Guvernul pariază pe 120 de kilometri noi de șosea rapidă deschiși în 2020, Asociația Pro Infrastructură mizează pe doar 23 km de autostradă

Câți kilometri noi de autostradă va avea România în 2020? Conform estimărilor ministrului Transporturilor Lucian Bode, vom avea peste 120 de kilometri noi de șosea de mare viteză, însă pasionații de infrastructură se așteaptă la doar 23 de kilometri noi de autostradă. ECONOMICA.NET a realizat o listă cu autostrăzile care ar putea fi date în trafic anul acesta.
Anemona Andone - lun, 06 ian. 2020, 19:25
Guvernul pariază pe 120 de kilometri noi de șosea rapidă deschiși în 2020, Asociația Pro Infrastructură mizează pe doar 23 km de autostradă

România ar putea avea anul acesta 120 kilometri noi de șosea de mare viteză, conform estimărilor ministrului Transporturilor Lucian Bode.

Acesta a prezentat lista cu autostrăzile care ar putea fi date în trafic în 2020 în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune. Cap de listă este lotul Biharia – Borș din Autostrada Transilvania. După mini-lotul de autostradă de la granița cu Ungaria, ministrul a menționat loturile 1 și 2 din Autostrada Sebeș – Turda, un lot din Autostrada Ogra – Câmpia Turzii, Centura Bacău cu primii kilometri de autostradă din Moldova și tronsonul 2 din Drumul Expres Craiova – Pitești.

„Cei 5,35 kilometri de autostradă de la Borș până la Biharia sunt finalizați în proporție de 73%, practic putem circula în regim de drum național pe acest obiectiv. Nu îl dăm în trafic pentru că am decis să nu așezăm stratul de uzură până în momentul în care finalizează și vecinii noștri obiectivul care ne leagă de Borș – Debrețin – Budapesta. În momentul în care vor finaliza ei, vom turna stratul de uzură și practic acest obiectiv undeva prin iulie 2020 va putea fi dat în trafic fără probleme”, a spus ministrul Lucian Bode în emisiunea de la TVR1.

Acesta a adăugat că a făcut o analiză cu echipa din minister pe fiecare tronson de autostradă. „Autostrada Sebeș – Turda, lotul 1 și lotul 2, de 17 kilometri, respectiv 24 de kilometri, stadiul fizic 78%, respectiv 60%, sunt șanse foarte mari să-l dăm în trafic anul viitor. Autostrada Ogra – Câmpia Turzii, cu cele două secțiuni, 18 kilometri, respectiv 16 kilometri. Stadiul fizic, 83% la unul dintre loturi, șanse foarte mari să respectăm termenele și să îl dăm în trafic”, a detaliat Lucian Bode în emisiunea de la finele anului trecut.

Acesta a mai menționat și alte proiecte mari de infrastructură, executate de către constructorul român Dorinel Umbrărescu, precum Varianta de Ocolire Bacău, ce include 16 kilometri la profil de autostradă. Ministrul a mai spus că „lucrările merg foarte bine pe Drumul Expres Craiova – Pitești, în special pe tronsonul 2, care are în componență pe cei 40 de kilometri centurile Balș și Slatina, solicitate foarte mult de către investitorii din zonă, în special compania Ford care are mari probleme cu livrarea din cauza blocajelor în trafic”.

Deși obiectivele realizate de Umbrărescu sunt menționate în lista de proiecte ce ar putea fi gata în 2020, bugetul alocat acestora este însă mult sub necesar, după cum au remarcat și pasionații de infrastructură.

De altfel, ei sunt mult mai rezervați în ce privește numărul de kilometri noi de autostradă din 2020. „Suntem rezervați cu privire la o îmbunătățire semnificativă în noul an. Într-un scenariu realist, ne așteptăm la 23 de kilometri noi de autostradă în 2020 (A3 Iernut-Chețani și A3 Borș-Biharia), iar într-un scenariu optimist și chiar ultra-optimist la 64 de kilometri noi de autostradă (A3 Iernut-Chețani, A3 Borș-Biharia, A10 Sebeș-Teiuș, A7 Bacău)”, estimează reprezentanții Asociației Pro Infrastructură.

Undeva la mijloc între așteptările șefului de la Transporturi și ale pasionaților de infrastructură se află numărul de kilometri de autostradă cu termen de finalizare în 2020, conform datelor actualizate de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Astfel, conform datelor de pe site-ul CNAIR, anul acesta ar trebui finalizați circa 80 de kilometri de autostradă.

Anul acesta avea ca termen de finalizare și lotul Râșnov – Cristian din Autostrada Comarnic – Brașov, însă acesta ar putea fi terminat abia anul viitor. O posibilă explicație ar fi lipsa autorizației de construire pentru tot traseul.

Rămâne de văzut la finalul acestui an câți kilometri de autostradă vor fi dați în trafic, dar mai ales câte șantiere noi vor fi deschise, având în vedere licitațiile aflate în derulare.

Citește și Cum ne-am petrecut 2019: doar 43 de kilometri de autostradă inaugurați, alți 123 de kilometri scoși la licitație

Te-ar mai putea interesa și
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi......
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după ...
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă ...