Telefonul cu cel mai bun ecran din lume. Test comparativ

După lansarea iPhone 5 s-a discutat intens despre care smartphone detine de fapt si de drept cel mai performant ecran.
Economica.net - mar, 09 oct. 2012, 12:15
Telefonul cu cel mai bun ecran din lume. Test comparativ

Pentru acest test au fost comparate: 4-inch Retina Display al iPhone 5 cu ecranul de 4,8 inch HD Super AMOLED al Samsung Galaxy S3, ecranul de 4.7-inch 720p Super-LCD 2 al HTC One X, dar si ecranul ClearBlack AMOLED al Nokia Lumia 900.

Luminozitate si contrast

Chiar dacă din dorinţa de a avea o baterie care să reziste cat mai mult ajustam manual o luminozitate cat mai scazuta, exista numeroase persoane care pun pret pe intensitatea luminii display-ului atunci cand sunt in cautarea unui nou telefon. Din acest punct de vedere, se pare ca iPhone 5 se situeaza pe prima pozitie. Ecranul de tip IPS-LCD permite clientilor sa atinga cel mai mare nivel al luminozitatii. Datorita acestui avantaj, iPhone 5 este cel mai usor de utilizat afara, la lumina soarelui (chiar si atunci cand razele bat direct in acesta). Pe locul doi se situeaza Super LCD 2 al HTC One X. Samsung Galaxy S3 si Nokia Lumia 900 se afla pe aceeasi pozitie in ceea ce priveste vizibilitatea ecranului la lumina naturala. Cele doua ecrane, HD Super AMOLED si ClearBlack AMOLED, nu sunt tocmai usor de utilizat afara. Mai mult, odata cu reducerea contrastului si inclinarea usoara, reflexiile afecteaza serios utilitatea, relateaza Phone Arena

Rezolutia

Uitandu-ne la specificatiile tehnice, putem deduce ca cele doua telefoane Android cu o rezolutie de 720p vor castiga acest test. Repet, conform datelor oficiale.

Dupa ce a o pagina web a fost incarcata pe cele patru telefoane, aceasta a fost marita. Incontestabil rezolutia ecranului iPhone 5, de 640 x 1136, prezinta cele mai clare detalii in ansamblu. Astfel, textul de pe ecran are muchii ascutite fiind mai usor vizibil. Pe locul doi se situeaza, din nou, HTC X One, in timp ce pe urmatoarele doua pozitii se afla Samsung Galaxy S3 si Nokia Lumia 900.

Reproducere culori

Pornind toate cele patru device-uri intr-o camera intunecata, am putea spune ca Galaxy S3 si Nokia Lumia 900 ne-au atras mai mult atentia din cauza tonurilor de culori suprasaturate. De asemenea, de precizat faptul ca ambele reproduc cel mai pur negru, ceea ce nu se poate spune si despre culoarea alba care prezinta unele tente albastrui.

In ceea ce priveste HTC X One, se pare ca si ecranul acestuia se confrunta cu o suprasaturare in reproducerea culorilor. Spre deosebire de cele doua modele mentionate anterior, si care dispun de culori cu un aspect mai degraba rece, culorile HTC au mai degraba un aspect cald.

Ecranul iPhone 5 este, potrivit testelor Phone Arena, cel mai acurat cand vine vorba de reproducerea culorilor, insa daca raportarea se face la gadget-urile care impresioneaza mai usor la prima vedere prin culorile redate, atunci ecranele AMOLED obtin cel mai bun scor.

Vederea din ungiuri

Privitul ecranelor la un unghi de 90 de grade nu creeaza probleme pentru niciunul din cele patru terminale. Pe masura insa ce le inclinam, lucrurile incep sa se schimbe. Din nou, Samsung Galaxy S3 si Nokia Lumia 900 par sa se comporte foarte bine, mentinandu-si claritatea la un nivel moderat chiar si in unghiuri extreme. De asemenea, culorile par sa isi pastreze vibratia. Urmatorul este iPhone 5, care nu exceleaza, dar nici nu obtine un rezultat tocmai slab. Pe ultimul loc se claseaza HTC X One al carui ecran este strabatut de o umbra deranjanta ce atenueaza serios culorile si vizibilitatea.

Concluzii

Subiectiv vorbind, oricare din cele patru ecrane poate impresiona prin caracteristicile unice, totul depinzand doar de gusturile clientilor. In loc de a stabili un castigator unanim, va recomandam sa analizati elementele testate si sa decideti singur pe ce anume puneti mai mult pret:

iPhone 5 cu 4-inch Retina Display – este cel mai detaliat datorita denisitatii pixelilor – 326 ppi. Are cele mai naturale culori, dar este si cel mai usor de folosit la lumina naturala puternica.

Galaxy S3 cu 4.8-inch Super AMOLED – Chiar daca ecranul sud-coreenilor nu este cel mai detaliat, cu siguranta dimensiunea este impresionanta. Saturatia culorilor si imaginea clara, indiferent de unghiul din care display-ul este privit, reprezinta alte puncte forte ale rivalului iPhone 5.

HTC One X cu ecranul de 4.7-inch 720p Super-LCD 2 – are cele mai calde tonuri de culori, iar dimensiunea display-ului este demna de apreciat.

Din pacate pentru Nokia Lumia 900 si al sau ecran 4.3-inch ClearBlack, singurul lucru bun pe care il putem spune despre acesta este ca ofera o reproducere buna a culorilor si o imagine clara la testul unghiurilor. In pofida aspectului decent, rezolutia telefonului este un mare minus, ramanand mult in urma celorlalte telefoane analizate mai sus. 

Citeste si: Cele mai proaste smartphone-uri din lume. TOP 3

Citeste si: Topul celor mai tari telefoane din lume

Citeste si: Uitaţi de iPhone 5: Cele 6 alternative la noul telefon Apple

Citeste si: Cum arată cel mai scump şi arătos Samsung Galaxy S3 pentru femei

Citeste si: iPhone 5 – De la extaz, la agonie. Toată lumea se plânge de el

Citeste si: Apare Samsung Galaxy S4. Cum va arăta şi ce caracteristici va avea

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...