Sute de mii de șoferi români au rezolvat problema RCA cu firme care vând direct din afara țării. Ce fel de polițe se vând, la ce preț și ce șoferi au mult de câștigat?

După falimentul City Insurance, întâmplat în toamna lui 2021, prețurile RCA, asigurare obligatorie pentru toți șoferii din România, au crescut substanțial. Practic, în 2022, se plăteau, în medie, prime cu circa 80% mai mari decât în 2021, însă la final de 2021, cel puțin pentru o parte dintre șoferi, a apărut pe piață o soluție care presupune tarife ceva mai mici decât media.
Ion Dobreanu - joi, 04 mai 2023, 22:13
Sute de mii de șoferi români au rezolvat problema RCA cu firme care vând direct din afara țării. Ce fel de polițe se vând, la ce preț și ce șoferi au mult de câștigat?

Sucursalele societăților de asigurare din străinătate care vând asigurări în România au atins un nivel istoric în 2022, arată datele ultimului raport asupra pieței asigurărilor publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Totalul primelor brute subscrise de aceste entități s-a apropiat de 2 miliarde de lei, sau peste 11,5% din întreaga piață de asigurări locală. Este de departe cel mai înalt nivel înregistrat vreodată, iar acest lucru se datorează în primul rând creșterii subscrierilor pe segmentul RCA, în principal vânzărilor înregistrate de Axeria Iard, societate francezo-americană continuatoare a afacerilor Watford, care a debutat pe piața locală în decembrie 2021, la scurt timp după prăbușirea City Insurance.

Aici detalii despre venirea în România a Axeria Iard, despre acționarul american și despre ieșirea fostului asigurător deținut de acesta, Watford Insurance

Strict pe segmentul de asigurări generale, vânzările sucursalelor directe au crescut cu aproape 110% într-un singur an, iar pe RCA (domeniu aproape exclusiv al Axeria, în condițiile în care celălalt jucător activ ca suscursală directă, Hellas Direct, abia a deputat pe final de 2022)  subscrierile au ajuns la peste 470 de milioane de lei. Mai mult, arată date prezentate de Economica și cu alte ocazii, după ieșirea din piață și a Euroins, pe 17 martie 2023, Axeria a luat avânt, ajungând să controleze între 8 și 10% din vânzările zilnice de RCA, ca procent din numărul de polițe.

AICI despre ultimele evoluții ale companiilor din RCA, cu prețuri și număr de contracte vândute după ieșirea Euroins 

În prezent, ca portofoliu, francezii se află în top 5, cel mai probabil chiar pe locul 4, după Groupama, Allianz Țiriac și Grawe. Dacă împărțim primele brute subscrise de Axeria în 2022 la prima medie practicată de companie (undeva între 600 și 700 de lei, conform datelor de vânzări ale brokerilor), rezultă că, doar în 2022, Axeria a vândut peste 800.000 de polițe RCA, un număr considerabil.

Axeria a început să vândă în România în baza așa numitului pașaport european. Acest sistem presupune că orice societate de asigurare din UE poate vinde în altă țară UE fără să fie nevoie să își deschidă o firmă înregistrată în țara respectivă. Intrând în baza sistemului Freedom of Establishment (FOE), Axeria a înființat doar o sucursală în România, fiind însă supravegheată și reglementată de autoritatea din Franța, nu de ASF. Autoritatea din România are totuși unele pârghii în ceea ce privește controlul sucursalei de aici, iar legislația europeană în domeniu reglementează inclusiv comunicarea dintre autoritățile țărilor membre.

Avantajul acestor societăți este că au o structură suplă, cu doar câțiva oameni în sucursală, ceea ce le permite să aibă cheltuieli mai reduse, deci și prețuri mai mici. Ele lucrează externalizat, cu intermediari (brokeri) pentru vânzări și cu societăți specializate în regularizarea daunelor pentru dosarele de daună. În cazul Axeria, activitatea operațională din România este asigurată de Intaro, o societate înființată de mai multți specialiști în asigurări.

 

Ce fel de șoferi țintesc francezii cu prețuri mici și ce tip de asigurări RCA vinde aproape în exclusivitate

Așa cum arătam mai sus, Axeria Iard a reușit să acumuleze cotă de piață rapid, în principal pe fondul golului lăsat în piață de falimentul City Insurance, care avea peste 3 milioane de clienți RCA. Francezii și-au depășit  estimările și au ajuns la peste 6,5% din piață. Strategia firmei o copiază pe cea a Watford, care, cât a activat în România a avut drept concurență inclusiv City Insurance, nereușind să adune mai mult de 3% din Primele Brute Subscrise (PBS) pe RCA. Concret, automobilele pe persoană fizică sunt principala țintă.

Mai departe, Axeria încearcă să segmenteze în funcție vârsta șoferului (cotează mai sus decât concurența acolo unde șoferii sunt tineri sub 30 de ani) și de capacitatea motorului (la peste 2 litri deja daunalitatea este mult mai mare). Acest tip de segmentare o practică însă toate firmele din RCA în acest moment, deci este o concurență  de tip ”cine scapă” nu „cine vinde”, specifică pieței din România mai ales în perioadele tensionate. Unde se deosebea  Watford de ceilalți și o  face și Axeria este la segmentarea în funcție de zona unde este condusă mașina. Mașinile din orașele mici, sub 50.000 de locuitori, sunt principala țintă a companiei, iar șoferii de acolo vor beneficia de prețuri mai mici din partea Axeria.

Nu în ultimul rând, este de precizat că Axeria este singura societate care mai vinde în volume notabile asigurări RCA pe o lună, utilizate în general mai ales de șoferii care nu au primit încă numere definitive pentru mașinile achiziționate, dar și pentru cei care conduc vehicule doar pe perioade limitate.

AICI puteți vedea ce primă medie încasează Axeria, dar și ceilalți jucători importanți din piața RCA, precum și volumul vânzărilor

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...