1EUR = 4.7794 RON | Bucureşti 5 º

Finanţe şi bănci

Serviciile de sănătate din România sunt printre cele mai slabe din Europa

Serviciile de sănătate din România se află pe locul al 33-lea, într-un clasament de 35 de ţări, potrivit Indicelui European al Sistemelor Medicale (EHCI), citat de Agerpres.

30 noi, 2013 | Agerpres

România a obţinut un punctaj de 478 puncte din maxim 1.000, mai jos cu 11 puncte decât în 2012 (cu 489 puncte). Olanda este pe primul loc pentru al patrulea an consecutiv,  cu 870 puncte, fiind urmată de Elveţia, Islanda, Danemarca şi Norvegia, potrivit EHCI 2013, citat de Agerpres.

Bulgaria, Polonia şi Letonia se situează mai bine decât România, cu 528, respectiv 521 şi 516 puncte.
Serbia ocupă ultimul loc, cu 451 de puncte.

„Inechitatea dintre Europa bogată şi cea săracă este în evidentă creştere. Aceasta face ca interpretarea clasificării EHCI să fie destul de complicată", a explicat Arne Björnberg, preşedinte al Health Consumer Powerhouse (HCP) şi şeful echipei care a realizat studiul.

Sistemele de sănătate finanţate de asigurări ('sistemele Bismarck') par din ce în ce mai bune faţă de sistemele bazate pe taxe ('Beveridge'), potrivit oficialului citat. Există şi sisteme de sănătate reuşite finanţate din taxe, dar mai ales în ţările mici şi bogate, cum ar fi Danemarca, Islanda şi Norvegia.

Majoritatea ţărilor cu sisteme de sănătate cu performanţe superioare, cum ar fi Olanda, Elveţia, Belgia, Germania şi Franţa, se bazează pe asigurări.

Indicele EHCI este o cercetare comparativă anuală a sistemelor de sănătate din Europa şi este calculat printr-o combinaţie de statistici publice, sondaje printre pacienţi şi cercetări independente efectuate de Health Consumer Powerhouse Ltd, o companie privată cu sediul în Suedia.

Indicele  măsoară performanţele serviciilor de sănătate din Europa şi Canada şi  include şase subdomenii: drepturile şi informarea consumatorului, E-sănătate, timpul de aşteptare pentru tratamente obişnuite, rezultate, varietatea şi incidenţa serviciilor oferite şi farmaceutice

 

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO