1EUR = 4.8426 RON | Bucureşti 21 º

Finanţe şi bănci

Cum se plăteşte taxa de viciu 2% la jocurile de noroc online?

Confortul, ușurința, precum și numeroasele bonusuri și promoții caracteristice agențiilor de pariuri și cazinourilor ce își desfășoară activitatea pe internet sunt doar câteva dintre motivele principale care fac ca mulți dintre jucători să aleagă mediul online în detrimentul celui offline. Din motive lesne de înțeles, una dintre cele mai comune întrebări pe care și le pun cei mai puțin familiarizați cu jocurile de noroc este cea legată de taxele care trebuie plătite.

01 apr, 2020 | ECONOMICA.net

În cele ce urmează, vom vorbi despre modul în care se plătește cea mai recentă taxă introdusă de autoritățile din România, așa numita „Taxă pe viciu” și vom reaminti care este schema de impozitare a veniturilor realizate din jocuri de noroc, fie ele online sau offline.

La începutul anului 2019, Guvernul României a adoptat o lege prin care toți operatorii de jocuri de noroc licențiați ONJN au fost obligați să plătească o taxă pe viciu de 2% din totalul depunerilor efectuate de către clienți.

Dacă înainte de intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență nr. 114/2018 au existat mai multe variante referitoare la plata acestei noi taxe de 2%, în prezent lucrurile stau astfel:

Cei mai mulți dintre operatorii de jocuri de noroc online au ales să taxeze fiecare depunere a clienților cu 2% și să vireze lunar sumele totale către stat. Ce înseamnă acest lucru mai exact? Că dacă depui 100 RON la acești operatori, vei primi de fapt în cont 98 RON.

Totuși, sunt și operatori în România precum Cazinou Online Fortuna care au decis să suporte ei această taxă pe viciu de 2%, astfel încât jucătorii să poată să joace exact cu sumele pe care le depun. Fortuna este unul dintre cei mai populari operatori licențiați ONJN, cu o ofertă de jocuri foarte consistentă și o implicare de notorietate în sportul autohton, fiind partener oficial al Echipei Naționale de Fotbal a României încă din 2017.

În ambele cazuri, jucătorii nu trebuie să facă absolut nimic în ceea ce privește plata acestui procent de 2% din depuneri.

Iată cum arată textul Ordonanței de Urgență nr. 114/2018:

„(1) Începând cu 1 ianuarie 2019 organizatorii de jocuri de noroc online prevăzuți în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 246/2010, cu modificările și completările ulterioare, au obligația de a plăti o taxă lunară reprezentând 2% calculată la totalul taxelor de participare încasate lunar.
(2) Taxa menționată la alin. (1) se calculează, se declară și se plătește la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-au încasat taxele de participare.
(3) Modalitatea de calcul al taxei prevăzute la alin. (1) se stabilește prin ordin al președintelui Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc. Modalitatea de declarare și plată a taxei prevăzute la alin. (1) se stabilește prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală”.
România beneficiază, începând cu anul 2015, de o legislație a pieței de gambling foarte bine pusă la punct, privită drept un model de către alte state europene. Conform legii, veniturile realizate din jocuri de noroc - sloturi, ruletă, blackjack, poker, bingo, loterii, pariuri sportive, lozuri - sunt impozitate în 3 trepte la sursă, după cum urmează:

1. Un procent de 1% pentru veniturile brute de până la 66.750 RON
2. 667,5 + 16% pentru ceea ce depășește suma de 66.750 - pentru venituri de 66.750 RON - 445.000 RON, inclusiv
3. 61.187,5 + 25% pentru ceea ce depășește suma de 445.000 - pentru venituri de peste 445.000 RON.

Impozitul datorat pentru veniturile realizate de către persoanele fizice ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanță sau on-line este în prezent reținut la sursă (conform OUG 18 din 15 martie 2018). Orice retragere la operatorii de jocuri de noroc online este taxată automat acum, astfel că jucătorii au scăpat de grija drumurilor și declaraţiilor la ANAF, așa cum s-a întâmplat în primii ani de după 2015.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO