Bitcoin şi monedele virtuale, în cădere liberă. La un an de la frenezia cripto, bula s-a spart

Criptomonedele au intrat, de câteva zile, în cădere liberă. După ce se stabilizase, timp de mai bine de şase luni, peste pragul de 6.000 de dolari, Bitcoin s-a prăbuşit, în ultima săptămână, la mai puţin de 4.400 de dolari. Celelalte monede virtuale urmează acelaşi trend: Ethereum, a doua cea mai populară alternativă, a picat de la peste 200 de dolari la sub 130 de dolari.
Lidia Neagu - Dum, 25 nov. 2018, 19:42
Bitcoin şi monedele virtuale, în cădere liberă. La un an de la frenezia cripto, bula s-a spart

 

Platforma Coinbase, „bastion al stabilităţii” în lumea volatilă a criptomonedelor afişează evoluţia criptomonedelor

Ce se întâmplă?

Încă nu se poate vorbi despre o criză a criptomonedelor, poate cel mult de un „crash”, iar motivele sunt complexe şi, ca de obicei în lumea criptomonedelor, sunt determinate de jocul percepţiilor, şi nu de valoarea „banilor” virtuali, consideraţi un activ pur speculativ, potrivit publicaţiei de tehnologie TechCrunch..

Încrederea este la cote scăzute în piaţă. Marşul neobosit de anul trecut, care a împins Bitcoin la 20.000 de dolari, pare de domeniul trecutului îndepărtat. Tot mai multe guverne şi bănci naţionale intervin pentru reglementarea criptomonedelor, idealiştii care visau la prăbuşirea sistemului financiar global au ajuns la fundul sacului, iar economia subterană care miza pe anonimitatea furnizată de monedele virtuale face tranziţia către orizonturi mai discrete.

Galopul de anul trecut al criptomonedelor poate fi pus, în mare măsură, pe seama atenţiei acordate pieţei de către media. După atingerea pragului psihologic de 20.000 de dolari şi câteva săptămâni de volatilitate extremă la începutul acestui an, Bitcoin şi monedele alternative au trecut de la subiect de prima pagină a ziarelor la doar o ştire de coloană, chiar dacă investitorii şi companiile care trăiesc de pe urma tranzacţiilor cripto au făcut eforturi pentru a întreţine popularitatea monedelor virtuale.

Astfel, „motoarele” care au asigurat până acum popularitatea criptomonedelor au rămas în pană. Nu este clar ce rămâne în urmă.

Zhao Changpent, CEO-ul bursei de criptomonede Binance, spune, pentru TechCrunch, că se aşteaptă la o nouă creştere pentru Bitcoin anul viitor şi susţine că compania este foarte profitabilă.

Eric Vorhees, fondatorul bursei ShapeShift, speră încă la prăbuşiera sistemului financiar global, care ar propulsa, crede el, valoarea Bitcoin şi statutul social al investitorilor în criptomonede.

Astfel de companii sunt însă startup-uri care încearcă să bată fierul cât e cald. În cele din urmă, cripto-hype-ul mișcă piața mult mai mult decât are dreptul și aceasta este o problemă enormă, arată TechCrunch. Entuziasmul din sfera cripto s-a lovit de realitate, iar realitatea, cu complexităţi şi consecinţe pe termen lung, nu este tranzacţionabilă pentru genul de speculator care caută să se îmbogăţească rapid.

„Cred că declinul este determinat de faptul că (monedele virtuale) nu au crescut atât de mult cât sperau unii. Toată lumea se aştepta la un nou raliu în noiembrie. Când a devenit evident că lucrurile nu vor merge aşa, cei care dintr-un motiv sau altul au avut nevoie de lichiditate au vândut”, comentează pentru TechCrunch Travin Keith, fondatorul platformei de portofele electronice Altrean.

Mai există speranţă pentru idealiştii criptomonedelor? Speranţa stă în tehnologiile care s-au dezvoltat în jurul Bitcoin şi monedelor alternative, care au creat o industrie capabilă să ofere servicii cu valoare reală în economia reală. Aplicaţiile tehnologiilor de tip blockchain în banking, transporturi, guvernanţă şi aşa mai departe sunt încă la început de drum şi au potenţialul să creeze o nişă puternică în sectorul IT.

„Capitularea Crypto este din nou peste noi, dar înainte ca piețele să poată să se ridice din nou, trebuie să trecem prin cele mai întunecate adâncimi ale disperării”, a spus cripto gurul Jameson Lopp. „Investitorii vor continua să speculeze, în timp ce dezvoltatorii continuă să construiască”.

Te-ar mai putea interesa și
Carantina zonală se încheie pentru localitățile Glina, Tunari şi 1 Decembrie și se prelungește pentru Popești-Leordeni
Carantina zonală se încheie pentru localitățile Glina, Tunari şi 1 Decembrie și se prelungește pentru Popești-Leordeni
Măsura de carantină zonală încetează de vineri, de la ora 22.00, pentru localităţile Glina, Tunari şi 1 Decembrie, potrivit unui comunicat al Prefecturii Ilfov....
Un robot proiectat de o firmă din Israel ar putea să le ia în scurt timp locul degustătorilor de cafea
Un robot proiectat de o firmă din Israel ar putea să le ia în scurt timp locul degustătorilor de cafea
Zilele în care experţii se adunau într-o cameră ermetică pentru a degusta cafeaua şi a da note cu privire la culoare, ...
Guvernul de la Roma a decis relaxarea restricțiilor începând cu sfârșitul lunii aprilie
Guvernul de la Roma a decis relaxarea restricțiilor începând cu sfârșitul lunii aprilie
Italia ar urma să înceapă redeschiderea restaurantelor şi a şcolilor de luni, 26 aprilie, a anunţat vineri şeful guvernului ...
Angela Merkel s-a vaccinat împotriva COVID-19 cu serul de la AstraZeneca
Angela Merkel s-a vaccinat împotriva COVID-19 cu serul de la AstraZeneca
Cancelarul german Angela Merkel a primit vineri prima doză a vaccinului dezvoltat împotriva maladiei COVID-19 de compania ...