Cât câştigă oamenii care reprezintă interesele economice ale României în străinătate

Angajaţii statului român la reprezentanţele economice din afara ţării au salarii ce pornesc de la 2.000 - 3.000 de dolari şi până la peste 8.000 de dolari. Vă prezentăm salariile acestora şi ţările în care îşi desfăşoară activitatea
Economica.net - mar, 15 apr. 2014, 21:11
Cât câştigă oamenii care reprezintă interesele economice ale României în străinătate

Reprezentanţii economici ai României în străinătate sunt plătitţi generos pentru a promova interesele comerciale ale României. Toate continentele sunt acoperite şi mare parte din zonele de interes comercial strategic, însă diferenţele salariale între angajaţii cu aceeaşi funcţie, dar în diverse zone ale globului, este consistentă.

Potrivit listei cu salariile brute ale angajaţilor, din octombrie, publicată de Ministerul Eonomiei, printre angajaţii Departamentului de Comerţ Exterior şi Relaţii Internaţionale ce lucrează în străinătate,  găsim salarii cuprinse 2.200 de dolari şi 8.500 de dolari.

Salariul cel mai mare, de 8.500 de dolari, îl ia un Consilier Economic clasa 1, în Bagdad. România are creanţe de recuperat din Irak de 600 de milioane de dolari şi ar trebui, teroretic, să participe la reconstrucţia ţării din Orientul Mijlociu. Totuşi, prezenţa firmelor româneşti în Irak este redusă, iar schimburile comerciale, la fel. La nivelul anului 2012, acestea erau de 130 de milioane de dolari. România ar fi trebuit să construiască şosele, centrale electrice şi vagoane în Irak, însă aceste investiţii rămân deocamdată doar pe hârtie.

Al doilea salariu ca mărime al reprezentanţilor economici români în străinătatea îl găsim în dreptul Ministrului Consilier din Tokyo7.153 de dolari. Capitala Japoniei este cunoscută ca una dintre cele mai scumpe din lume. Cu japonezii avem schimburi comerciale de 800 de milioane de dolari, din care 430 de milioane de dolari reprezintă exporturi româneşti. Cele mai multe investiţii japoneze din industria manufacturieră sunt concentrate în zona Bucureştiului şi în Transilvania. Există 24 de companii manufacturiere japoneze în România, care deţin 41 de fabrici şi încadrează peste 32.000 de angajaţi, majoritatea acestora sunt producători de piese auto.

Ministrul Consilier din Oslo, Norvegia, este retribuit lunar cu 6.259 de euro brut. Schimburile comerciale bilaterale sunt de circa 600 de milioane de euro anual, din care exporturile României reprezintă 75%. Prezenţa firmelor româneşti în Norvegia este neglijabilă, în schimb nordicii au investiţii în România orientate către sectorul producţiei de nave, producţie de echipament mecanic şi medical şi industria energiilor regenerabile.
Un alt salariu mare îl găsim în dreptul Consilierului Economic clasa 1 în Beirut, Liban – 6.338 de dolari brut. Cu ţara arabă înregistrăm schimburi comerciale de 243 milioane de dolari, dintre care exporturile româneşti sunt de 240 de milioane de dolari. Totodată, Libanul ocupă primul loc dintre ţările arabe ca număr de societăţi comerciale înregistrate în România.

Ministrul Consilier din Tel Aviv, Israel, primeşte lunar 6.014 dolari brut. Schimburile comerciale sunt de 500 de milioane de dolari anual, cea mai mare parte reprezentând-o exporturile noastre. Israelul cumpără produse minerale, alimente, animale pentru abatorizare, produse din lemn şi exportă în România medicamente, instrumente optice şi echipamente de mecanică fină. Prezenţa firmelor româneşti în Israel este redusă, dacă excludem firmele de intermediere a forţei de muncă, în schim, prezenţa israeliană în România este consistentă, firmele fiind interesate de infrastructura, industria, exploatarea lemnului şi construcţiile din România.

Salarii între 5.000 şi 6.000 de dolari mai găsim în dreptul reprezentanţilor comerciali în Cairo – Egipt, Istanbul şi Ankara- Turcia, Mexico – Mexic, Washingon – SUA, Bogota – Columbia,

Salarii între 4.000 şi 5.000 de dolari primesc angajaţii ME însărcinaţi cu promovarea economică a României în cadrul reprezentanţelor de la Geneva, Berna – Elveţia, Bruxelles – Belgia, UE, Moscova -Rusia, Marsilia – Franţa, Madrid -Spania.

Ministerul Economiei nu publică şi numele angajaţilor săi de la reprezentanţele din străinătate, ci doar funcţia.

Fondul total de salarii la dispoziţia ME, anul trecut a fost de 94 de milioane de lei – 20 de milioane de euro. În anii următori, estimările arată că fondul de salarii va rămâne constant la circa 20 de milioane de euro, deşi numărul de angajaţi va scădea.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia avertizează Europa că are un răspuns pregătit dacă activele îi vor fi confiscate pentru a sprijini Ucraina
Rusia avertizează Europa că are un răspuns pregătit dacă activele îi vor fi confiscate pentru a sprijini Ucraina
O aliată a preşedintelui Vladimir Putin a avertizat marţi Europa că a întocmit deja legislaţie pentru a răspunde dacă active ruse în valoare de aproape 300 de miliarde de dolari vor fi......
APCE cere eliminarea obligativităţii instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori
APCE cere eliminarea obligativităţii instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori
Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE) solicită eliminarea obligativităţii instalării celui ...
Eleco din Marea Britanie a preluat Vertical Digital și Sons of Coding, companii românești de dezvoltare software
Eleco din Marea Britanie a preluat Vertical Digital și Sons of Coding, companii românești de dezvoltare software
Eleco, furnizor specializat de software listat pe piața Alternative Investment Market a London Stock Exchange, preia Vertical ...
Acord de cooperare România – Coreea de Sud. Deschidere de birouri de ataşaţi militari la Bucureşti şi Seul
Acord de cooperare România – Coreea de Sud. Deschidere de birouri de ataşaţi militari la Bucureşti şi Seul
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, şi omologul sud-coreean, Shin Won Sik, au semnat, marţi, un acord-cadru de cooperare ...