FAO: Prețurile mondiale la alimente își continuă scăderea și în luna iulie

Prețurile globale la produsele alimentare au scăzut în iulie pentru a doua lună consecutiv, potrivit unui raport de referință al Organizației pentru Alimente și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) publicat joi, 5 august. Cerealele, uleiurile vegetale și produsele lactate determină Indicele FAO al prețurilor la alimente să fie în scădere pentru a doua lună consecutiv.
Ion Dobreanu - joi, 05 aug. 2021, 19:29
FAO: Prețurile mondiale la alimente își continuă scăderea și în luna iulie

În iulie, Indicele FAO al prețurilor la alimente, a avut o medie de 123 puncte, cu 1,2% mai mic decât în luna precedentă, însă cu 31% mai mare decât valoarea sa în aceeași perioadă a anului 2020. Indicele urmărește modificările prețurilor internaționale ale celor mai tranzacționate produse alimentare la nivel global. Scăderea din iulie a reflectat micșorarea cotațiilor pentru majoritatea cerealelor, uleiurilor vegetale și a produselor lactate.

Indicele FAO al prețurilor la cereale a fost cu 3% mai mic în iulie față de luna anterioară împins în jos de diminuarea consecutivă a prețurilor internaționale ale porumbului, care în iulie au fost mai mici cu 6 la sută, determinate de recoltele din Argentina, cu cote mai mari decât se preconizase anterior, dar și de perspectivele de producție îmbunătățite din Statele Unite, deși condițiile culturilor din Brazilia rămân îngrijorătoare. Prețurile altor cereale grosiere, cum ar fi orzul și sorgul, de asemenea, au scăzut semnificativ, reflectând o cerere mai mică de import.

Cu toate acestea, cotațiile de grâu au crescut cu 1,8% mai mult în iulie – atingând cel mai înalt nivel din aceeași perioadă din 2014 – determinate de îngrijorările legate de vremea uscată și condițiile de recoltă din America de Nord. În același timp, prețurile internaționale ale orezului și-au accelerat declinul în iulie, atingând minimele de acum doi ani, fiind afectate atât de noile recolte de cereale, cât și de fluctuațiile valutare care au încetinit și mai mult vânzările, slăbite de costurile ridicate de transport și de dificultățile logistice.

Indicele prețurilor la lactate a scăzut cu 2,8% față de iunie fiind afectat de activitatea mai lentă de pe piața din emisfera nordică în perioada vacanței de vară în plină desfășurare. Laptele praf degresat a înregistrat cea mai mare scădere, urmat de unt, lapte praf integral și cașcaval.

Citește și: https://www.economica.net/avertisment-fao-coreea-de-nord-risca-o-penurie-alimentara-incepand-din-august_520797.html

Indicele FAO al prețului uleiului vegetal a scăzut cu 1,4% față de iunie și a atins cel mai scăzut nivel din ultimele cinci luni. Declinul s-a datorat, în principal, prețurilor mai mici la uleiurile din soia, rapiță și floarea-soarelui, în timp ce prețurile la uleiul de palmier au crescut. Consumul mai mic al biodieselului în Argentina a redus prețul uleiului de soia, în timp ce prețurile uleiurilor de rapiță și de floarea-soarelui au fost influențate atât de cererea globală scăzută de import, cât și de creșterea ofertei record preconizată în sezonul 2021-2022.

Pe de altă parte, indicele FAO al prețului la zahăr a înregistrat o mărire de 1,7% în iulie, fiind în continuă creștere pentru a patra lună. Augmentarea a fost, în mare parte, catalizată de incertitudinile ce țin de impactul înghețurilor recente asupra recoltelor din Brazilia, cel mai mare exportator de zahăr din lume, dar și de consolidarea prețurilor la țiței, ceea ce a determinat producătorii din Brazilia să ridice cota de trestie de zahăr utilizată pentru producția de etanol. În același timp, perspectivele bune de producție din India au împiedicat un salt și mai mare a prețului.

Indicele FAO al prețului cărnii a crescut marginal din iunie, în creștere cu 19,6% față de perioada corespunzătoare a anului precedent. Cotațiile pentru carnea de pasăre au crescut pe fonul importurilor mai mari a țărilor din Asia de Est și a unei creșteri limitate a producției în unele regiuni producătoare. Prețul cărnii de bovine a crescut, susținut de importurile ridicate din China și reducerea sezonieră a aprovizionării din Oceania. Între timp, prețurile cărnii de porc au scăzut, după reducerea importurilor din China.

Citește și: https://www.economica.net/preturile-mondiale-la-alimente-au-ajuns-la-cel-mai-ridicat-nivel-din-mai-2014-fao_509180.html

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Florin Cîţu: Lockdown-ul nu a ajutat deloc, doar întârzie lucrurile. Vaccinarea – singura soluţie
Florin Cîţu: Lockdown-ul nu a ajutat deloc, doar întârzie lucrurile. Vaccinarea – singura soluţie
Lockdown-ul nu a ajutat deloc la nimic, doar întârzie lucrurile, consideră premierul Florin Cîţu, care spune că soluţia cea mai bună pentru depăşirea pandemiei de COVID-19 este vaccinarea....
INSP: 1.530 de cazuri COVID-19 cu varianta Delta, confirmate până pe 19 septembrie
INSP: 1.530 de cazuri COVID-19 cu varianta Delta, confirmate până pe 19 septembrie
Institutul Naţional de Sănătate Publică informează marţi că, până la data de 19 septembrie, au fost confirmate 1.530 ...
Florin Cîţu anunţă reluarea sprijinului pentru părinţi în cazul închiderii şcolilor din cauza COVID-19
Florin Cîţu anunţă reluarea sprijinului pentru părinţi în cazul închiderii şcolilor din cauza COVID-19
 Premierul Florin Cîţu a anunţat, marţi, că sprijinul financiar pentru părinţii care sunt nevoiţi să stea cu copiii ...
ASF face angajări. Cum arată candidatul ideal pentru postul scos la concurs?
ASF face angajări. Cum arată candidatul ideal pentru postul scos la concurs?
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anunță că scoate la concurs un post de Specialist piețe reglementate în ...