BCE menţine dobânda de politică monetară şi parametrii programului de relaxare cantitativă

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, în prima şedinţă din acest an a Consiliului Guvernatorilor, să menţină neschimbate dobânzile şi să nu aducă noi modificări programului de relaxare cantitativă prin achiziţia de obligaţiuni din piaţa secundară.
Economica.net - joi, 19 ian. 2017, 12:38
BCE menţine dobânda de politică monetară şi parametrii programului de relaxare cantitativă

Dobânda cheie a fost menţinută la 0%, iar dobânda facilităţii principale de depozite, practic dobânda depozitelor efectuate de băncile comerciale la banca centrală, rămâne la -0,4%.

În decembrie, BCE a decis că va continua programul de relaxare cantitativă până la sfârşitul acestui an. Plafonul achiziţiilor de obligaţiuni va scădea însă la 60 miliarde de euro pe lună începând din aprilie, faţă de 80 de miliarde de euro pe lună în prezent.

De la ultima întâlnire a guvernatorilor BCE, în luna decembrie, datele macroeconomice pe zona euro s-au îmbunătăţit, iar creşterea economică pare că a accelerat în ultimul trimestru din 2016. Producţia industrială din eurozonă a crescut cu 1,5% în noiembrie, iar prima estimare privind creşterea economică a Germaniei în 2016 este de 1,9%, cea mai bună dinamică din ultimii cinci ani. Germania este cea mai mare economie din Europa.

De asemenea, inflaţia a accelerat de la ultima şedinţă a BCE, la 1,1% în decembrie, de la 0,6% în noiembrie. Banca Centrală Europeană ţinteşte o inflaţie apropiată de 2%. În Gerania, inflaţia a crescut puternic în decembrie, la 1,7%, de la 0,8% în noiembrie.

Pe de altă parte, în Franţa, a doua mare economie din zona euro, inflaţia a variat nesemnificativ în decembrie, când a ajuns la 0,6%, faţă de 0,5% în luna anterioară.

Conducerea BCE a operat la şedinţa din decembrie modificări asupra programului de relaxare cantitativă, probabil pentru a evita o implicare politică având în vedere că 2017 este an electoral în multe state cheie din zona euro, inclusiv în Germania şi Franţa.

O chestiune delicată pe agenda BCE este şi situaţia băncilor din Italia, aflate în pericol să rămână în ofsaid şi să aibă nevoie de bailout-uri sau bail-in dacă nu atrag urgent capital pentru a-şi consolida situaţiile financiare.

Pe lângă o economie împotmolită şi presiuni politice interne (din Europa), BCE trebuie să fie foarte atentă şi la ce va face viitorul preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump, care va fi învestit vineri în funcţie. Trump a criticat UE şi a afirmat, într-un interviu recent, că Brexitul este un lucru grozav şi crede că şi alte state europene vor urma exemplul Marii Britanii. Preşedintele ales al SUA a avertizat şi că va impune tarife vamale pe importul de bunuri produse în afara Statelor Unite, referindu-se în principal la automobilele germane. O altă declaraţie recentă a lui Trump care ar trebui să intre în atenţia BCE este aceea că dolarul ar fi „prea puternic” pentru a permite companiilor americane să concureze pe scena globală.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...