informațiilor noastre.

Asito Kapital a venit la rândul ei cu o majorare de 5 milioane de lei, suficientî pentru a reveni în indicatorii de solvabilitate.  La celelalte firme de asigurare au fost găsite doar nereguli minore, soldate cu recomandări ale ASF.

AICI raportul integral, cu amănunte și situația tuturor companiilor din piață

 

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...