SENTIMENTUL de dimineaţă: Dans pe gheaţă subţire. Sportivii burselor lumii cumpără puţin şi vând mult

Pieţele lumii, ca şi Bursa din Bucureşti, sunt pe cale să recupereze ceva din pierderile de ieri, dar sentimentul de prudenţă se poate transforma oricând în dezamăgire, din cauza eşecului Chinei de a păstra, pentru eternitate, creşterile economiei sale peste pragul de 8%. Criza ucrainiană pune doar capacul.
Adrian N. Ionescu - joi, 13 mart. 2014, 07:11
SENTIMENTUL de dimineaţă: Dans pe gheaţă subţire. Sportivii burselor lumii cumpără puţin şi vând mult

Marile pieţe iau în calcul tot mai mult factorul China.

Chiar dacă, în perioada următoare, ordinele de tranzacţii vor devaloriza companiile lumii, din cauza cererii chineze mai reduse, marii speculatori sunt dispuşi, azi, să mizeze pe o deschidere în creştere  a celor mai importanţi indici bursieri ai Europei:  +0,5% pentru DAX la Frankfurt, +0,4% pentru CAC 40 la Paris şi +0,3% pentru FTSE 100 la Londra.

Mediul

 

După ce au pierdut cam 3% din valoarea companiilor lor, este probabil ca bursele europene să recupereze ceva în dimineaţa asta, dar sentimentul fundamental este negativ.

Oricât de bizar ar părea, economia Chinei dezamăgeşte pentru că nu va mai creşte „nici măcar” cu 7,5% în acest an ci, probabil, doar cu 7%, după cum ar arăta scăderea producţiei sale industriale. Ani de-a rândul China a obişnuit lumea cu creşteri de peste 8%.

Pare un mare moft, dar este vorba de zeci de miliarde de euro mai puţin, o lipsă care se traduce prin reducerea cererii de materii prime şi de alte importuri din lumea întreagă.

Nemai vorbind de faptul că toată lumea bună corporatistă a lumii, are, filiale în a doua cea mai mare economie a lumii.

„Va genera acum Beijingul un haos generalizat în pieţe? Bănuiala mea este ca nu”, scrie analistul Mihai Nichişoiu, de la Tradeville, într-una din notele sale.

Totuşi, „peste cateva luni, ceea ce vedem acum s-ar putea deconta în mod negativ şi mult mai impulsiv„, adaugă analistul. Merită să citiţi mai mult în notele sale, în care vorbeşte de „şocuri mult mai opace„, care ar ameninţă pieţele.

Faţă de o asemenea perspectivă, criza ucrainiană scade în importanţă, efectele sale fiind neclare şi mai îndepărate. Este doar bomboana (amară) de pe produs. 

 

Reperele tehnice

După ce au scăzut la minimele ultimei luni, indicii europeni vor fi ţintele speculatorilor. Vor chilipiruri din recuperarea de azi.

Pieéle rămân vulnerabili la reluarea campaniilor de vânzări accelerate.

La Bursa de Valori Bucureşti (BVB), indicele BET FI  a căzut ieri, sub un vechi prag de suport de alarmă, de la 29.200 de puncte, după o scădere de 2%.

BET FI pleacă azi de la 29.070 de puncte.

BET FI este cel mai nervos indice (v. Arhiva) şi cel mai sensibil la toanele speculatorilor. Un suport necompromis păstrează valabilă tendinţa de creştere pe termen mediu (v. DIDACTICE).

Piaţa se apropie, deci, de cel mai critic dintre suporturile la care s-ar putea opri scăderea,  cel stabilit la  28.500 de puncte BET-FI de Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities Cluj Napoca.

Este tot mai ameninţător „riscul ca actuala (din aceste săptămâni, n.r.) corecţie să fie încă în desfăşurare, cu încă un val de scăderi spre 27.800 – 26.700 (scenariu pesimist, probabilitate redusă)”, se mai spune în cel mai recent raport BT Securities.

Nu e previzibilă curând eventualitatea ca indicele să crească şi să se oprească în rezistenţa de la 30.600 de puncte.

Suporturile mai sunt şi la 27.800 şi 26.700, unde nu vrem să se ajungă.

Restul este Arhivă şi este mai jos.

 

Ce este mai important din articol, sentimentul, este descris, de obicei, înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date deja de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare ale articolului sunt numai eventuale completări de conjunctură, date de arhivă şi corectură.

Arhiva

Indicele BET FI  are reputaţia de oracol, pentru că Societăţile de Investiţii Financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP), din portofoliul său, au expunere pe aproape tot ce este important din economia României.

BET FI este, de aceea, cel mai sensibil barometru al tendinţelor curente ale Bursei de Valori Bucureşti (BVB), pentru că acţiunile din portofoliul său sunt cele mai vânate şi deci cele mai supuse speculaţiilor.

„În cel mai bun caz, preţurile (BET FI, adică, n.r.) s-ar menţine peste actualele suporturi de la 29.800 – 30.000″, caz în care am urmări „cu interes rezistenţele de la 30,500, respectiv 31,500”, spunea analistul clujean Dan Rusu la început de martie.

Ca să ne arătăm cu decenţă speranţa în pace, mai recitim şi:

Goana după dividende: Câştiguri de până la 35%, estimează analiştii conform profiturilor pe 2013

Cât profit se poate scoate din 100 de lei vânzări. Cele mai profitabile companii de la Bursa din Bucureşti

Arhivele celor dintâi două luni a acestui an sunt concentrate în:

SENTIMENTUL din 28 februarie:

Războiul se duce între Crimeea şi şefa dolarilor, nu doar în Ucraina. Vezi ştirile

SENTIMENTUL din 31 ianuarie:

Jocurile volatilităţii. Facebook a salvat ziua în America, Europa n-are erou

Şi mai multe indicii valoroase mai pot fi găsite în:

SENTIMENTUL de dimineaţă: Banca Mondiala salvează situaţia măcar azi

 

„DIDACTICELE“

Un indice bursier este media ponderată a variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) său. Această medie se face continuu şi se raportează la un reper fixat la lansare (1000 de puncte în România).

Pe pieţele de derivate (futures mai ales), marii jucători anticipează preţurile acţiunilor la bursele europene, anunţă deschideri în creştere.

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.
 
Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt preţuri minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Lichiditatea în creştere pe fondul creşterii cotaţiilor indică încrederea investitorilor.

La fel, lichiditatea mică (valoarea tranzacţiilor), pe fondul scăderii sau stagnării cotaţiilor, indică faptul că presiunea pe vânzare este mică şi că sentimentul este totuşi predominant bun, în ciuda confuziei aparente, care respectă stimulentele negative.

Dar dacă lichiditatea este mare şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 
AVERTISMENT

Mai întâi:

Apariţia unor date şi ştiri noi pe piaţă, ca şi pur şi simplu schimbările percepţiilor investitorilor pot schimba evoluţiile pe parcursul zilei. 

Multe SENTIMENTE sunt exemple, ca acela din 29 ianuarie. Ziua a început tot într-o încântare. A fost perceput foarte bine faptul că Turcia mărise dobânda de referinţă şi în in ciuda aşteptăriii unei veşti triste de la FED.  După prânz jucătorii au considerat că scăderea dobânzii nu este de ajuns, deşi o numiseră şocantă cu câteva ore înainte.

Cele de mai sus sunt expresiile a ceea ce se cheamă sentiment de piaţă, intuiţii, care se dovedesc a fi corect de cele mai multe ori, dar pot da şi greş. Chiar şi atunci sunt utile, ca repere.

Apoi:

Estimările analitice care se strecoară prin sentimentele de piaţă ale autorului şi ale invitaţilor săi nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă.

Responsabilitatea deciziilor de investiţii, ca şi de căsătorie sau de mers la război (cum zice proverbul), este exclusiv a celor care le iau.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...