Schimbări favorabile pentru persoanele fizice privind contribuţiile sociale plătite pentru venituri extrasalariale – forma actualizată a proiectului de ordonanţă de guvern

În noua formă a proiectului de ordonanţă de guvern pentru modificarea Codului fiscal, Ministerul de Finanţe propune câteva schimbări în beneficiul persoanelor fizice care realizează doar venituri extrasalariale. Una dintre cele mai importante noutăţi vizează creşterea numărului de persoane fizice asigurate la sănătate prin reţinerea şi plata CASS de către plătitorul de venituri. Concret, persoanele fizice care obţin doar venituri extrasalariale din mai multe surse şi/sau categorii de venit vor putea fi asigurate la sănătate dacă obţin de la un plătitor venituri anuale cumulate egale sau mai mari decât şase salarii minime brute pe economie, se arată în noua formă a proiectului de OG, obţinută de Economica.net. Spre comparaţie, în prezent Codul fiscal prevede în situaţia antemenţionată că doar dacă persoana încasează venituri anuale de cel puţin 12 salarii minime brute, obţinute de la un singur plătitor, poate fi asigurată la sănătate cu reţinerea şi plata CASS de plătitorul de venituri.
Cristina Şomănescu - mie, 13 iul. 2022, 12:04
Schimbări favorabile pentru persoanele fizice privind contribuţiile sociale plătite pentru venituri extrasalariale - forma actualizată a proiectului de ordonanţă de guvern

Economica.net a obţinut varianta actualizată a proiectului de ordonanţă de guvern (OG) privind modificarea Codului fiscal. Această variantă a proiectului a fost transmisă la Consiliul Economic şi Social pentru avizare.

Schimbări benefice pentru unele persoane fizice privind plata CASS

Persoanele fizice care obţin doar venituri extrasalariale din mai multe surse şi/sau categorii de venit vor putea fi asigurate la sănătate dacă obţin de la un plătitor venituri anuale cumulate egale sau mai mari decât şase salarii minime brute pe economie, se arată în noua formă a proiectului de OG, obţinută de Economica.net. Spre comparaţie, în prezent, Codul fiscal prevede în situaţia antemenţionată că doar dacă persoana încasează venituri anuale de cel puţin 12 salarii minime brute, obţinute de la un singur plătitor, poate fi asigurată la sănătate cu reţinerea şi plata CASS de către plătitorul de venituri.

Iată, concret, ce se schimbă

Dacă veniturile obţinute de persoanele fizice din drepturi de proprietate intelectuală, din activităţi independente, în baza contractelor de activitate sportivă, din arendă, din asocieri cu persoane juridice contribuabili potrivit titlurilor II sau III sunt realizate din mai multe surse şi/sau categorii de venituri, iar veniturile nete, brute sau impozabile, după caz, estimate că se vor realiza de la cel puţin un plătitor de venit sunt egale sau mai mari decât nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară în vigoare în anul pentru care se datorează contribuţia, contribuabilul desemnează, prin contractul încheiat între părţi, plătitorul de venit de la care venitul realizat este cel puţin egal cu 6 salarii minime brute pe ţară şi care are obligaţia să reţină, să calculeze şi să vireze CASS la Fisc, se arată la alineatul (6) al articolului 174 din noua formă a proiectului de OG, obţinută de Economica.net.

Spre comparaţie, în prima variantă a proiectului de OG, persoanele fizice care obţin venituri extrasalariale din mai multe surse şi/sau categorii de venituri ar fi trebuit să obţină de la un plătitor venituri anuale cumulate (brute sau nete, după caz) egale sau mai mari decât nivelul a 24 salarii minime brute pe ţară astfel încât plătitorul acestor venituri să poată reţine, calcula şi vira CASS la Fisc. Economica.net a scris despre aceste schimbări, pe larg, aici.

Guvernul vrea să crească numărul plătitorilor de CASS şi sumele virate la Fondul Sănătăţii, progresiv, în funcţie de veniturile extrasalariale

Schimbări favorabile privind asigurarea la pensie a persoanelor fizice care au doar venituri extrasalariale mici

În noua formă a proiectului de OG, Ministerul de Finanţe revine la o prevedere în vigoare acum în Codul fiscal, pe care o actualizează în acord cu noile plafoane care vor fi introduse pentru plata CAS aferentă veniturilor extrasalariale.

Alineatul (6) al articolului 151 din Codul fiscal se schimbă faţă de propunerea iniţială a MFP şi va avea următorul cuprins:

(6) În situaţia în care veniturile din drepturi de proprietate intelectuală sau venituri în baza contractelor de activitate sportivă sunt realizate din mai multe surse, iar veniturile nete estimate că se vor realiza de la cel puţin un plătitor de venit sunt egale sau mai mari decât nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară în vigoare în anul pentru care se datorează contribuţia, contribuabilul desemnează prin contractul încheiat între părţi plătitorul de venit de la care venitul realizat este cel puţin egal cu 12 salarii minime brute pe ţară şi care are obligaţia să calculeze CAS la o bază de calcul stabilită potrivit articolului 148 alineatului (4), să reţină şi să plătească CAS şi stabileşte venitul ales pentru care datorează contribuţia, în anul în curs, se arată în forma modificată a alineatului 6 al articolului 151 din forma actualizată a proiectului de OG.

Spre comparaţie, în prima formă a proiectului de OG pentru modificarea Codului fiscal, alineatul (6) al articolului 151 spune că:

(6) În situaţia în care veniturile din drepturi de proprietate intelectuală sau venituri în baza contractelor de activitate sportivă sunt realizate din mai multe surse, iar veniturile nete estimate că se vor realiza de la cel puţin un plătitor de venit sunt egale sau mai mari decât nivelul a 24 salarii minime brute pe ţară în vigoare în anul pentru care se datorează contribuţia, contribuabilul desemnează prin contractul încheiat între părţi plătitorul de venit de la care venitul realizat este cel puţin egal cu 24 salarii minime brute pe ţară şi care are obligaţia să calculeze la o bază de calcul stabilită potrivit art. 148 alineatului (4), să reţină şi să plătească contribuţia şi stabileşte venitul ales pentru care datorează contribuţia, în anul în curs.

De ce e importantă renunţarea la această prevedere

Oamenii care au doar venituri din drepturi de autor sau în baza contractelor de activitate sportivă, obţinute din mai multe surse, ar fi trebuit să încaseze de la un singur plătitor venituri anuale extrasalariale cel puţin egale cu 24 salarii minime brute pe economie pentru ca plătitorul acelui venit să poată reţine, calcula şi vira CAS la Fisc aferentă acelor venituri, reiese din prima formă a proiectului de OG, studiată de Economica.net. Măsura, dacă ar fi intrat în vigoare, i-ar fi dezavantajat pe cei care încasează doar venituri extrasalariale, obţinute de la mai mulţi plătitori, iar unul dintre venituri este cel puţin egal cu 12 salarii minime brute pe an, dar e mai mic decât 24 salarii minime brute, noul plafon care urma să fie introdus în Codul fiscal de executiv. Economica.net a semnalat această problemă încă din 5 iulie.

Dacă persoana fizică obţine doar venituri din drepturi de autor sau în baza contractelor de activitate sportivă de la mai mulţi plătitori de venituri, iar veniturile anuale obţinute de la un plătitor de venituri ar fi fost sub 24 de salarii minime brute pe ţară, atunci plătitorul de venit de la care obţine aceşti bani nu ar mai fi avut obligaţia să reţină, să calculeze, să vireze CAS, reiese din prima formă a proiectului de OG studiată de Economica.net.
Practic, în noua variantă a proiectului de OG, Ministerul Finanţelor revine la prevederea aflată în vigoare în Codul fiscal, pe care o actualizează în acord cu noile plafoane privind plata CAS pentru venituri extrasalariale, neschimbate faţă de forma iniţială a proiectului de act normativ.

Prevederile anunţate de Economica.net fac parte dintr-un proiect de act normativ, drept care deocamdată nu se aplică. Proiectul poate suferi modificări până la forma care va fi oficializată de executiv.

Precizare

Persoanele fizice care au contract individual de muncă sunt scutite de la plata CAS şi CASS pentru veniturile obţinute din drepturi de autor, indiferent de valoarea acestor venituri extrasalariale.

Actualizare ianuarie 2023

Noile plafoane privind plata CAS şi CASS, în vigoare începând cu veniturile încasate în anul 2023, pot fi consultate aici:

 

Te-ar mai putea interesa și
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă de reglementare – Silvia Vlăsceanu (HENRO)
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă ...
Tarifele de transport şi de distribuţie energie electrică şi gaze naturale vor intra într-o nouă perioadă de reglementare, iar o metodologie aflată în consultare publică prevede......
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit, după multă vreme, la vânzare de ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale Poduri din județul Bacău, de către Emma Lambda Limited
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Stratum Energy România, compania care operează perimetrul de gaze naturale ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care compania cipriotă Emma Lambda Limited intenționează să preia ...
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale denunță cenzura impusă de Guvern
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale ...
Aplicaţia TikTok nu mai funcţionează începând din această joi în Kârgâzstan, la cererea serviciilor de securitate ...